2017-07-17 15:18:27
Φωτογραφία για ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας
• «Η προστασία των ισπανικών συνόρων από τους λαθρομετανάστες ξεκινά στα 4.000 χλμ. από τις ακτές μας, στις πατρίδες τους, προσπαθώντας εκεί, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, να περιορίσουμε τον αριθμό τους» (αντισυνταγματάρχης Antonio Doblas της Guardia Civil).

• Πρώτα βήματα »» Η «Ε» βρέθηκε στη Μαδρίτη για την παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα τη δημιουργία μιας ενιαίας, αρραγούς γραμμής κατά της καλπάζουσας δράσης των τζιχαντιστών στη Γηραιά Ήπειρο.

Η τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευ­ρώπη για «κοινή άμυνα», εξαιτίας της καλπάζουσας ισλαμικής τρομοκρατίας των λεγό­μενων «μοναχικών λύκων» και άλλων «ασύμ­μετρων απειλών» αλλά και των κοινών -συνα­φών- αμυντικών δράσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.), ήταν το αντικείμενο ενός εξαιρετικού ενδιαφέροντος σεμι­ναρίου που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη με θέμα: «Ασφάλεια και άμυνα στη Νότια Ευρώπη».


Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν 38 δημο­σιογράφοι, οι περισσότεροι του στρατιωτικού ρεπορτάζ, από επτά χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία και Πορτογαλία), μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα μας.

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμ­ματος (ΕΡΡ) Paulo Rangel επισήμανε ότι η ασφάλεια και η άμυνα της Ε.Ε. αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τονίζο­ντας ότι η αστυνόμευση στις μέρες μας απαι­τεί και στρατιωτική δράση, ενώ και η άμυνα απαιτεί αστυνομική δραστηριότητα, και δί­νοντας έτσι «ένα μονοπάτι» πάνω στο οποίο θα κινηθεί το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Ασφαλώς γνώριζε ότι το 68% των Ευρω­παίων πολιτών, συμφώνως με σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Μάρτιος 2017), επι­θυμούν η Ε.Ε. να πράξει περισσότερα προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Ένα εντυ­πωσιακό χωρίς αμφιβολία αποτέλεσμα, προ­ϊόν ίσως και της καταστάσεως που έχει προκληθεί στην ήπειρό μας από τις τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων μηνών σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. από τους ισλαμιστές λεγόμενους «μοναχικούς λύκους». Κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες «για να μπει το νερό στο αυλάκι», ώστε από το 2021 και μετά να μπορούμε να μιλάμε για «κοινή άμυνα» («Common Defence») στην Ε.Ε.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, στις 30 Ιουνίου συνήλθαν στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά σε κοινή συνεδρίαση, οι Στρατιωτικές Επιτροπές (Military Committee) του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., της οποίας, ως γνωστόν, πρόεδρος είναι ο Έλληνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. «Η επιθυμία της Ε.Ε. είναι να περάσουμε από το σημερινό σενάριο της “Share Defence” (“ξεχωριστή άμυνα”) από το κάθε κράτος-μέλος στο σενάριο της “Common Defence”, που θα είναι η ενιαία αμυντική λειτουργία της Ε.Ε. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή η Γαλλία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της, ζήτησε τη βοήθεια των άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.», μας είπε ο υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία, Dimitri Barua, απαντώντας σε σχετικό ερώ­τημά μας περί του αν στο πλαίσιο της κοινής άμυνας της Ε.Ε. που ανέφερε δούμε Γερμανό ή Ισπανό στρατιώτη να υπερασπίζεται τα νησιά του Αιγαίου έναντι ξένων εισβολέων.

Ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Jonas Fernandez του S&D επισήμανε την οικονομική διάσταση του όλου θέματος, καθώς χρειάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα, ένα σημαντικό τμή­μα των οποίων θα είναι ανταποδοτικού χα­ρακτήρα, καθώς θα δοθούν για την άμυνα και την ανάπτυξη (R&D). «Έχει υπολογιστεί πως υπάρχει ένα “περιθώριο” της τάξεως των περίπου 30-50 δισ. ευρώ που μπορούν να ξοδευτούν σε μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική αγορά ή σε κοινές, πολυεθνικές αγορές χωρών της Ε.Ε. από χώρες της Ε.Ε.».

Δουλειά με... μέλλον

Η εντυπωσιακή, παρά το νεαρό της ηλικίας της, διπλωμάτης καριέρας και γενική διευθύ­ντρια του τμήματος Πο­λιτικής Σχεδιάσεως του ισπανικού υπουργείου Αμύνης, Elena Gomez Castro, μας είπε ότι η ε­πικοινωνία και τα ΜΜΕ είναι από τα βασικά κλειδιά σε αυτόν τον αντιτρομοκρατικό πόλε­μο. Επεσήμανε ότι μετα­ξύ των στρατιωτικών α­ποστολών που μπορεί να αναλάβει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της κοινής αμύ­νης είναι η παροχή βοή­θειας σε άλλους οργανι­σμούς για την εκπαίδευ­ση και τον επανεξοπλισμό στρατών, όπως τώ­ρα στο Μάλι, και η συνέχιση των παγκόσμιας εμβέλειας δράσεών της, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κονγκό, ερχόμενη σε δεύτερο χρόνο πί­σω από το ΝΑΤΟ.

Το φρόνημα είναι στο ναδίρ και η παρακμή στα ύψη

«Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ καθόλου για την κατάσταση στην Κύπρο ως προς το αμυντικό ζήτημα, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η Τουρκία ήταν πάντα παρούσα στο νησί. Τέτοια είναι η άγνοιά της», τονίζει μιλώντας στον υπογράφοντα η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία ήταν μια εκ των ομιλητών του σεμιναρίου, προσθέτοντας: «Η Κύπρος, από την πλευρά της, δεν έχει ούτε “μαούνα” για να υπε­ρασπιστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Συνεπώς, είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί την Κύπρο. Απλώς, η Κύπρος θα αποσύρει την εξέδρα και το ζήτημα θα λήξει εκεί. Η άμυνα της Κύπρου είναι σε τραγική κατάσταση τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν αγοράστηκαν όπλα, δεν εκσυγχρονίστηκαν τα υπάρχοντα, δεν υπάρχει το φρόνημα του λαού για να κάνει κάτι τέτοιο. Το φρόνημα είναι στο ναδίρ και η παρακμή στα ύψη», μας λέει μιλώντας έξω από τα δόντια.

H FRONTEX επιχειρεί στο Αιγαίο υπό τον συντονισμό των Ελλήνων

«ΚΑΘΕ πλοίο της FRONTEX που επίχει­ρα στο Αιγαίο έχει πάνω του έναν Έλληνα λιμενικό ως σύνδεσμο. Επίσης, έχουμε έναν αξιωματικό-σύνδεσμο πάνω στα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή.

Η FRONTEX επιχειρεί μόνο εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, που είναι και ύδατα της Ε.Ε., όχι στα τούρκικα, όπου όμως επιχειρεί η νατοϊκή ναυτική δύναμη, ενώ ο όλος συντονισμός της επιχειρήσεως «Ποσειδών» πραγματοποιείται υπό τον έ­λεγχο της Ελλάδος, μέσω του Κέντρου Συ­νεργασίας του Πειραιώς», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της FRONTEX, Ewa Moncure, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας. Πρόσθεσε, δε, ότι «τον τελευταίο χρό­νο έχει σημειωθεί τρομακτική πρόοδος στη συνεργασία FRONTEX και ελληνικών Αρχών».

Η ίδια, μιλώντας στο σεμινάριο, στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι η παρουσία της FRONTEX στο Αιγαίο, όπου συμμετέχει με δύναμη περίπου 800 ατόμων, ήταν καθο­ριστικής σημασίας για τη σημαντικότατη πτώση των εισροών προσφύγων από την Τουρκία, κατά 94% μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό ταυτοχρόνως με τη σχετική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που υπογράφτηκε και ισχύει «παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμε­να από Τούρκους πολιτικούς, προφανώς για εσωτερικούς λόγους, δικούς τους».

Επαφή με την τεχνολογία του... 22ου αιώνα

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ κέντρο επιχειρήσεων της ισπανικής Στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil) στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Μαδρίτης, που εγκαινι­άστηκε το 2014, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και... αποτελεσματικό, όπως μας αποκάλυψε ο διευθυντής του αντισυνταγματάρχης Antonio Doblas. Σκοπός του είναι ο συντονισμός των τεσσάρων επιμέρους περιοχών ευθύνης της Γκουάρντια Θιβίλ, που είναι ημιστρατιωτικό σώμα με αστυνομικά καθήκοντα και έχει υπό τις διαταγές της σκάφη ανοικτής θαλάσσης, παράκτια περιπολικά, αεροσκάφη, ελικόπτερα αλλά και UAV, μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό από πλευράς ασφαλείας έναντι των μεταναστευτικών ροών είναι αυτό του Στενού του Γιβραλτάρ. Ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι για την αποτροπή των εξ Αφρικής μεταναστών η υπηρεσία του συνεργάζεται με τη Βασιλική Στρατοχωροφυλακή του Μαρόκου, αλλά και επιτηρώντας τον Ατλαντικό σε απόσταση έως 200 ν.μ. από τις ακτές της Σενεγάλης! «Ασφαλώς, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση, αλλά αυΤ72 είναι η δουλειά μας», τόνισε.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη[email protected]

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-08/07/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ