2017-07-21 10:32:47
Φωτογραφία για Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή
Δεν είναι μόνο τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που απαιτούν πλέον σχολαστικό έλεγχο… προδιαγραφών πριν από την αγορά τους. Στην κατηγορία αυτή έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια και οι έξυπνες τηλεοράσεις, που κοστίζουν ακριβά και προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από την απλή παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Μια επιπόλαιη επιλογή ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές ενός τηλεοπτικού δέκτη είναι πιθανό να οδηγήσει σε άσκοπα έξοδα και σε περιορισμό των υπηρεσιών που θα μπορεί να δέχεται στο άμεσο μέλλον ο κάτοχός του.

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που συζητείται η μετάβαση στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, κάθε αγορά τηλεοπτικού δέκτη απαιτεί σωστή ενημέρωση, ώστε η Ελλάδα «να μη μεταβληθεί σε χωματερή τηλεοράσεων ξεπερασμένης τεχνολογίας», λένε οι ειδικοί.

Ηδη, η Digea (πάροχος δικτύου τηλεόρασης, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα σημερινά τηλεοπτικά κανάλια) θεωρεί πλέον αναπόφευκτη τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2, με τους επικεφαλής της να ζητούν από την πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν την αγορά τηλεοράσεων παρωχημένης τεχνολογίας.  


«Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στον χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών, σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα, θα συντελέσει στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά» τονίζει χαρακτηριστικά η Digea.

Η διοίκηση της Digea ζητά συγκεκριμένα να καταρτιστεί συνολικά ένας οδικός χάρτης για το μέλλον της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ώστε, μεταξύ άλλων, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του κλάδου να γνωρίζουν με ακρίβεια το τοπίο προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Πάντως, όσον αφορά την εισαγωγή της τεχνολογίας DVB-T2, σημειώνεται ότι ήδη υποστηρίζεται από την πλειονότητα των τηλεοπτικών δεκτών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ παλαιότεροι δέκτες θα χρειαστούν κατάλληλο αποκωδικοποιητή. Η επιβάρυνση του πολίτη αν αγοράσει μια παλιά τηλεόραση θα είναι εκτός των άλλων και η τιμή του νέου αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2, που σήμερα αρχίζει από τα 24 ευρώ.   

Τι είναι η τεχνολογία DVB-T2;

Η νέα τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη μετάβαση σε αυτήν οι τηλεοπτικές συχνότητες θα αλλάξουν, οπότε οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους.

Με την τεχνολογία DVB-T2 ο κάθε πολυπλέκτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 18 προγράμματα SD (Standard Definition - τυπικής ευκρίνειας) ή 6 προγράμματα HD (High Definition - υψηλής ευκρίνειας) ή συνδυασμό αυτών.

Εάν γινόταν σήμερα η εισαγωγή της τεχνολογίας DVB-T2 με τους τέσσερις διαθέσιμους πολυπλέκτες της Digea, θα μπορούσαν να μεταδοθούν 72 προγράμματα SD ή 24 προγράμματα HD ή 12 προγράμματα ταυτόχρονης εκπομπής σε SD και HD.

Είναι απαραίτητο οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμπουν ταυτόχρονα το ίδιο περιεχόμενο σε SD και σε HD;

Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζει πλέον τη λήψη περιεχομένου HD, ενώ αυξάνεται συνεχώς και η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια.

Η ταυτόχρονη εκπομπή του ίδιου περιεχομένου σε SD και HD είναι μια πρακτική που ακολουθείται σήμερα, με την οποία όμως δεν γίνεται ορθολογική χρήση του σπάνιου εθνικού πόρου που είναι το τηλεοπτικό φάσμα. Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός, ώστε σταδιακά να μειωθεί και τελικά να απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιείται για εκπομπή SD, καθώς δεν θα υπάρχουν στο μέλλον συσκευές που να μην υποστηρίζουν λήψη σήματος HD.

Τι είναι η τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση High Efficiency Video Coding (HEVC);

Η κωδικοποίηση HEVC είναι η εξέλιξη της σημερινής κωδικοποίησης MPEG4 και θεωρείται η τεχνολογία που στο μέλλον θα επιτρέψει την εισαγωγή της μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου 4Κ (Ultra High Definition - εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας). Η εισαγωγή της κωδικοποίησης HEVC, που έχει ήδη γίνει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, πρακτικά διπλασιάζει τη χωρητικότητα του κάθε πολυπλέκτη.

Τι είναι το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα και τι σημαίνει για το τηλεοπτικό τοπίο;

Σύμφωνα με απόφαση του διεθνούς οργανισμού διαχείρισης φάσματος (ITU) αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα του σημερινού τηλεοπτικού φάσματος θα πρέπει να αποδοθεί στην κινητή τηλεφωνία (Ψηφιακό Μέρισμα 2) κατά το διάστημα 2020-2022, με συγκεκριμένο πλάνο ανά χώρα, που θα προσδιοριστεί μέχρι τις αρχές του 2018.

Από τα Νέα

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Samsung με HBM2 μνήμες για την NVIDIA
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Samsung με HBM2 μνήμες για την NVIDIA
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ