2017-07-18 16:17:11
Φωτογραφία για Μίλησε και τα είπε καθαρά ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ για S-400
Αμφιβολίες στο αν και κατά πόσον θα ολοκληρωθεί ση συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400, αλλά και εισάγοντας μερικές ακόμα, γνωστές, αλλά ιδιαίτερης πλέον βαρύτητας παραμέτρους, από τη στιγμή που τις θέτει επίσημα το «αφεντικό» του αμερικανικού Πενταγώνου, ο στρατηγός των πεζοναυτών εν αποστρατεία, υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, έκανε τη δική του παρέμβαση στο φλέγον θέμα Αρχικά, ακολουθώντας τα χνάρια της πολιτικής ορθότητας, ο Μάτις ξεκαθάρισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να επιλέγει τα συστήματα που επιθυμεί για την άμυνά της. Ωστόσο, προχώρησε σε προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι οι S-400 «δεν είναι συμβατοί» (incompatible) με το ΝΑΤΟϊκό στρατιωτικό υλικό που αξιοποιείται επιχειρησιακά στην Τουρκία.

Το πρόβλημα είναι πως διασφαλίζεις διαλειτουργικότητα (interoperability) ΝΑΤΟϊκών συστημάτων με ρωσικά… «ποτέ δεν θα διαλειτουργήσουν» (They will never be interoperable) εξήγησε σε δημοσιογράφους τις ενστάσεις του για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Άγκυρα.


Εντύπωση προκάλεσε, το ότι ο Μάτις άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο μη υλοποίησης της προμήθειας από τουρκικής πλευράς, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να περιμένουν, αλλά και εναλλακτικά, εάν το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία σε έναν τομέα της τουρκικής επικράτειας, μια αναφορά ειδικής – αν όχι ιδιαίτερης – σημασίας για την Ελλάδα, αφού το να στρεφόταν προς δυσμάς για να τεθεί αντίπαλο με μια συμμαχική αεροπορική δύναμη, θα συνεπαγόταν κόστος και δη πολιτικό.

Υπενθυμίζεται, ότι τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ήρθαν ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης συμφωνίας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας με την Τουρκία, για την προμήθεια από τη δεύτερη τεσσάρων συστοιχιών S-400, με τις δυο πρώτες να κατασκευάζονται στην Ρωσία και να παραδίδονται στους Τούρκους και τις άλλες δύο να κατασκευάζονται στη Τουρκία. Δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για το ποσοστό μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ