2017-07-18 08:35:41
Φωτογραφία για “Λάδι στη φωτιά” μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών ρίχνουν οι νεες μειωμένες τιμές στο eΔΑΠΥ
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις Φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ αποτελεί η ένταξη στο eΔΑΠΥ Παροχών των νέων μειωμένων τιμών σε αναλώσιμα διαβήτη και υλικά μεσογειακής αναιμίας, την ωρα που ο Οργανισμός βρίσκει απέναντι του και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (διαβάστε εδώ).

Οι νέες τιμές άρχισαν να ισχύουν από σήμερα, παρά τις ελπίδες για παράταση της έναρξης, όπως αναφέρουν Φαρμακοποιοί. Ειδικά στα αναλώσιμα του διαβήτη καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, σύμφωνα με το farmakopoioi.blogspot.gr, “οι ταινίες για το ΔΑΠΥ κοστίζουν 19,50€, οι 50 σκαρφιστήρες μόλις 2,30€ (πιο λίγο και από παγωτό) και οι 100 βελόνες κάνουν “βουτιά” σχεδόν 50% (9,18€)”.

Οι αλλαγές είναι κατ’ εφαρμογή ΦΕΚ το οποίο επέβαλε τις τιμές για τους συμβαλλόμενους παρόχους (προμηθεύτριες εταιρείες), χωρίς να επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, όπως είχε γράψει και το Virus στα τέλη Ιουνίου (διαβάστε εδώ). Ωστόσο, εξ αρχής η πτώση των τιμών είχε προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία για τυχόν απόσυρση των προϊόντων ορισμένων εταιρειών λόγου μειωμένου κέρδους ή για επιδείνωση της ποιότητας των υλικών που διαθέτουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Η ανησυχία των φαρμακοποιών ενισχύθηκε περαιτέρω από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών υλικών, που συνοδεύτηκαν και από περικοπές υποβολών. Μάλιστα, η παραδοχή του προβλήματος από τον ΕΟΠΥΥ και υποσχέσεις για πληρωμές το επόμενο διάστημα δεν κατέστησαν αρκετές για να καθησυχάσουν τους φαρμακοποιούς, ειδικά της Αττικής, οι οποίοι αποφάσισαν να αναστείλουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, από 1ης Αυγούστου (διαβάστε εδώ).

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της χώρας εκφράζουν τις ενστάσεις τους και για τις οδηγίες συνταγογράφησης και εκτέλεσης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής (διαβάστε εδώ την οδηγία). Όπως εξηγούν πως ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει να εισπράττουν τη διαφορά τιμής και υπαγορεύει να εκτελούν τις γνωματεύσεις με όποια συμμετοχή έχει ορίσει ο ιατρός ακόμη και αν ειναι λάθος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ