2017-07-27 15:30:33
Φωτογραφία για Ποιες τροφές έχουν οι διατροφολόγοι πάντα στην κουζίνα τους;
Τι είναι αυτό που δεν λείπει από το ψυγείο των ειδικών σε θέματα διατροφής και που θα πρέπει κι εμείς να έχουμε στην κουζίνα μας –και στο πιάτο μας; Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το health.com.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ενυδατώνουν και μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, σε σαλάτα, σε smoothies, στο φαγητό, στο γιαούρτι, σε σάντουιτς… Κι επειδή δεν έχουν όλα τα φρούτα την ίδια αξία, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Ζωμό λαχανικών

Μπορεί να χρησιμεύσει στο σοτάρισμα των λαχανικών αντί για ελαιόλαδο, ειδικά όταν το πιάτο θα περιλαμβάνει καλά λιπαρά από πηγές όπως π.χ. αβοκάντο. Χρειάζεται, επίσης, όταν θέλετε να φτιάξετε σούπα ή κάποιον ζωμό και για να τον φτιάξετε, σοτάρετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτοντας σκόρδο, βότανα, μπαχαρικά και ζωμό μέχρι να βράσουν όλα κι έπειτα αφήνετε να σιγοβράσει. Προσθέστε κι άλλα λαχανικά, λίγες φακές ή φασόλια στον ατμό και μαγειρέψτε για άλλα 10-15 λεπτά. Σας χαρίζει όλα τα οφέλη των λαχανικών και είναι μια επιλογή που θα σας φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Ρεβίθια


Μπορείτε να τα ψήσετε και να τα καταναλώσετε ως σνακ, να τα προσθέσετε στις σαλάτες και να τους προσθέσετε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το δικό σας χούμους. Τα ρεβίθια, εκτός από πλούσια σε πρωτεΐνη, είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη των μυών και σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως κάνουν καλό στη χοληστερίνη, λόγω της περιεκτικότητλας τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Φυτικά γάλατα

Λόγω του ότι το αγελαδινό γάλα έχει κατηγορηθεί για περιεκτικότητα σε μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών και αντιβιοτικών, πολλοί διατροφολόγοι στρέφονται προς τα φυτικά γάλατα, αφού και το κατσικίσιο έχει επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες, αν και σε μικρότερο βαθμό. Το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου και το γάλα καρύδας αποτελούν δυο συχνές επιλογές, αν και το γάλα καρύδας περιέχει πολλά λιπαρά. Το γάλα αμυγδάλου, αν είναι εμπλουτισμένο, παρέχει και υψηλή ποσότητα ασβεστίου, ενώ φτάνει το 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αβγά

Αποτελούν μια πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, μας παρέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι μεν η βιταμίνη του ήλιου, αλλά πολλοί παρουσιάζουν έλλειψή της το χειμώνα και είναι άκρως χορταστικά. Ακόμη, μας χαρίζουν απλόχερα βιταμίνη Α και βιταμίνη Β12 και περιέχουν μικρή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Ταιριάζουν στη σαλάτα, στα σάντουιτς, ως σνακ, μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες μορφές, από ομελέτα ως βραστά και συνδυάζονται καλά με αβοκάντο. Αποφύγετε να τα καταναλώνετε μαζί με άλλη πηγή χοληστερόλης και προτιμήστε τα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών.

Ξινολάχανο

Γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία του εντέρου, το ξινολάχανο είναι προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και παρέχει στον οργανισμό μας τα απαραίτητα καλά βακτήρια που παίζουν ρόλο στην εντερική χλωρίδα. Για να προωθήσετε ακόμη περισσότερο την υγεία του εντέρου, βάλτε κι άλλες προβιοτικές τροφές στη διατροφή σας, όπως το κεφίρ.

clickatlife.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ