2017-07-25 21:40:28
Φωτογραφία για ΕΙΝΑΠ: Καρικατούρα ΠΦΥ το νομοσχέδιο
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας κυρίως την ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού και τη φτωχή αναλογία γιατρών – πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δε άκουσε καμία από τις προτάσεις της, αλλά συνέταξε έναν «αντιδραστικό νόμο».

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις μέρες αυτές δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3. Στις ΤΟΜΥ, 3 εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό με ημερομηνία λήξης των μονάδων αυτών αφού χρηματοδοτούνται για 2 + 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Αντίστοιχα, «τα προαναγγελλόμενα Κ.Υ «θα καλύπτουν» τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες αφού, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα αντιστοιχεί ένας καρδιολόγος για 20.000 πληθυσμό ή ένας ουρολόγος για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού και φυσικά δε θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση», προσθέτει.


Η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει και το «κίνητρο» για εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία για τους γιατρούς των μονάδων. «Δε φτάνει που χρησιμοποιούνται οι γιατροί ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών», σημειώνεται.

Παράλληλα, προβλέπει ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ, που δημιουργούνται δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ, σημειώνοντας πως αφορούν στην εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητα «οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια που γίνονται στα νοσοκομεία. Άλλωστε, εκπαίδευση στους γιατρούς κάνουν κατά 75% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές».

Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μια βιώσιμη ΠΦΥ χρειάζεται «σχεδιασμό, επαρκή κονδύλια, Κ.Υ αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ