2017-07-18 20:24:21
Φωτογραφία για Στη Δυτική Αχαΐα επόπτης του ΕΛΓΑ μετά τις ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία - Σε απόγνωση οι παραγωγοί, πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις
Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιέργειες στη δυτική Αχαΐα Σήμερα το πρωί στις 10, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο επόπτης Αχαΐας του ΕΛΓΑ, Παναγιώτης Τέκος συγκεντρώνοντας τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις των αγροτών, νέα επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ και κατόπιν η αναμονή από την πλευρά των καλλιεργητών για τις αποζημιώσεις.

Στην αυτοψία που έγινε το πρωί βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Αντιδήμαρχος (αναπληρωτής δημάρχου) Θανάσης Ραυτακόπουλος.

Η αυτοψία σε Μπούκουρα, Ριόλο, Καγκάδι, Λάππα και σε άλλα χωριά, όπου έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι, διαπιστώθηκε ότι η καταστροφή «αγγίζει» το 70% με 80%. Το κρισιμότερο στοιχείο είναι όπως λέει ο κ. Βεσκούκης ότι η κακοκαιρία χτύπησε ένα πριν ξεκινήσουν τον τρύγο στα αμπέλια που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να επανέλθει ο καρπός.


«Θα περιμένουμε λίγο μήπως σώσουμε τον καρπό, ο οποίος δεν έχει χτυπηθεί και βλέπουμε. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους της παραγωγής, καθώς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ραντίσματα. Και θα αυξήσουμε το κόστος και θα χάσουμε τα χρήματα που περιμέναμε», εξηγεί ο κ. Βεσκούκης. Οι ελαιώνες έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, οι καλλιέργειες καρπουζιού, ενώ τα κηπευτικά (όχι όλα) ανάλογα με την έκταση της ζημιάς όπως σημειώνει ο κ. Βεσκούκης μπορεί και να επανέλθουν.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία των αποζημιώσεων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βεσκούκης είπε ότι για τις καταστροφές στα αμπέλια τον Σεπτέμβριο του 2016, τα αποτελέσματα βγήκαν τον Μάρτιο του 2017 ενώ οι αγρότες πήραν τις αποζημιώσεις τους πριν από ένα μήνα! Οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, αναμένεται μετά τις αυτοψίες να κάνουν τις δηλώσεις της χαμένης παραγωγής και να περιμένουν τα αποτελέσματα. «Αυτή τη φορά έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες», καταλήγει ο κ. Βεσκούκης.

Βίκυ Αθανασοπούλου
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ