2017-07-18 07:30:51
Φωτογραφία για FT: Τουρκία: Ένας χρόνος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ακόμα αναζητά την αλήθεια...
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά ελάχιστοι σύμμαχοί του μοιράζονται την πεποίθησή του, γράφει ο Μεχλούλ Σριβαστάβα από την Άγκυρα.

Πριν από ένα χρόνο έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πέρα από τον ωκεανό, κατηγορώντας τον άνθρωπο που θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος, που παραλίγο να αρπάξει την Τουρκία μέσα από τα χέρια του. Εξαγριωμένοι στρατιώτες εξακολουθούσαν να κατέχουν τμήματα της πόλης, στρατηγοί διώκονταν και η κυβέρνηση ήταν σε αταξία, με βασικούς υπουργοί να λείπουν ή να κρύβονται. Αλλά ο Ερντογάν γνώριζε ποιος φταίει: ο πάλαι ποτέ σύμμαχός του, που έγινε ορκισμένος εχθρός του και ονομάζεται Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας Ισλαμιστής κληρικός που ζει σε ένα αγρόκτημα στην Πενσιλβάνια.

Ο ισχυρισμός του Ερντογάν πυροδότησε μια εκκαθάριση που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του συμμάχου του ΝΑΤΟ με τη Δύση και αμαύρωσε την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας
. Παράλληλα, ενίσχυσε τον Ερντογάν, επιτρέποντάς του να κυβερνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δικαιολογεί από τη φύση της απειλής που είχε περιγράψει. "Δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά τα γεγονότα", δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη. "Ρωτούν πότε θα τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα τελειώσει όταν η επιχείρηση αυτή εξαλειφθεί εντελώς".

Με πολλούς τρόπους, ο Γκιουλέν ήταν ένας πειστικός ύποπτος: οι οπαδοί του δικαστικού σώματος έχουν συνδεθεί με παρελθούσες προσπάθειες υπονόμευσης του Ερντογάν, ενώ το σκιώδες του κίνημα, το οποίο διείσδυσε σε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας της Τουρκίας, έχει διώξει και άλλους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και στρατιωτικών αξιωματούχων. Όμως, ένα χρόνο αφού ο Ερντογάν κήρυξε ένοχο για πρώτη φορά τον Γκιουλέν, ελάχιστοι, αν υπάρχουν κάποιοι, μοιράζονται την πεποίθησή του ότι η ομάδα του ιμάμη σχεδίασε και πραγματοποίησε το πραξικόπημα μόνη της. Τους τελευταίους μήνες βρετανοί βουλευτές παραπονέθηκαν για έλλειψη αποδείξεων για την τουρκική εκδοχή των γεγονότων, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος και η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν κατ' ιδίαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι περιορισμένα.

Ο Γκιουλέν αρνείται έντονα την κατηγορία. "Η απόδοση της ευθύνης αποκλειστικά στους Γκιουλενιστές είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή δικαιολογεί και συντηρεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει ριζικά τους θεωρούμενους Γκιουλενιστές από θέσεις δημόσιας επιρροής στην Τουρκία", ανέφερε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας τον Μάρτιο. Ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοί του στη χώρα παραπλανήθηκαν από τους Γκιουλενιστές στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο για "βρώμικες ενέργειες εναντίον της Τουρκίας ως μέρος μιας εκστρατείας σπίλωσης". Και πρόσθεσε: "Είμαστε όλοι ανοιχτοί στη διερεύνηση διεθνών θεσμών και οργανισμών".

Εντός της Τουρκίας, τα ακόμα θολά γεγονότα της 15ης Ιουλίου πέρυσι, διαίρεσαν ένα ήδη πολωμένο έθνος. Για τον Ερντογάν και τους συμμάχους του, αυτή η βίαιη νύχτα ήταν αποτέλεσμα ενός μυστικοπαθούς, φιλοδυτικού σχεδίου για την αποδυνάμωση, ακόμη και την καταστροφή, του ισχυρού μουσουλμάνου ηγέτη της Τουρκίας. Για το άλλο μισό έθνος, χωρισμένο μεταξύ κοσμικών, εθνικιστών και μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι της Τουρκίας, το αποτυχημένο πραξικόπημα παραμένει ανεξήγητο. "Ο Ερντογάν λατρεύεται από το μισό έθνος και απειλεί το άλλο μισό της χώρας. Όποια και αν είναι η αφήγηση που διαμορφώνει, θα την υιοθετήσουν μόνο οι μισοί και θα απορριφθεί εντελώς από τους άλλους μισούς", δήλωσε ο Σονέρ Καγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο αμερικανικό think-tank Washington Institute. "Το παρουσιάζει σαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον Τούρκων και Μουσουλμάνων, από τις σταυροφορίες μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η μία πλευρά πιστεύει ότι είναι το πιο σημαντικό γεγονός από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και η άλλη το θεωρεί ως κάτι που χρησιμοποιεί για την καταστολή τους. Η Τουρκία τραυματίστηκε και δεν μπορούμε ποτέ να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα".

Το αποτυχημένο πραξικόπημα έγινε γρήγορα ένας πολιτικός μύθος, αν και δεν έχει καταδικαστεί ούτε ένας από τους επικεφαλής που το σχεδίασαν. Η "15η Ιουλίου" έχει γίνει μέρος μιας μακράς λίστας εξίσου ανεξήγητων γεγονότων που έχουν διαμορφώσει την τουρκική ιστορία. "Η Τουρκία είναι μια χώρα με ταμπού - σπάνια έχουμε αναλυτικές και εις βάθος αναλύσεις βασικών γεγονότων στην ιστορία μας", δήλωσε ο Αϊκάν Ερντεμίρ, ο οποίος υπηρέτησε ως βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ του 2011 και του 2015. "Από τα πογκρόμ [οικογενειών Ελλήνων] του 1955 μέχρι τη μαζική δολοφονία των Αλεβιτών [μη Σουνιτών Μουσουλμάνων] στη δεκαετία του '70, σπάνια καταλήγουμε να ξεσκεπάζουμε πλήρως τους ανθρώπους και τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνα για αυτά τα γεγονότα. "Ωστόσο, ο Ερντογάν που έχει στα χέρια του τα μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο ρόλος του Γκιουλέν στο πραξικόπημα είναι πανταχού παρόν: τα παιδιά το διαβάζουν στα σχολικά βιβλία, οι ενήλικες το ακούν στην τηλεόραση και οι ξένοι συχνά παρακολουθούν επιδέξια σκηνοθετημένα βίντεο που μοιάζουν με "πορνό του πραξικοπήματος" όπως τα χαρακτήρισε ένας διπλωμάτης.

Καθώς η Τουρκία τιμά την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος, οι Τούρκοι οδηγούν στην Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, επισκέπτονται το μνημείο της 15ης Ιουλίου, ξεκουράζονται στο αίθριο των Ηρώων της 15 Ιουλίου στο αεροδρόμιο και αγοράζουν αναμνηστικά κοσμήματα της 15ης Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έχει πνίξει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει πώς το πραξικόπημα παραλίγο να πετύχει και πώς ξέφυγε από την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας. "Στην πραγματικότητα, 80 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν αυτό το [αποτυχημένο] πραξικόπημα", δήλωσε ένα ανώτερο μέλος του Κόμματος ΑΚ του Ερντογάν που πλέον έχει απομακρυνθεί από τον πρόεδρο. "Και ακόμα λιγότεροι από δώδεκα άνθρωποι σε αυτή τη χώρα καταλαβαίνουν πλήρως τι συνέβη εκείνη τη νύχτα". Ο πρώην βουλευτής Ερντεμίρ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταφέρει να αποφύγει το μεγαλύτερο ερώτημα, αν η Άγκυρα θα έπρεπε να φέρει κάποια ευθύνη: "Αυτό που πραγματικά προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση δεν είναι η συνενοχή στο πραξικόπημα, αλλά η αμέλεια: πώς μπόρεσαν οι τουρκικές κυβερνήσεις και θεσμοί να αποτύχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην πορεία προς το πραξικόπημα και πού είναι η πολιτική και νομική ευθύνη για αυτό;"

ft.com

Antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ