2017-08-04 20:34:13
Φωτογραφία για Ένας χάρτης 156 ετών «απειλεί» να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για διαφιλονικούμενα νησιά
Η ανακάλυψη ενός χάρτη που είχε δημιουργηθεί το 1861 ίσως να «αφυπνίσει» μια ξεχασμένη αντιπαράθεση μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας σχετικά με κάποια διαφιλονικούμενα νησιά, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι διμερείς τους σχέσεις είναι ήδη τεταμένες, και υπάρχει κλίμα έντασης στην κορεατική χερσόνησο εν γένει, λόγω της στάσης και των ενεργειών της Βόρειας Κορέας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τον χάρτη αυτό είχε φτιάξει ο Κορεάτης χαρτογράφος και γεωλόγος Κιμ Γέονγκ-χο, και απεικονίζει ξεκάθαρα τα μικρά βραχώδη νησιά που είναι γνωστά σήμερα στη Νότια Κορέα ως Ντόκντο ως τμήματα του βασιλείου της Κορέας.

Ο χάρτης δείχνει την κορεατική χερσόνησο, και έχει το Ντόκντο κοντά στο νησί Ουλέουνγκ, στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών. Ωστόσο, από πλευράς της, η Ιαπωνία αμφισβητεί εδώ και καιρό την κορεατική κυριαρχία επί των νησιών αυτών, υποστηρίζοντας πως ανήκουν στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Το Τόκιο λέει πως τα νησιά θα έπρεπε να είναι γνωστά με το όνομα «Τακεσίμα».


Ο χάρτης αυτός βρισκόταν στη συλλογή ενός Ιάπωνα, και προηγουμένως είχε περάσει από μια βιβλιοθήκη στη σημερινή πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ. Ημερομηνίες πάνω του δείχνουν πότε αποκτήθηκε- στις 30 Αυγούστου 1932, όταν η Ιαπωνία είχε υπό τον έλεγχό της τη χερσόνησο- αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με το τι συνέβη στο μεσοδιάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη αυτή παρουσιάστηκε στα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ως άλλη μια απόδειξη πως τα Ντόκντο- στα οποία εδρεύει μόνιμα ένοπλη δύναμη- ανήκουν στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τη Σεούλ, βρέθηκαν υπό ιαπωνική κυριαρχία μόνο κατά την εισβολή των ιαπωνικών αυτοκρατορικών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο το 1910, και υπάγονταν στην επαρχία Σιμάνε- το κοντινότερο τμήμα της Ιαπωνίας- μέχρι την ήττα της αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας το 1945. Το ζήτημα προέκυψε στο κείμενο της Συνθήκης Ειρήνης του Σαν Φρανσίσκο το 1951: Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, τα προσχέδια του κειμένου της περιελάμβαναν τα Ντόκντο ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά και εκτάσεις που είχε καταλάβει η Ιαπωνία και ήταν να επιστραφούν στους αρχικούς κατόχους τους στην Ασία. Ωστόσο, στο έκτο προσχέδιο της συμφωνίας, είχε δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα με το πλήθος των ονομάτων, που, χάριν πρακτικότητας, κατονομάζονταν μόνο τρία μεγάλα νησιά της Κορέας. Η Σεούλ πιστεύει πως, αν τα νησιά επιστρέφονταν στους νόμιμους κατόχους τους, τότε είναι ξεκάθαρα κορεατικά.

Τη θέση της Νότιας Κορέας στηρίζουν αναφορές πως τα νησιά ανήκαν στη δυναστεία Σίλα το 512 πΧ, καθώς και χάρτες και έγγραφα – κορεατικά, ιαπωνικά και από δυτικούς εξερευνητές- που έχουν συγκεντρωθεί από το Ίδρυμα Ιστορίας Βορειοανατολικής Ασίας. Το πιο πειστικό εξ αυτών είναι ένας χάρτης που είχε φτιαχτεί κατά το 1877 από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιαπωνίας, ο οποίος βρίσκεται στα Εθνικά Αρχεία στο Τόκιο: Το έγγραφο δείχνει ότι, σε απάντηση σε επιστολή από το υπουργείο στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, διευκρινίζεται πως η Ιαπωνία δεν έχει σχέσεις με τα Ντόκντο. Ωστόσο, η Ιαπωνία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Σεούλ και επιμένει πως τα νησιά είναι τμήμα της Ιαπωνίας, βάσει ιστορικών δεδομένων και διεθνούς δικαίου. Σε σημείο της ιστοσελίδας του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως τα νησάκια είναι υπό κορεατική κατοχή χωρίς να υπάρχει βάση διεθνούς δικαίου. Η Ιαπωνία επιδιώκει το θέμα να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ωστόσο η Σεούλ αρνείται.

Σημειώνεται πως η επαρχία Σιμάνε (που βρίσκεται μόλις 211 χλμ πιο νότια, και στην οποία είναι πιο έντονα τα συναισθήματα για τα νησιά αυτά) έχει ορίσει την 22η Φεβρουαρίου ως «Ημέρα Τακεσίμα», με εκδηλώσεις που προσελκύουν εθνικιστές πολιτικούς από το Τόκιο και προκαλούν αντιδράσεις στη Νότια Κορέα. 

huffingtonpost.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ