2017-07-20 16:35:53
Φωτογραφία για ΝΤΡΑΓΚΙ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η απόφαση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, ο ισχυρός «άνδρας» της κεντρικής τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την «πιστή υλοποίηση του προγράμματος». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική. Κατά τον ίδιο, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου μετέδιδε ότι η ΕΚΤ διαμήνυσε στην Αθήνα πως η έξοδος στις αγορές βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο, την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, ώστε οι αγορές να πειστούν για την προοπτική εξόδου από την κρίση. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, η κεντρική τράπεζα πρότεινε η έκδοση ομολόγου να πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα έχει συνέχεια.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινά και χθεσινά δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει έξι διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η Αθήνα επέλεξε να αναμένει τόσο τη σημερινή απόφαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, όσο και την αυριανή έκθεση της Standard & Poor's.

Αναγκαία τα μέτρα της ΕΚΤ, παρά την ανάπτυξη

H διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά την ισχυροποίηση της ανάπτυξης, εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, όπως εξήγησε αναλυτικά, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ισχυρούς ρυθμούς πληθωρισμού. «Πρέπει να δούμε μία μεγαλύτερη δυναμική» έσπευσε να προσθέσει. «Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι αδύναμες επιδόσεις στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. «Δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι σταδιακά θα προσεγγίσει τα επιθυμητά όρια» επεσήμανε, επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους μήνες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεσοπρόθεσμα θα επέλθει αύξηση του δομικού πληθωρισμού.

Υπεραμυνόμενος της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι τα διευκολυντικά μέτρα «συντηρούν» της ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και ως εκ τούτου, εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαία. «Εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» συμπλήρωσε, επίσης, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες, πιθανώς να υπάρξει μία αστάθεια ως προς την πορεία του δείκτη τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι αναπτυξιακοί κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές, ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτείνεται σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού των κρατών - μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στη «σημαντική υποστήριξη» της ΕΚΤ και στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της οικονομίας, και με άλλες μορφές πολιτικής παρέμβασης.

Ερωτηθείς για τυχόν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, διαβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου είναι ομόφωνες. «Δεν έχουμε εξετάσει την πιθανότητα επιβράδυνσης των αγορών κρατικών ομολόγων» έσπευσε να προσθέσει, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Τόνισε, επίσης, ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει η ΕΚΤ είναι μία επισφαλής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής». «Πρέπει να περιμένουμε και να δείξουμε υπομονή, ως ότου τιμές και μισθοί ανακάμψουν» υποστήριξε, καταλήγοντας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ