2017-07-14 08:53:20
Φωτογραφία για ΠΕΦ: Μονόδρομος για το σύστημα υγείας η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων
Πέμπτη 13 Ιούλιος 2017

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την αύξηση των γενόσημων!

Health Report.gr

Την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικότερων μέτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, με οφέλη για τους ασθενείς, το κράτος και τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια του 8ου Pharma & Health Conference που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γενόσημα: Κίνητρα και αντικίνητρα για την αύξηση διείσδυσης τους στην ελληνική αγορά», ο πρόεδρος της ΠΕΦσημείωσε πως οι πρόσφατες παρεμβάσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τα γενόσημα δεν αντιμετωπίστηκαν ως εργαλείο για την παραγωγή εξοικονομήσεων μέσω της επιλογής οικονομικότερων αλλά ισοδύναμων θεραπευτικά φαρμάκων-όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, θεωρήθηκαν μέρος των ισοπεδωτικών μέτρων που επιβάλλουν τα μνημόνια. Παράλληλα η χαμηλότερη τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς τα κάνει αντιληπτά ως κατώτερα. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει αυτή η αντίληψη» τόνισε ο κ. Τρύφων.


Αναφερόμενος συνολικά στην αγορά φαρμάκου, υποστήριξε ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα των πρόσθετων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων των εταιρειών, ακόμη και μέσα από νομικές αποφάσεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πρωτοφανή συστήματα για την τιμολόγηση και την εφαρμογή clawback στα γενόσημα. Πιστεύω στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα συνολικές πολιτικές που μαζί με τη συγκράτηση της δαπάνης και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες θα έχουν και αναπτυξιακό πρόσημο» κατέληξε.

Ο κ. Τρύφων επανέλαβε τις προτάσεις της ΠΕΦ για την εφαρμογή ενός συστήματος τιμολόγησης με κατώτατες τιμές, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ποιοτικών, οικονομικών γενοσήμων φαρμάκων. Για τον υπολογισμό των rebate και clawback, θεωρεί απαραίτητο τον συνυπολογισμό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, υπογραμμίζοντας το όφελος που προκύπτει για το σύνολο της οικονομίας από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.

Σε τοποθέτησή της στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Φάρμακο: Ποιες είναι οι συνέπειες από τις ρυθμίσεις για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα», η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ κ. Φαίη Κοσμοπούλου, τόνισε ότι υπάρχει μια μονομερής εστίαση στο να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη χωρίς σκέψη, σχέδιο και χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές.

«Είναι αναγκαίο να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης. Η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει ποιά μέτρα θα ήταν αποτελεσματικά στην περίπτωση της Ελλάδας», κατέληξε η κ. Κοσμοπούλου.

Εκτίμηση των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν τα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Η εφαρμογή τους αποτελεί, όμως, μονόδρομο ώστε να παραχθούν πραγματικές μεσοπρόθεσμες εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας και να εξασφαλιστούν πόροι για καινοτόμα φάρμακα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ