2017-07-17 11:53:50
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Φ σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 στον Ρ/Φ σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ:

Από τη δική μας μεριά έχουμε το Διεθνές Δίκαιο. Το καινούργιο στοιχείο είναι η διεθνής υποστήριξη, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ και από τη Γαλλία. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει μια ναυτική δύναμη από αυτές τις δύο χώρες και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η οποία πλέει στην περιοχή. Και το γεγονός ότι προχωράει κανονικά και ήρεμα η διαδικασία των ερευνών και μετά της εξόρυξης. Είναι σημαντικά στοιχεία, όχι για αυτή καθαυτή την έρευνα, αλλά είναι σημαντικά στοιχεία από την άποψη της αναγνώρισης, έργω και όχι μόνο λόγω, του δικαιώματος που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο.


Βεβαίως, υπάρχει μια ρητορική έντασης και πρόκλησης, την οποία την παρακολουθούμε, η οποία γίνεται όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας και των προβλημάτων που έχει η χώρα αυτή αλλά, μπορώ να πω, πως με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει μια διεθνή πίεση, η οποία να λέει ότι «είμαι κι εγώ εδώ». Στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί κανείς απλά να το παρακολουθεί. Εκείνο, όμως, που θεωρούμε σημαντικό, είναι ότι συχνά τέτοιου είδους προκλήσεις απευθύνονται και προς την ελληνική πλευρά. Εμείς χρησιμοποιούμε το Διεθνές Δίκαιο και τη διπλωματική οδό και από αμυντική άποψη, είμαστε σε κατάσταση έντονης προσοχής. Θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι σε μια από τις καλύτερες περιόδους, από την άποψη του στρατιωτικού προσωπικού και του φρονήματός του, από την άποψη της εκπαίδευσης και από την άποψη της αξιοποίησης των μέσων που διαθέτουν.

Για το ενδεχόμενο αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400:

Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική και σε μια διαδικασία κυνηγητού των εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο λόγια  παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Δηλαδή, μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και αυτό δεν είναι καλό για μια χώρα, και βεβαίως, ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τις σχέσεις και τις δυνατότητες που έχει μια χώρα.

Εδώ εμείς, για το Κυπριακό, με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να λειτουργούμε. Το λέει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγώ τα προσυπογράφω. Ξεχνάμε και την περίοδο την οποία βρισκόμαστε. Υπάρχει ένας αναπτυγμένος τουρισμός, το να υπάρχει και ένα κλίμα έντασης δεν ευνοεί την οικονομία της Κύπρου. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουμε. Από την άλλη μεριά η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με τα γεωπολιτικά σχέδια που εξελίσσονται παγκόσμια. Έχει αρκετά προβλήματα στα σύνορά της με τη Συρία.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο, παρά μόνο να λειτουργεί υπέρ της ειρήνης, να βοηθάει να διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Τείνουμε πάντοτε ένα χέρι συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκία. Εκείνο  που δεν συζητάμε, είναι αυτό που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν για εμάς «γκρίζες ζώνες» και δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε οποιουδήποτε είδους απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ