2017-06-19 08:47:59
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται για Ιανουάριο τα Διαγνωστικά εργαστήρια! Τι θα γίνει με τις παλαιές οφειλές
Γράφει: Μαρία Γλένη 

Με συμψηφισμούς και κουρέματα μηνών, αποπληρώνονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την αποζημίωση του Ιανουαρίου 2017, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εκκαθάρισης και οριστικοποίησης.

Ήδη έχουν ενταλματοποιηθεί 1.500, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των παραπεμπτικών του μηνός Φεβρουαρίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών εργαστηριακής ιατρικής εντός του Ιουνίου.

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να πληρώσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ολόκληρους στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, ενώ με την πληρωμή του Μαρτίου ή του Απριλίου θα γίνει η παρακράτηση του υπολοίπου από τον συμψηφισμό του claw back πρώτου εξαμήνου 2016 για όσους είχαν υπόλοιπο.


Για όσους παρόχους η απαίτηση Δεκεμβρίου 2016 ήταν μεγαλύτερη της επιστροφής λόγω claw back Α’ εξαμήνου 2016, είναι σε εξέλιξη η πίστωση αυτών των χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Τι θα γίνει με τα παλιά χρέη

Σχετικά με τα παλαιά χρέη των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια αλλά και προς όλους τους παρόχους, αναμένεται σύντομα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση αποπληρωμής τους έως το Δεκέμβριο του 2018, δεδομένου ότι τα χρήματα κινδυνεύουν να παραγραφούν. Δείτε ΕΔΩ ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους: «Προς παραγραφή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων προς τους γιατρούς! Πότε λήγει η προθεσμία»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΠΑΣΙΔΙΚ, για την πρώτη γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίοδος 2008-2012) που περιλαμβάνει και κάποια ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του (2012), η πληρωμή των οποίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός (30/06/2017), αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Και αυτό διότι βασικό ρόλο διαδραματίζει ποιος θα κάνει την εκκαθάριση με τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η πληρωμή τους.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εκκαθαρίσεις ώστε να πληρωθούν οι πάροχοι.

Κατά τον ΠΑΣΙΔΙΚ η μόνη διαδικασία που φαίνεται να προχωράει είναι η «εκκαθάριση των απαιτήσεων του κλάδου για τον ΟΠΑΔ, την οποία έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ αυτές που αφορούν το ΤΑΠ-ΟΤΕ που επίσης έχουν αναλάβει την εκκαθάριση τους οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, έχουν κωλύσει σε διαδικαστικά θέματα στην επίτροπο και γίνεται προσπάθεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο να ξεκολλήσουν».

Όσον αφορά τις απαιτήσεις των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (περίοδος 2012-2015) οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, αυτές θα εκκαθαριστούν με το δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% και θα συμψηφιστούν με τις οφειλές που έχουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό λόγω της επιβολής των μέτρων του claw back και rebate για τις ίδιες χρονικές περιόδους.

Το ποσό επιστροφής προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την αφαίρεση των απαιτήσεων, είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια η παρακράτηση αυτού του ποσού να επιστραφεί τμηματικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους παρόχους σε 24 δόσεις.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο ΠΑΣΙΔΙΚ τα μέλη του, εντός της προσεχούς εβδομάδος θα αναρτηθούν στον e-ΔΑΠΥ τα σημειώματα που θα αφορούν το claw back του Β’ εξαμήνου 2016 και το ποσό που θα αναλογεί στην κάθε διαγνωστική μονάδα θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις μας μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ