2017-07-17 08:56:41
Φωτογραφία για Ξανθός: Επιπλέον προσλήψεις 150-180 μόνιμων γιατρών στις εντατικές
Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr

Το Υπουργείο επεξεργάζεται δέσμη προσλήψεων μόνιμων γιατρών παράλληλα με την προκήρυξη άλλων 100 θέσεων γιατρών διετούς σύμβασης για τις ΜΕΘ.

Η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μέσω τις στελέχωσης με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, αλλά και βασικό προαπαιτούμενο για μια οργανωμένη πολιτική μεταμόσχευσης οργάνων στη χώρα. Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πρόσφατα κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις , ώστε να αλλάξει η κακή αυτή εικόνα. 

Το πρώτο που απαιτείται, σημείωσε ο κ. Ξανθός, είναι η επίτευξη ενός επιπέδου κοινωνικής συναίνεσης, με πιθανή και κάποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την Επιτροπή Βιοηθικής. Υπάρχει ανάγκη για ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και θα πρέπει να αναζητηθούν και συνέργειες και με το Υπουργείο Παιδείας καθώς και μέσα από τη συστράτευση όλου του επιστημονικού κόσμου. 


Το δεύτερο στοιχείο, τόνισε ο υπουργός, αφορά στο σύστημα Υγείαςπου είναι και ο κρισιμότερος κρίκος. Εκεί ανέπτυξε το σημαντικό ρόλο των ΜΕΘ και των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων. Όπως είπε, έχει ήδη γίνει μεγάλη προσπάθεια ειδικά στην εκπαίδευση των γιατρών. Σημείωσε ότι η διαδικασία της μεταμόσχευση είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρος και οι γιατροί χρειάζονται ενθάρρυνση ιδιαίτερα σε νοσοκομεία που εξαιτίας της φύσης τους, έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε δότες. 

Ανέφερε ακόμη ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά αυτό το πρόβλημα βαίνει βελτιούμενο καθώς από τα περίπου 200 κλειστά κρεβάτια που είχαμε πριν από δυο χρόνια αυτά έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 100. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη προσληφθεί μέσω της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 65 γιατρών και 200 νοσηλευτών, ενώ είναι σε εξέλιξη η συμπληρωματική προκήρυξη με στόχο να καλυφτούν και οι 500 θέσεις που είχε προδιαγράψει εξ αρχής το Υπουργείο. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν σε 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές με διετή σύμβαση. 

«Μ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα κενά και να περιοριστεί το ντροπιαστικό ειδικά για την Αττική, φαινόμενο της λίστας εντατικής θεραπείας. Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσει από την επιστημονική εταιρεία της Εντατικολογίας και το ΚΕΣΥ να παρουσιάσουν προτάσεις ώστε να συσταθεί και σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ΜΕΘ, δηλαδή για το πότε θα πρέπει να εισάγεται ένα περιστατικό στη μονάδα και πότε κρίνεται επίσης ότι μπορεί να μεταφερθεί από κει. Εκει υπάρχει ένα έλλειμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ο κ. Ξανθός μάλιστα ανέφερε ότι στο πλαίσιο μιας συνολικής δέσμης προσλήψεων μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, σκοπός είναι να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των ΜΕΘ ανά την Ελλάδα, με προσλήψεις περίπου 150 ή ακόμη και 180 θέσεων. Μάλιστα την περίοδο αυτή αποτυπώνονται τα κενά σε όλα τα νοσοκομεία. 

Το τρίτο αφορά στα μεταμοσχευτικά κέντρα τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό έχουν υποστεί κι αυτά προβλήματα από τις παρενέργειες λόγω των περικοπών σε πόρους αλλα και το πάγωμα των προσλήψεων. Στο πεδίο αυτό υπάρχει θετική προοπτική και έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία η συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα Ωνάση και την Ελληνική Πολιτεία για τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου «δίδυμου» με το Ωνάσειο. Το συγκεκριμένο Εθνικό Κέντρο θα είναι ανοιχτό και σε διασύνδεση με το ΕΣΥ, δηλαδή σημειώνει ο κ. Ξανθός θα λειτουργεί με την έννοια του κοινωφελούς ιδρύματος.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ