2017-06-19 08:12:25
Φωτογραφία για Σε υψηλή ετοιμότητα ο μεγαλύτερος σχηματισμός του Ελληνκού Στρατού - Τι συμβαίνει... [photos]
Την εβδομάδα από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, Σχηματισμοί της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 320 Αξιωματικοί και 2.200 Οπλίτες, ενώ κινήθηκαν περισσότερα από 400 Ερπυστριοφόρα και Οχήματα Γενικής Χρήσης και αριθμός ελικοπτέρων.

Επιβεβαιώθηκε η υψηλή ετοιμότητα και το επιθετικό πνεύμα.

Η 1η Στρατιά αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Εδρεύει στη Λάρισα. Περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Η 1η Στρατιά συστάθηκε το Μάρτιο του 1947, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με έδρα το Βόλο. Υπό τη δικαιοδοσία της βρίσκονταν τα Β΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού. Καταργήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1948 και επανασυστάθηκε το 1951 με έδρα τη Λάρισα.


Διάφορες πηγές αναφέρουν λανθασμένα την ύπαρξη της 1ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τη Μάχη της Ελλάδας (1940–1941). Ο Ελληνικός Στρατός δεν εμπεριείχε διοίκηση επιπέδου στρατιάς εκείνη την περίοδο. Στις 15 Αυγούστου το 1940, τα ελληνικά στρατεύματα ήταν ανεπτυγμένα σε πέντε σώματα στρατού, τρεις ταξιαρχίες και το Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης

Το έμβλημα της 1ης Στρατιάς είναι μια αρχαία μακεδονική ασπίδα, η οποία απεικονίζει τον Ήλιο της Βεργίνας. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης Στρατιάς.

Ο θυρεός εμπεριέχει το ρητό ΕΣΤ' ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ (εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο). Πριν από τη Μάχη των Πλαταιών, ο Μαρδόνιος προσέφερε όρους ειρήνης στους Αθηναίους, με την ελπίδα της διαίρεσης των ελληνικών δυνάμεων. Οι Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν με τον όρο ότι «Όσο ο ήλιος θα ακολουθεί την ίδια πορεία, όπως τώρα, δεν θα έρθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ