2017-07-05 09:20:10
Φωτογραφία για Μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις της Ινδονησίας κάνει στάση στο Αιγαίο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου
Σε λίγες μέρες, λευκά πανιά θα στηθούν σε όλη τη Σύρο, από το ναυπηγείο του Ταρσανά και το παλιό βυρσοδεψείο μέχρι την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου και το ντράιβ ιν στην Ποσειδωνία, προβάλλοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών και ανοίγοντας μια μοναδική συζήτηση με την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σηκώνει αυλαία στις 14 Ιουλίου και μέχρι και τις 19 του μήνα θα παρουσιάσει μια σειρά ταινιών, περφόρμανς και εργαστηρίων υπό τη θεματική «Cracking Up» -μια αμερικανική φράση που παραπέμπει τόσο στο διαταραγμένο όσο και στο ξεκαρδιστικό, αλλά και σε κάθε τι που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα».

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, γνωρίζουμε όμως από τώρα πως η τελευταία μέρα της φετινής διοργάνωσης μας επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη έκπληξη.

Στην ιδιαίτερη τοποθεσία του λατομείου της Σύρου, θα λάβει χώρα μια μοναδική περφόρμανς εμπνευσμένη από την ινδονησιακή παράδοση του γκαμελάν.


Το γκαμελάν (gamelan) είναι ένα παραδοσιακό μουσικό σύνολο από την Ινδονησία, το οποίο αποτελείται από μια ποικιλία οργάνων (ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, τύμπανα, κύμβαλα, μπαμπού φλάουτα), συνδυάζει τη μουσική με το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο και το φολκλόρ, ενώ συχνά συμμετέχουν και τραγουδιστές. Το γκαμελάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των Ινδονησίων και μάλιστα προηγείται της ινδουιστικής-βουδιστικής κουλτούρας της χώρας, καθώς αντιπροσωπεύει μια μητρική μορφή τέχνης.

Βαθιά µέσα στο βραχώδες υπογάστριο του παλιού λατοµείου της Σύρου, η περφόρμανς Gamelan Oneirum θα αψηφήσει την παραδοσιακή κινηµατογραφική εµπειρία για να φέρει στο προσκήνιο µια ορχήστρα κινούµενων εικόνων, ήχων, χορού και σκιάς -στοιχείων που διασκορπίζονται στο χώρο, περνούν φευγαλέα από στα βραχώδη τείχη και ξεγλιστρούν στον νυχτερινό ουρανό. Ως κορύφωση της φετινής διοργάνωσης και των περιπλανώµενων προβολών σε εξωτερικούς χώρους, το Gamelan Oneirum προτείνει τελικά τον ορισµό του κινηµατογράφου µε τον τρόπο του SIFF: έναν χώρο όπου η εικόνα ξεχειλίζει από την οθόνη και πέφτει στον γύρω χώρο, ενώ ο χρόνος κατακερµατίζεται.

Την περφόρμανς θα επιμεληθεί ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής. Ο Σκορδής σπούδασε Σύνθεση και Σύνθεση Μουσικής για τον Κινηματογράφο στο Berklee College of Music και αργότερα Σύνθεση στο Conservatorium Van Amsterdam, ενώ έχει σπουδάσει και Καρνατική Μουσική και Μπαλινέζικο Γκαμελάν στο ISI Denpasar στο Μπαλί. Ως συνθέτης εμπνέεται από την πρωταρχική ανθρώπινη φύση, η οποία και αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σύγχρονη μεθοδολογία στις συνθέσεις του. Τα πρόσφατα έργα του αντλούν έμπνευση από μυστικιστικά τελετουργικά απ' όλο τον κόσμο αλλά και από τις προσωπικές του εμπειρίες. Ο Σκορδής θεωρεί πως η μουσική είναι ένα «γλυπτό του χρόνου», που υιοθετεί την μορφή και νόημά της ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο στο οποίο εκτελείται -αλλάζει συνεχώς και εξελίσσεται πάντα σε κάτι άγνωστο.

Μαζί του θα συμμετέχουν η ορχήστρα Γκαμελάν της Σύρου και οι καλλιτέχνες Mike Cooper και Xavier Querel.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ