2017-06-27 22:42:11
Φωτογραφία για Πανικός σε Ουκρανία, Ρωσία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ από την μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση
Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, μετά τα κρούσματα που έγιναν γνωστά στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία Διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχία ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός σκηνικού, που ενδέχεται να είναι το ίδιο με την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση του "wannacry"που είχε επηρεάσει περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας ξεκινήσει με χτύπημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας.

Η εταιρεία Group-IB, η οποία ασχολείται με την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και τη διερεύνηση τους, ανακοίνωσε ότι επιθέσεις με τον ιό Petya δέχθηκαν εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Basneft, οι εταιρείες Mars, Nivea και Mondelez International (παράγει τη σοκολάτα Alpen Gold).

Ο ιός κλειδώνει τους υπολογιστές και ζητά λύτρα 300 δολαρίων σε Bitcoin.

H Group-IB ανακοίνωσε ότι ο ιός μεταδίδεται στα τοπικά δίκτυα με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται ο ιός WannaCry. Ειδικοί της εταιρείας εντόπισαν ότι πρόσφατα ο ιός Petya είχε χρησιμοποιηθεί από την ομάδα Cobalt με στόχο να αποκρύψει τα ίχνη των στοχευμένων επιθέσεων σε τράπεζες.


Η Ουκρανία, αρχικώς, δέχθηκε την ισχυρότερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία της. Ακολούθησαν επιθέσεις στη Ρωσία και τη Δανία.

Η φαρμακευτική εταιρεία Merck έγινε το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση.

Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, η Rosneft, έκανε γνωστό ότι οι διακομιστές της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας. Εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν και ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση.  Κατόπιν, η Maersk -με μήνυμά της στο Twitter- ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει "σε πολλές τοποθεσίες".

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ορισμένες τράπεζες, αλλά και κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες της χώρας δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις μέσω "άγνωστου ιού".

Η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση "παρόμοια με εκείνη στη Maersk". Ανέφερε ότι έχει πληγεί "μία διεθνής εταιρεία", αποφεύγοντας όμως να την κατονομάσει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα "λυτρισμικό" που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.

Ορισμένες γερμανικές εταιρείες έπεσαν επίσης θύματα του κακόβουλου λογισμικού που εξαπλώνεται ταχύτατα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, καλώντας όσους έχουν πληγεί να ενημερώσουν τις αρχές.

Η υπηρεσία δεν κατονόμασε τις εταιρείες που δέχτηκαν επίθεση. Νωρίτερα όμως η γερμανική υπηρεσία ταχυδρομείου Deutsche Post ανέφερε ότι επηρεάστηκαν συστήματά της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.

Ο ιός Petya είχε πλήξει πολλά συστήματα το 2016.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γκρόισμαν χαρακτήρισε "άνευ προηγουμένου" το κύμα κυβερνοεπιθέσεων που έπληξε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες σήμερα, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε "σημαντικά" πληροφοριακά συστήματα. "Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου αλλά οι ειδικοί μας κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας. Τα σημαντικά συστήματα δεν έχουν πληγεί", ανέφερε.

Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, τον Αντόν Γκερασένκο, η επίθεση έγινε με τον ιό Cryptolocker, μια παραλλαγή του WannaCry, που τον Μάιο χτύπησε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.

Η τελευταία μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον ρωσικών εταιρειών και κρατικών οργανισμών έγινε στις 12 Μαΐου. Η κυβερνοεπίθεση έγινε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιχείρησης αγνώστου ταυτότητας χάκερ, οι οποίοι επιτέθηκαν με τον ιό WannaCry σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows σε 74 χώρες.

Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν τότε 45.000 κυβερνοεπιθέσεις, με τις περισσότερες απόπειρες επιθέσεων να καταγράφονται στην Ρωσία. Τότε από το κάθε θύμα της επίθεσης ζητούσαν 600 δολάρια σε Bitcoin. Οι χάκερ είχαν χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκοπείας που χρησιμοποιούσε Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ