2017-08-11 10:00:21
Φωτογραφία για Είσαι ομοφυλόφιλος; Δεν σε ασφαλίζουμε, γιατί είσαι άτομο υψηλού κινδύνου.
Το μακρινό 2001, ο Β.Γ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της "Εφ.Συν." αποφάσισε, ακούγοντας τη συμβουλή ενός φίλου του ασφαλιστή που εργαζόταν στην Εθνική Ασφαλιστική, να μεταφέρει στην εταιρεία τρία ασφαλιστικά συμβόλαια, ένα πυρός και αστικής ευθύνης για το κατάστημά του, ένα αυτοκινήτου και ένα ασφάλειας ζωής.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, συμπλήρωσε την αίτηση για την ασφάλεια ζωής και κατέβαλε την προκαταβολή, 50 χιλιάδες δραχμές (περίπου 147 ευρώ).

Οπως διηγείται σήμερα στην «Εφ.Συν.», ύστερα από έναν μαραθώνιο δικαστικό αγώνα δεκαέξι χρόνων, που ακόμη δεν τον έχει δικαιώσει, λίγο μετά επικοινώνησε μαζί του υπάλληλος της ασφαλιστικής και του ζήτησε το απολυτήριο στρατού και στη συνέχεια του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το συμβόλαιο ζωής.

«Μου λέει “θεωρείστε άτομο υψηλού κινδύνου, δεν ασφαλίζουμε ομοφυλόφιλους”. Της λέω “δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Αμα θέλετε, να κάνω ιατρικές εξετάσεις, δεν έχω πρόβλημα”. “Δεν είναι θέμα εξετάσεων”, μου λέει. “Είναι θέμα στρατηγικής της εταιρείας, δεν ασφαλίζουμε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως εσείς, που είστε ομοφυλόφιλος”», λέει ο Β.Γ.


«Πάγια τακτική»

Απαντώντας σε αίτημα του Β.Γ. να του γνωστοποιηθούν γραπτώς οι λόγοι της απόρριψης του συμβολαίου, η Εθνική Ασφαλιστική τού έστειλε επιστολή στις 12 Νοεμβρίου 2001, στην οποία αναφερόταν:

«Μετά την παραλαβή των απαιτουμένων δικαιολογητικών ασφαλισιμότητας και τον έλεγχο αυτών για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής, με λύπη σας πληροφορούμε ότι δεν μπορούμε να προβούμε στη σύναψη της ασφάλισης. Σας ενημερώνουμε επί πλέον ότι η απόφασή μας αυτή στηρίζεται σε ιατρικά και στατιστικά δεδομένα, καθώς και στην πάγια τακτική που ακολουθεί η εταιρεία μας σε ανάλογες περιπτώσεις».

Μέχρι σήμερα, η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει εξηγήσει σε κανένα από τα δικαστήρια όλων αυτών των χρόνων ποια είναι τα ιατρικά και στατιστικά δεδομένα που επικαλείται αορίστως, ούτε ποιες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις για τις οποίες ακολουθεί παρόμοια τακτική.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία προχώρησε στην ακύρωση του συμβολαίου, αφού προηγουμένως ζήτησε και ενημερώθηκε για τη στρατολογική κατάσταση του Β.Γ., ο οποίος πήρε το 1997 απολυτήριο Ι5, αλλιώς «προσωρινό απολυτήριο ακαταλλήλων – τυχόντων αναβολής».

Σ’ αυτό αναγράφεται ότι κρίθηκε ακατάλληλος προς στράτευση «ως πάσχων από αναφερόμενη διαταραχή της σεξουαλικής ταυτότητος σε άτομο με χαρακτηρολογική εκτροπή (οιστριονικός)».

Μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία να προβαίνει σε εκτίμηση κινδύνου, προκειμένου να συνάψει συμβόλαιο ζωής, βασισμένη όχι σε ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τον σκοπό αυτόν, αλλά επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στο απολυτήριο στρατού, το οποίο εκδόθηκε σε άσχετη χρονική στιγμή και στο πλαίσιο μιας άλλης, τελείως διαφορετικής διαδικασίας;

Επιπλέον, μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία, στο όνομα της ελευθερίας των συναλλαγών, να αποκλείει τη σύναψη συμβολαίων μόνο και μόνο στη βάση του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, εξισώνοντας αυθαίρετα, κατά παρέκκλιση κάθε ορθής ιατρικά προσέγγισης, την ομοφυλοφιλία με υψηλό κίνδυνο υγείας;

Συνέχεια

http://anemosantistasis.blogspot.gr/2017/08/blog-post_236.html
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το LinkedIn θέλει να γίνει το Tinder
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το LinkedIn θέλει να γίνει το Tinder
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ