2017-07-18 10:45:29
Φωτογραφία για ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 13 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ
Ελεύθερα αφέθηκαν τα 13 από τα 14 άτομα που προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής για συμμετοχή στα επεισόδια στην Ερμού και στη γύρω περιοχή, κατά την πορεία αλληλεγγύης στην Ηριάννα. Ένας από τους προσαχθέντες συνεχίζει να κρατείται για κατοχή κάνναβης. 

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας ομάδα ατόμων εκτόξευσε φωτοβολίδες και πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων στην Ερμού, ενώ προκάλεσε φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Μοναστηράκι, στον απόηχο της απόρριψης από το Εφετείο της αίτησης για αναστολή στην έκτιση της ποινής της 29χρονης Ηριάννας.

Η υπόθεση της Ηριάννας - Το χρονικό

Μάρτιος του 2011 η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του επίσης φοιτητή του ΕΜΠ και φίλου της Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε φιλική σχέση με κάποια άτομα που τότε ήταν ύποπτοι και αργότερα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ.


Το βράδυ εκείνο κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει τον Κωνσταντίνο. Η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA και έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς της.

Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο του 2011, στην Πολυτεχνειούπολη, ένας αγνώστων στοιχείων βοηθός τεχνίτη ανελκυστήρων, ο οποίος από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ και πουθενά, είδε από την ταράτσα στις 16:00 κάποιον άνδρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει ένα κουτί με όπλα. Ο ίδιος στην αρχή νόμιζε ότι το κουτί είχε λίρες και για τον λόγο αυτό πήγε να ψάξει.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του αείμνηστου εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος αθωώνεται. Στο μεταξύ, όμως, άγνωστο πώς, με ποια στοιχεία και με τίνος εντολή άρχισε από τότε να κατασκευάζεται ο «φάκελος» της Ηριάννας.

Δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, στη σκληρή δηλαδή εποχή Δένδια-Αθανασίου, η Ηριάννα συλλαμβάνεται διότι έτσι ξαφνικά προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο. Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.

Σημειωτέον ότι τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δ. Μόκας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Κατηγορούμενος και καταδικασμένος πλέον στην ίδια υπόθεση είναι και ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, στον οποίο επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες δύο χρόνια μετά.

Η δίκη έγινε χωρίς καμία επιβαρυντική για τους κατηγορουμένους μαρτυρία και με μόνο στοιχείο το «δείγμα», το οποίο μάλιστα είχε... τελειώσει όταν οι απελπισμένοι από την ασύλληπτη περιπέτεια της κόρης τους γονείς προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου αλλά και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε ούτε από τη μη ύπαρξη μαρτύρων ούτε από την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού ούτε από την κατάθεση της Ηριάννας και των μαρτύρων υπεράσπισης ούτε από τίποτα και αποφάσισε την 1η Ιουνίου 2017 να καταδικάσει την κοπέλα σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά, με δεδομένη τη βασιμότητα του βουλεύματος και με μόνο στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από την efsyn.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ