2017-08-01 11:24:06
Φωτογραφία για ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ O Λύκος της Wall Street κάνει Ibiza την Ιο!
Το άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα το οποίο ξεκάθαρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τα όσα έπονται στην Ίο –

σε αντίθεση με πληρωμένα διθυραμβικά διαφημιστικά δημοσιεύματα των μιντιαρχών της Κολομβίας των Βαλκανίων– και η εμμονή όλης της ομάδα μας να ερευνά πίσω από την είδηση, με κέντρισαν να κάνω μια αυτοψία στο νησί που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη μελλοντική πορεία του.

Αυτοψία από την Gillian Rothschild

Ο αποκαλούμενος “λύκος της Wall Street” που έχει ήδη αποκτήσει το 50% του νησιού είναι τελικά ο σωτήρας της Ίου και των 1300 κατοίκων της; Είναι ένας “οραματιστής”, όπως τον αποκαλούν όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου στην Ίο, που θέλει να προσφέρει προστιθέμενη αξία στον ελληνικό τουρισμό και να προσελκύσει “ποιοτικούς” επισκέπτες από το εξωτερικό; Αυτό είναι άγνωστο και αρκεί να αποδειχθεί στην πορεία.


Άγνωστο όμως είναι και το αν ο “λύκος” λειτουργήσει όπως στις αγορές (ή αν και η οικονομική συγκυρία τον αναγκάσει να το κάνει αυτό) , “ξεφορτώνοντας” σε ένα fund ή σε κάποιο διεθνή τουριστικό όμιλο ή operator όλο το επενδυτικό project Ιος…και οι επενδύεις μαμούθ που αλλάζουν την φυσιογνωμία του νησιού καταρρεύσουν όπως οι πύργοι από άμμο που φτιάχνουν τα μικρά παιδιά που παίζουν ανέμελα αυτές τις ημέρες στις παρθένες παραλίες του νησιού.

Δική προθέσεων δεν πρόκειται να κάνουμε και μάλιστα σε μια χώρα που διψάει για επενδύσεις και που κάθε σπιθαμή της με πρόσχημα την “αξιοποίηση” και την ” ανάπτυξη” ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και της Γερμανία.

Η μαγεία της Ίου

Σίγουρα για τον επισκέπτη που δεν έχει ποτέ παραθερίσει στο νησί, η Ίος αποτελεί μια αποκάλυψη. Έχει καλούς και φιλόξενους κατοίκους, σύγχρονες και ποιοτικές μονάδες, είναι πεντακάθαρη, έχει περισσότερες απο 30 παραλίες (10 οργανωμένες και προσβάσιμες με αυτοκίνητο, πολλές με φουσκωτό *ακόμα και η παραλία του γιαλού σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι έχει κρυστάλλινα νερά!!), πολύ καλό οδικό δίκτυο, άριστη συγκοινωνία, μοναδικά σοκάκια στη Χώρα και φοβερό φαγητό δεδομένης της μεγάλης τοπικής παραγωγής κρέατος. Και δεν συζητάμε για το επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα για τους over 40s που δεν είναι άλλο από την απαλλαγή του αγχους για τη “μάχη της ξαπλώστρας”, καθώς οι παραλίες και τα beach bar έχουν κόσμο μετά τις 3 το απόγευμα. Στα πολύ δυνατά “συν” είναι το γεγονος ότι έχει περιοριστεί σημαντικότατα η “ρετσινιά” δεκαετιών για τους μεθυσμένους μπατιροτουρίστες που έκαναν έκτροπα τύπου “Φαληράκι” σε ξέφρενα πάρτυ.

Υπάρχουν και αυτά αργά τη νύχτα σε μικρό βαθμό, αλλά αν κάποιος ακολουθήσει ένα “τυπικό” πρόγραμμα διακοπών χαλάρωσης, η παραπάνω εικόνα θα περιοριστεί στο 10 με 20% του “ραντάρ” του. Και επι της ουσίας, αν κάποιος περάσει την ημέρα του στο μαγευτικό Μαγγανάρι ή ακόμα και στις κοντινές του παραλίες όπως ο Κάλαμος, η Ψάθη, οι Πλάκες, η Αγία Θεοδότη …το μοναδικό που θα τον “στεναχωρήσει” είναι ότι πέρασε απίστευτα μια ημέρα στην παραλία και θα πρέπει να την αποχωριστεί. Ναι, αυτή ειναι η πραγματικότητα. Αυτή ειναι η Ίος. Ένας χαμένος παράδεισος με μοναδικές φυσικές παρθένες ομορφιές. Βήμα βήμα αυτά τα μοναδικά σημεία μπορούν να αναπτυχθούν ήπια με σεβασμό στο περιβάλλον και τη σπάνια πανίδα του νησιού που αποτελεί ένα μοναδικό hotspot για τα αποδημητικά πουλιά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αυτό πραγματοποιείται και έχει ως αποτέλεσμα τόσο την προσέλκυση ενός διαφορετικού κοινού και μάλιστα ελλήνων που έχουν απηυδήσει με την κακογουστιά και τον πραγματικό βιασμό της Μυκόνου που κατάντησε πριγκιπάτο της Σαουδικής Αραβίας.

Που είδε φως ο “λύκος” στην Ίο

Όπως πολύ καλά γνωρίζει από τη Wall Street ο “λύκος” εφαρμόζει τον βασικό κανόνα των αγορών: ακολουθεί το χρήμα και αγοράζει φθηνά μετοχές. Μια τέτοια φθηνή μετοχή είναι η Ίος. Και όπως σε όλες τις φθηνές μετοχές εταιριών (που έχουν όμως μεγάλη εσωτερική αξία) έτσι και σε αυτή την περίπτωση ένας επενδυτής μπορεί να κάνει τα πάντα: Αγοράζει στα χαμηλά, επενδύει, προσελκύει διεθνείς partners, τους επιδεικνύει τα μεγάλα πλεονεκτήματα της επένδυσης, αγοράζει, αγοράζει, αγοράζει. Ειδικά όταν ο αγοραζόμενος ψυχοραγεί, ο αγοραστής μπορεί με ευκολία και πειθώ να αποκτήσει τα πάντα. Πόσο δε μάλλον όταν η εποπτική αρχή, που δεν είναι άλλη από το Κρατος στην εν λόγω περίπτωση, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…κάνοντας για άγνωστο λόγο τα στραβά μάτια.

Ανάπτυξη ή βιασμός του νησιού;

Ο χαρακτηρισμός ακούγεται βαρύς, αλλά προκαλούμε οποιονδήποτε να χαρακτηρίσει με κάποιον άλλο τρόπο τα παρακάτω αποτελέσματα…τα οποία έχουν τη σφραγίδα του Κράτους. Ναι, οι εποπτικές αρχές του Κράτους (δήμος,περιφέρεια, πολεοδομία) που διαλύουν τους πολίτες με τη γραφειοκρατία, τις παραλήψεις και τα λάθη…στο συγκεκριμένο project λένε με κλειστα τα μάτια “ναι σε όλα” δίνοντας το ελεύθερο για να γίνει ο,τιδήποτε.

Όπως διαπιστώσαμε (και δεν χρειάζεται ειδική έρευνα), ο “λύκος” κάνει αισθητή την παρουσία του όπου υπάρχει “ζωντανό χρήμα” στο νησί. Και στον Μυλοπότα, και στην Κουμπάρα…ακόμα και στο απόμακρο Μαγκανάρι!

Παραλία Κουμπάρα 1:

Στην άλλωτε χαλαρή παραλία της Κουμπάρας που ειχε ένα γραφικό ταβερνάκι δημιουργήθηκε σε λιγότερο απο1 μήνα απο τον ενα beach bar μεγαθήριο με πισίνα, εστιατόριο τύπου Nammos, δεκάδες sunbeds (κρεβάτια με στρώμα που φιλοξενουν απο 2 εως και 6 λουόμενους το καθενα) στην κυριολεξία 2 μέτρα πριν τη θάλασσα. Το προσωπικό παρεχει φουλ υπηρεσίες τύπου Μυκόνου (πετσέτες παραλίας, πετσέτες με αρωματικά έλαια για το πρόσωπο, δωρεάν δροσιστικά ροφήματα/γρανίτες). Οι τιμές είναι φθηνότερες απο αυτες της Μυκόνου. Την ημέρα της αυτοψίας μας 4 παρέες “κατέκλυσαν” τις πολυτελεις ξαπλώστρες, ενώ περισσότεροι από 100 λουόμενοι καθόντουσαν με τις πετσέτες τους στην άμμο πέριξ του φαραονικού καταστήματος! Δεν χρειάζεται απάντηση το “γιατί”. Η εικόνα και η αίσθηση τα λένε όλα : είναι σαν να ξεπροβάλει ένα ουρανοξύστης στα Σεπόλια

Παραλία Κουμπάρα 2:

Αυτό που σε κάνει να βγεις εξω απο τα ρούχα σου είναι ότι ο εν λόγω επενδυτής με τη συνδρομή των αρχών πέτυχε και άλλη μια πρωτοτυπία: αγόρασε το δίπλανο στην Κουμπάρα νησάκι όπου έχτισε ενα mini resort! Όχι μόνο το περιέφραξε (ως περιουσία του, είναι δικαίωμα του), αλλά πέτυχε να ενώσει με γέφυρα (!) το νησάκι, που σημειωτέων είναι απαράμιλλου φυσικού καλλους, με την παραλία της Κουμπάρας, ώστε να έχει πρόσβαση με το αυτοκίνητό του σε αυτό. Στην περίπτωση που αγοράσει (όπως φημολογείται) και το ταβερνάκι…τότε μονο με εισιτήριο θα μπορεί να μπει κανείς στην Κουμπάρα για να κάνει το μπάνιο του, καθώς θα έχει αποκοπεί η πρόσβαση, όπως ήδη έγινε και στον Ορμο Παπάς όπου αναγείρεται πεντάστερο prive ξενοδοχείο από τον όμιλο.

Κουμπάρα 3:

Η επενδυτική απόβαση στην Κουμπάρα δεν σταματά στο beach bar, αλλά συνεχίζεται σε δεύτερο “απογευματινό ” beach bar το οποιο ανοίγει γύρω στις 6 το απόγευμα και διοργανώνονται σε αυτό party μέχρι τις 9 -9.30 το βράδυ. Με αυτή την κίνηση ο επενδυτής “χτυπάει” ένα επιπλέον target group ξένων και έλληνων που πηγαίνουν στα must party που διοργανώνει καθημερινά το club Far Out στην παραλία του Μυλοπότα. Ήδη όπως πληροφορηθήκαμε εφέτος καταγράφηκε αύξηση κατα 40% στα έσοδα του “Pathos” ενω δεν εχει καν ξεκινήσει η διαφημιστική προβολή και ο “βομβαρδισμός” προσφορών στο διαδίκτυο Όρμος Παπά:

Στα ήδη 2 πεντάστερα ξενοδοχεία θα προστεθει και ένα επιπλέον στην απόμακρη πλαγιά Παπά που αγκαλιάζει ένα μοναδικό όρμο. Ήδη δείγματα γραφής για τις προθέσεις του επενδυτή έχουν φανεί: έφραξε απο παντού την πλαγιά με πέτρινο τοίχος (και κάμερες) και πλέον δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στην παραλία! Ναι, η παραλία αυτή πλέον δεν προσεγγίζεται παρά μόνο με σκάφος.

Κερασακι στην τούρτα: ιδιωτικό Αεροδρόμιο!

Παρά τις ισχυρές ενστάσεις που υπήρξαν όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του επιχειρηματία πρόσφατα απέκτησε και άδεια κατασκευής αεροδρομίου. Όπως γίνεται αντιληπτο, με την εξέλιξη αυτή αλλάζει πλήρως υπέρ του τους όρους του παιχνιδιού καθώς θα μπορεί να μεταφέρει με τσάρτερ απο τουρίστες του ομίλου tui για τα ξενοδοχεία και τα club μέχρι να υποδέχεται κροίσους οι οποιοί θα καταφθάνουν με τα lear jets τους στο νέο κοσμικό “ησυχαστήριο”…

Το πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη επιχειρηματική απόβαση θα το κρίνει ο χρόνος. Εμεις για μια ακόμη φορα πάντως κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ..

Κι ας φαίνεται οτι είναι αργά.

Αφιερώνουμε στους κατοικους της Ιου το γνωστό ποιημα του Καβαφη “Περιμενοντας τους Βαρβάρους”

Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

— Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;

Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;

Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

—Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,

και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη

στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί

τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε

για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί

τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

— Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν

σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·

γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,

και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·

γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια

μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.

—Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα

να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.

— Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία

κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).

Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,

κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,

και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

__

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)
πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ