2017-07-25 11:28:31
Φωτογραφία για Αυτός θα είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Toυ Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Ζεσταίνουν τα… πιεστήρια στο υπουργείο Οικονομικών για να τυπώσουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όλο το βάρος του ανθρώπινου δυναμικού της πληροφορικής του ΥΠΟΙΚ πέφτει στον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ και της έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων πρόκειται να εκδοθούν και να φορτωθούν στο taxisnet εντός του Αυγούστου, πιθανότατα τις τελευταίες δυο εβδομάδες του μήνα. Ο φόρος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, πρόκειται να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Συνολικά πρόκειται να εκδοθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, όσοι είναι και οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Τα SOS

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης σημειώνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει στο διάστημα των μερικών εβδομάδων που απομένουν έως την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν στο Ε9 και οδηγούν στη βεβαίωση διαφορετικού φόρου από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στους φορολογούμενους.


Σημειώνουν ότι η διόρθωση των λαθών θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στο Ε9 του 2017 αλλά σε όλα τα τελευταία πέντε έτη καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολη η έκδοση του πιστοποιητικού καταβολής του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να προχωρήσει στην πώληση κάποιου ακινήτου του. Το πρόστιμο για τη διορθωτική δήλωση Ε9 είναι 100 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των ετών που διορθώνονται εφόσον οι διορθώσεις αφορούν στα ίδια ακίνητα για όλα τα έτη.

Υπάρχει η δυνατότητα να γλιτώσει ο φορολογούμενος το πρόστιμο των 100 ευρώ εφόσον εντάξει τις διορθώσεις στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.Χρειάζεται όμως προσοχή διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον, εφόσον έχει κάνει λάθος, να υποβάλλει νέα διορθωτική δήλωση Ε9 που θα μειώνει τη φορολογική αξία των ακινήτων του.

Από τα εκκαθαριστικά το ΕΝΦΙΑ θα βεβαιωθεί συνολικό ποσό φόρου περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 2,65 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν εμπρόθεσμα.

Οι εκπτώσεις- απαλλαγές

Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ φέτος θα δοθούν μόνο σε όσους τις δικαιούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε1. Ακόμη και αν δοθεί η έκπτωση με βάση εισοδήματα που δηλώθηκαν σε τροποποιητικές δηλώσεις, έως τον Φεβρουάριο 2017 θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση και η έκπτωση θα ακυρωθεί.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ