2017-06-17 17:55:36
Φωτογραφία για Κάηκε η Λεωφόρος: Οι θεατές, γάβροι και βάζελοι ένα πράμα - Τα λεφτά μας πίσω
Κάηκε η Λεωφόρος το 1964, σα σήμερα 17 Ιουνίου Οι θεατές, γάβροι και βάζελοι ένα πράμα(!), «αδελφωμένοι» μπουκάρησαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Από τις φωτιές στο γήπεδο για ώρες κυκλοφορούσαν σύννεφα καπνού στην Αθήνα. Κάποιοι οπαδοί την έκαναν στις θέσεις των επισήμων να δείρουν τους παράγοντες των δύο ομάδων. Και αφού δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο γήπεδο, παναθηναϊκοί και ολυμπιακοί οπαδοί μαζί(!), κατευθύνθηκαν σε καταστήματα ιδιοκτησίας ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων για να τα καταστρέψουν.

Δεν δέχθηκε την κοροϊδία των ποδοσφαιριστών ο κόσμος. Την αδιαφορία τους. Δεν αγωνιζόντουσαν, βαριόντουσαν, απλά κλωτσούσαν τη μπάλα. Άρχισαν οι προειδοποιητικές από την εξέδρα, τόσο των «κεντρικών» τμημάτων με εισιτήριο 40 δραχμές(!), πανάκριβο, όσο και από τα δύο πέταλα, των 20 δρχ. «Θα μπούμε μέσα!». «Αίσχος, αίσχος!». «Τα λεφτά μας πίσω». «Περού-Περού!».


Ήταν πρόσφατα τότε άγρια γηπεδικά έκτροπα στο Περού και ο κόσμος... υπενθύμισε, απειλούσε ότι θα γίνει του Περού, όπως λέμε της Κορέας, του Βιετναμ. Το έργο, όμως, ήταν στημένο και οι αντίπαλοι ήθελαν ισόπαλο το παιχνίδι, όπως το είχαν «μιλημένο» και αδιαφορούσαν για το... θυμό της εξέδρας.

Η αλήθεια είναι ότι η υπομονή της εξέδρας ξεπέρασε κάθε όριο. Τελικά, η έκρηξη έγινε στο 112, δηλαδή 22 λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης. Ο Παναθηναϊκός έχασε γκολ που και να θέλεις δεν χάνεται. Αυτό ήταν.

Τα κιγκλιδώματα υποφέρουν. Ο αστυνομικός διευθυντής γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η δουλειά βρωμάει και διατάζει τους μπάτσους να την... κοπανήσουν. Οι ποδοσφαιριστές, «αδελφωμένοι» κι αυτοί όπως οι οπαδοί, με το που σφυρίζει διακοπή του ματς ο Ολλανδός ρέφερυ, σχεδόν κατουρημένοι από το φόβο τρέχουν στην ασφάλεια των αποδυτηρίων, κι απ' εκεί μετά αμπαρώθηκαν στην αίθουσα γυμναστικής.

«Λάφυρο» η περιστρεφόμενη σιδερένια πόρτα της κεντρικής εισόδου του γηπέδου. Την έσυραν μέχρι την Ομόνοια οργισμένοι θεατές. Αντιπροσωπεία των «φιλάθλων» πήγε στη Βουλή! Πουτάνα Ελλάδα! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δημοκρατίες του κώλου, δικτατορίες της πλάκας, είσαι πάντα η ίδια.

Την ίδια νύχτα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου δέχεται ομάδα των καταστροφέων της Λεωφόρου. Καλείται ο Γενικός Γραμματεύς Αθλητισμού, ο αντίστοιχος σήμερα υφυπουργός αθλητισμού, ο Γιώργος Βήχος, ο οποίος τι λέει; Ότι φταίει η...ΕΠΟ και τα δύο σωματεία που έχουν χάσει τον έλεγχο της καταστάσεως. Σα να μιλούσε ο σημερινός... αρμόδιος κυβερνητικός λειτουργός.

Ευκαιρία στο 13 ο Παναθηναϊκός. Χοντρή γκέλα του τερματοφύλακα των γηπεδούχων και 1-0 στο 25 ο Ολυμπιακός. Ισοφαρίζει ο Παναθηναϊκός μετά από δέκα λεπτά. Ευκαιρία ο Ολυμπιακός στο 41. Από το ημίχρονο αρχίζουν οι ψίθυροι στην εξέδρα. Ρε, για την τόση... μαλθακότητα των ποδοσφαιριστών μήπως φταίει η ζέστη; Το ματς είχε ξεκινήσει στις 5 μ.μ.

Στον άλλον ημιτελικό η ΑΕΚ κέρδισε 3-1 τον Πιερικό στην Κατερίνη και πήρε το κύπελλο, διότι δεν έγινε ποτέ, όπως προβλεπόταν σε περίπτωση ισοπαλίας, επανάληψη του ημιτελικού Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, μετά από μία εβδομάδα στο Καραϊσκάκη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ