2017-07-23 18:13:37
Φωτογραφία για ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΑΪΝΤΕ
Σκληρή απάντηση δίνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ο οποίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» αμφισβητεί τη Λευκωσία και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τα διαδραματισθέντα στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Σε αποκλειστική δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει πως οι αναφορές του κ. Άιντε επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει. «Δηλαδή, ότι δυστυχώς ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα, καλεί τον κ. Άιντε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα». Στη δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει:


«Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι τίθεται θέμα αυτοκριτικής και για τον ίδιο τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, «ο οποίος επιτέλεσε ρόλο, συνέβαλε στη δημιουργία προσδοκιών και συνέτεινε στην προετοιμασία ή απουσία επαρκούς προετοιμασίας των συναντήσεων διεθνών ή και άλλων».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος μεταβαίνει στην Κύπρο απόψε Κυριακή και αύριο Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αμφισβητεί την εκδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς για την διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, χωρίς όμως να ρίχνει φως στο ζήτημα. Επίσης, απαντά στην θέση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, περί έλλειψης προετοιμασίας στην Ελβετία. Ο Νορβηγός διπλωμάτης αντιτείνει πως είναι οι πλευρές, που αν και ήξεραν τι ήθελαν δεν κατάφεραν να δείξουν τη στρατηγική ευελιξία να τα πετύχουν.

Όσον αφορά το δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο κ. Άιντε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», αφήνει να νοηθεί πως «υπήρξε πράγματι πρόταση Τσαβούσογλου που θα ικανοποιούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά», αμφισβητώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπαναχώρηση της τουρκικής την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, ο κ. Άιντε απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος.

Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, επανέλαβε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνδράμουν, όμως είπε πως δεν γνωρίζει αν «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να στηρίζουν τις μέχρι σήμερα παραμέτρους για λύση». Το πλαίσιο Γκουτέρες, τονίζει, εξακολουθεί να αποτελεί, κατά τη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών, μια καλή βάση συζήτησης αν το θέλουν οι πλευρές.

ΥΠΕΞ: Ο Άιντε ετοιμάζεται να αναλάβει εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης

Επίθεση κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε εξαπολύει και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ότι ισχυρίζεται ψευδώς πως η Τουρκία είχε αποδεχθεί αρχικώς την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» στην Κύπρο.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει απορία γιατί ο κ. Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα και τον καλεί να διευκρινίσει εάν ισχύει ή όχι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου απέρριψε την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη ημέρα της λύσης, «όπως σαφώς δηλώνει ο κ. Άιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις».

Έχουμε την πεποίθηση, σημειώνει το υπ. Εξωτερικών, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη διάσκεψη, όσο και δημόσια. Απ’ ό,τι φαίνεται, συμπληρώνει η ελληνική διπλωματία, ο Ε.Μ. Άιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής Κυβέρνησης. «Η φράση του στην ίδια συνέντευξη "δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου" είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει», καταλήγει το υπουργείο.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ