2017-07-18 22:03:23
Φωτογραφία για Αμερικανικό «μπλόκο» στα τουρκικά παιχνίδια
Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία από ΗΠΑ και Γαλλία για τους τσαμπουκάδες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» που πλέει κοντά στο σημείο της γεώτρησης «τύφλωσε» τουρκικά μαχητικά που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατφόρμα «West Capella» και ανάγκασε τους χειριστές τους να αποχωρήσουν άμεσα από την περιοχή.

Οι Αμερικανοί δεν θέλησαν να επιτρέψουν στην Τουρκία να κάνει ό,τι έκανε στη θάλασσα το περασμένο Σάββατο, όταν έστειλε τη φρεγάτα «Gokceada» να παραβιάσει την «κόκκινη ζώνη» ασφάλειας γύρω από το γεωτρύπανο της Total. Οταν το ραντάρ του αεροπλανοφόρου εντόπισε τα τουρκικά μαχητικά να κινούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ με πορεία προς το «West Capella», έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, μπλόκαρε τις συχνότητες και έκοψε τις επικοινωνίες των αεροσκαφών της Τουρκίας στέλνοντάς τους μήνυμα ότι... πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Η ενέργεια αυτή είναι ένα βήμα πριν από τα προειδοποιητικά πυρά.


Δραστικά μέτρα

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν πιο δραστικά μέτρα λόγω και της προόδου της γεώτρησης στο οικόπεδο 11, αφού πλέον το τρυπάνι συνεχίζει την πορεία του και κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Μήνυμα στην Τουρκία, που προκαλεί και με το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο μπαινοβγαίνει στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί και η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στη Λευκωσία.

Η Φλοράνς Παρλί επισκέφθηκε μια από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονταν κοντά στη γεώτρηση, συνοδευόμενη από τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη, στον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ανοίξει «ομπρέλα προστασίας» στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βοηθά και η Ελλάδα με πολεμικά πλοία. Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «οι κλέφτες δεν μπορούν να παριστάνουν τον σερίφη», ενώ συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες κάλεσε την Ε.Ε. να «καταστήσει προς την Τουρκία περισσότερο σαφή τη θέση ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της Ένωσης». Στο μεταξύ, χθες το πρωί ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά και άκουσε προτάσεις και εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής στο Κυπριακό.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι από τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ ενδεχομένως να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα διάσκεψη. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και σήμερα, παρουσία του Νίκου Κοτζιά που επισκέπτεται την Κύπρο, τη στιγμή που στα Κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μήνυμα από Κοτζιά προς τους Σκοπιανούς

Επικοινωνιακές χαρακτήρισε τις έως τώρα κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων για λύση στο θέμα της ονομασίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θα πρέπει να αποδειχθεί και ουσιαστικά ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Νίμιτς, που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια, για το κλίμα και τις διαθέσεις που κατέγραψε όσον αφορά το θέμα της ονομασίας και αποφάσισαν να μείνουν σε επαφή, προκειμένου «να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης».

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 18/07/2017 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - [email protected])
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ