2017-07-12 11:59:16
Φωτογραφία για Κύπρος: Έκτισαν στο κενό και βρέθηκαν στον αέρα στο Πισσούρι
Συνολικά 60 οικιστικές μονάδες κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από ρωγματώσεις και κατολισθήσεις σε περιοχή του Πισσουρίου και ήδη τρεις από αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση και οι ιδιοκτήτες τους έμειναν μετέωροι.

Το θέμα, το οποίο ανέδειξε με δημοσίευμά του ο «Φ» στις 24 Ιουνίου 2017, συζητήθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και φαίνεται πως πολλά σπίτια κτίστηκαν μέσα σε λίμνες, οι οποίες επιχωματώθηκαν με μπάζα και άλλα υλικά χωρίς μάλιστα να διενεργηθούν γεωλογικές μελέτες πριν την κατασκευή των οικιστικών μονάδων. Παλαιότερα εκτιμήθηκε ότι το κόστος στήριξης του υπεδάφους της περιοχής θα ανέλθει περίπου στα €15 εκατ. και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα περίπου €4 εκατ. για ανέγερση οικιών, οι οποίες υπέστησαν ή διαφαίνεται ότι θα υποστούν εκτεταμένες ζημιές.

Βουλευτές επέκριναν το κράτος για το γεγονός ότι ενέταξε την περιοχή σε οικιστική ζώνη το 1980 και όπως υπέδειξε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ακόμη και σήμερα αν υποβάλει κάποιος αίτηση για να κτίσει, με βάση τα ισχύοντα θα εγκριθεί. Όπως προέκυψε από μελέτη του ανώτερου πολιτικού μηχανικού της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, οι περίπου 3-4 λίμνες της περιοχής άρχισαν να μπαζώνονται από το 1963.


Εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής ζήτησαν τη βοήθεια του κράτους για μεταστέγαση των τριών οικογενειών, στις οποίες ανήκουν τα ακατάλληλα σπίτια και τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

Εκ μέρους της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ο μηχανικός κ. Μάριος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχει κενό σε ποσοστό 30% και για να πληρωθεί πρέπει να γίνουν ενέσεις με τσιμέντο. Ανέφερε, επίσης, πως οι μονάδες που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1986-2007, αλλά τα προβλήματα εμφανίστηκαν το 2011-2012.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος διερωτήθηκε αν ευθύνονται και αυτοί που εξέδωσαν τις άδειες, οπόταν ο κ. Αλεξάνδρου παρατήρησε πως εκδόθηκαν πριν την εφαρμογή του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, κάτι το οποίο συνέβη σε πολλές άλλες περιοχές της Κύπρου. Υπέδειξε επίσης πως υπεύθυνοι είναι οι μελετητές των οικοδομών, οι οποίο πρέπει να σχεδιάσουν με βάση τα γεωλογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ οι μηχανικοί υπολόγιζαν ότι ο δείκτης αντοχής είναι ψηλός και κυμαίνεται μεταξύ 200-250, όταν μελετήθηκε το υπέδαφος διεφάνη ότι κυμαίνεται από 0-100. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι μεταξύ των κατασκευαστών ήταν και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης γης.

Απέδωσε τα προβλήματα όχι μόνο στον σχεδιασμό, αλλά και στις κακές γεωλογικές συνθήκες, εξηγώντας ότι τα χώματα είναι χαλαρά σε βάθος μέχρι και δεκατριών μέτρων από το έδαφος, ενώ από βάθος 5-6 μέτρων εντοπίστηκε νερό κατά τις γεωτρήσεις. Παρατήρησε δε, πως εκτός από νερό στο υπέδαφος εντοπίζονται και υγρά λύματα του αποχετευτικού. Είπε επίσης πως δεν υπήρχε σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων. Το νερό παραμένει στάσιμο και δεν έχει διέξοδο είπε. Μαζί με όλα αυτά και η επιβάρυνση του εδάφους από την κατασκευή οικιστικών μονάδων, καθεμία εκ των οποίων έχει βάρος μεταξύ 100-200 τόνων, όπως ανέφερε. Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε €500.000 για επιδιόρθωση δρόμων, πεζοδρομίων και αγωγών. Άλλα μέτρα δεν λαμβάνονται, οπόταν το πρόβλημα επιδεινώνεται, όπως είπε.

Ο βουλευτής Αδάμος Αδάμου εισηγήθηκε όπως δημιουργηθεί ταμείο από τις εισπράξεις που αφορούν στην έκδοση πολεοδομικών αδειών ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα για ανάλογες περιπτώσεις. Ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς υποστήριξε ότι κάποιοι πολίτες εξαπατήθηκαν και αγόρασαν  σπίτια ή διαμερίσματα χωρίς να γνωρίζουν το πρόβλημα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εισηγήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να συμβάλει και το κράτος στη στήριξη των ιδιοκτητών. Η βουλευτής Ευανθία Σάββα υπέδειξε πως εκδόθηκαν πολεοδομικές άδειες και μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας, με βάση την οποία έπρεπε να ασκείται καλύτερος έλεγχος. Ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού εκτίμησε τις ζημιές των σπιτιών στα €4 εκατ.

Ζήτησαν συνεισφορά του κράτους

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας των κατοίκων η κ. Ελίνα Ζώη κατέθεσε χάρτη της περιοχής του 1963  και του 2014, αναφέροντας πως σε αυτούς δεν φαίνονται λίμνες αλλά στον πρώτο χάρτη παρουσιάζονται χωράφια και στον δεύτερο τα ίδια χωράφια που μετατράπηκαν σε οικόπεδα. Ζήτησε δε μεταστέγαση όλων των πληγέντων. Ανέφερε ότι κατανοεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του κράτους, αλλά από την άλλη, είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν αγοραστές οι οποίοι εμπιστεύθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και επένδυσαν τα χρήματά τους θεωρώντας ως δεδομένο ότι ασκείται έλεγχος για το τι κτίζεται και που. Η κ. Ζωή κατέθεσε επίσης και πιστοποιητικό τελικής έγκρισης οικοδομής, σύμφωνα με το οποίο η εργασία εκτελέστηκε και ικανοποιεί την αρμόδια αρχή. Παράλληλα, κατέθεσε και φωτογραφίες που δείχνουν τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστηκαν σπίτια της περιοχής.

Εξάλλου, επικαλέστηκε γνωμάτευση Βρετανού γεωτεχνικού, ο οποίος εκτίμησε πως οι ρωγμές προκαλούνται από την κίνηση του εδάφους που σχετίζεται με την αστάθεια της πλαγιάς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια γνωμάτευση, τα μορφολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλη βαθιά κατολίσθηση έλαβε χώρα στους αρχαίους χρόνους και σχημάτισε αυτό που είναι τώρα η πλαγιά των λιμνών. Την πρώτη κατολίσθηση ακολούθησε και δεύτερη σε μεταγενέστερο στάδιο, επίσης στην προϊστορική εποχή. Κατά τον ίδιο, οι έντονες βροχοπτώσεις του 2011-2012 ενεργοποίησαν αυτή την κίνηση με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό του εδάφους και τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά μήκος της κατώτερης γραμμής.

Ο εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού εισηγήθηκε ότι η ίδια η κοινότητα πρέπει να ζητήσει όπως παγώσει η έκδοση αδειών για σκοπούς ανάπτυξης μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως είπε, όταν παλαιότερα εισηγήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο, κάποιοι αντέδρασαν και του είπαν: «Ήρτες εσύ που το ανάθεμαν να μας μηδενίσεις την περιουσία μας»;

Ερωτηθείς, γιατί τα προβλήματα παρουσιάστηκαν το 2012 και όχι προηγουμένως, ανέφερε ότι τα προβλήματα συσσωρεύονταν για χρόνια και εκδηλώθηκαν τη συγκειμένη περίοδο. Κτίστηκαν κτήρια και πισίνες, ενώ αυξήθηκαν και τα λύματα και όλα μαζί έφεραν το αποτέλεσμα που βλέπουμε, συμπλήρωσε.

Μπάζωσαν τις λίμνες και τις έκτισαν

Ο ανώτερος πολιτικός μηχανικός στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου στη μελέτη του διαπίστωσε και τα εξής:

. Ενέταξαν σε οικιστική ζώνη λίμνες τις οποίες κάποιοι είχαν μπαζώσει προηγουμένως, διαχωρίζοντας οικόπεδα και όταν σε αυτά ανηγέρθησαν σπίτια.

.Στην περιοχή έγινε παλαιοκατολίσθηση με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ολόκληρη. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά το 2012, οπόταν η ποσότητα της βροχόπτωσης ήταν δεκαπλάσια από τη συνήθη.

.Για έλεγχο της κατάστασης διενεργήθηκαν 18 γεωτρήσεις.

.Πριν 4-5 χρόνια σημειώθηκε νέα κατολίσθηση η οποία στοίχισε 4,5 - 5 εκατ. για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

.Η περιοχή ονομάστηκε «Λίμνες», επειδή στα όρια της υπήρχαν όντως 3-4 λίμνες. Υπήρχαν βαθουλώματα στο έδαφος, πρόσθεσε.

. Κάτω από το έδαφος υπάρχουν εγκλωβισμένα 100.000 κυβικά μέτρα νερού που ξεκινούν από βάθος έξι μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και εκτείνονται μέχρι και σε βάθος 15 μέτρων.

. Μια λύση είναι να γεμίσουν οι πόροι με ενέσιμα τσιμεντοειδή υλικά σε έκταση 65.000 τ.μ. όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος πλησιάζει τα €15 εκατ.

.Άλλη λύση είναι να τοποθετηθούν πάσσαλοι σε βάθος περίπου 20 μέτρων με κόστος €50.000 για κάθε οικοδομή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ