2017-08-14 13:32:48
Φωτογραφία για O Macron κινδυνεύει να γίνει Hollande Νο 2
Του Pascal-Emmanuel Gobry

Bloomberg View

Στην πολιτική, το να υποστηρίζει κανείς το κέντρο μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για να νικήσει τις εκλογές, αλλά σπάνια για να δημιουργήσει ενθουσιασμό. Το ποσοστό δημοφιλίας του Emmanuel Macron έχει υποχωρήσει κατά επτά μονάδες, στο χαμηλό επίπεδο του 36%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της HuffPost και του CNews. Εάν δεν προσέξει, ο Macron μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του Francois Hollande, του μέντορα και προκατόχου του.

Η νίκη του Macron ήταν θεαματική, δεδομένου ότι κέρδισε τόσο την προεδρία όσο και τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ενώ βρισκόταν εκτός των κυριότερων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας. Αλλά δεν ήταν ευρέως αποδεκτή: Κέρδισε περισσότερο χάρη στην απόρριψη των εναλλακτικών επιλογών από τους ψηφοφόρους, όπως η ακροδεξιά Marine Le Pen και ο συντηρητικός François Fillon, το όνομα του οποίου μπλέχτηκε με σκάνδαλο, παρά μέσω μιας πραγματικής δημοφιλίας στο πρόσωπό του.


Η ανακοίνωσή του για βαθιές περικοπές στην άμυνα απογοήτευσε άσκοπα τις ένοπλες δυνάμεις και οδήγησε στην παραίτηση του ευρέως σεβαστού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Pierre de Villiers. Γενικότερα, αποφάσισε να εστιάσει τις πρώτες του προσπάθειες γύρω από την οικονομική πολιτική, στη μείωση του ελλείμματος, γεγονός που πολλοί Γάλλοι βλέπουν σαν ένα ακόμη γύρο λιτότητας και μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τη Γερμανία περισσότερο, παρά να τονώσει την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό αρχίζει να φαίνεται κάπως οικείο. Ο προκάτοχός του, Francois Hollande, έγινε ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, όχι επιδιώκοντας εξωφρενικές δαπάνες, αλλά μάλλον προχωρώντας σε μικρές μεταρρυθμίσεις, όπως μια επιστροφή φόρου για τις επιχειρήσεις. Οι επιλογές του κατέληξαν να είναι οδυνηρές ή παρεξηγημένες και οδήγησαν σε βαθιά αντιλαϊκά αισθήματα, στο πλαίσιο της οικονομικής στασιμότητας και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, χωρίς να βελτιώσουν πραγματικά την ανάπτυξη ή την απασχόληση. Η διαρκής συσσώρευση, η οποία στερείται μεγάλων ιδεών αλλά αφαιρεί από την πολύτιμη πολιτική επιρροή, περιγράφει την πολιτική της κυβέρνησης του Hollande με λίγα λόγια.

Η απόφαση του Macron να περικόψει μια δημοφιλή επιδότηση στέγασης, με το ακρωνύμιο APL, είναι μία κίνηση στην οποία θα μπορούσε να έχει προχωρήσει ο Hollande. Το APL τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει τους ενοικιαστές, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι αντ' αυτού επιδοτεί τους ιδιοκτήτες σπιτιών, καθώς η τιμή των ενοικίων προσαρμόζεται προς τα πάνω για να ικανοποιούν την επιδότηση. Η πολιτική του Macron δεν αλλάζει ουσιαστικά ό,τι πρέπει να αλλάξει και "σπαταλά” πολιτικό κεφάλαιο σε μια μεταρρύθμιση, με την οποία συμφωνούν όλες οι πλευρές ότι δεν θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά ούτως ή άλλως. Η περικοπή που επέβαλε ο Macron για τον μέσο αποδέκτη θα ανέρχεται σε πέντε ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία. Η Γαλλία έχει έλλειψη από οικονομικές κατοικίες προς ενοικίαση και οι επιδοτήσεις είναι δημοφιλείς. Αλλά ο Macron δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα στη στεγαστική πολιτική της Γαλλίας: οι δρακόντειοι κανονισμοί τόσο για τις νέες κατασκευές όσο και για τους υφιστάμενους μισθωτές. Εάν ο Macron ήθελε να πραγματοποιήσει μια σημαντική πολιτική επένδυση για να ελευθερώσει την κατασκευή νέων κατοικιών και να διευκολύνει την κινητικότητα, θα μπορούσε να διορθώσει τις καταχρήσεις που πλήττουν την κοινωνική στέγαση και να καταργήσει τους αμέτρητους κανονισμούς, που διατηρούν τις τιμές υψηλές και περιορίζουν την οικοδόμηση. Ή αν δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό βάρος που έρχεται με τις μεταρρυθμίσεις στην πολιτική στέγασης, θα πρέπει να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειές του αλλού, όπως σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Αντ 'αυτού, δέχεται το πολιτικό κόστος, χωρίς κανένα κέρδος.

Οι αποτυχίες της πολιτικής του Hollande και η πτώση της δημοτικότητάς του οδήγησαν σε πολιτική παράλυση και συγκρούσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στο να τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως αδύναμο και αθόρυβο, κάτι που του στέρησε ακόμα περισσότερη δημοτικότητα και ούτω καθεξής. Με αυτόν τον τρόπο, ο Hollande σιγά-σιγά ασφυξίασε κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της θητείας του.

Αλλά είναι ακόμα νωρίς για την προεδρία της Macron. Έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μεταξύ τους διαφωνίες, χωρίς να έχουν βρει τις ισορροπίες τους. Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να αλλάξουν τα πράγματα - κυρίως μέσω της προώθησης μιας πραγματικής ατζέντας που θα προσφέρει ανάπτυξη, μέσω ενός συνδυασμού φορολογικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών μακριά από την κρατική γραφειοκρατία. Με αυτή την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα, αν τελικά καταλήξει όπως o Hollande, θα έχει μόνο τον εαυτό του να κατηγορήσει.

Capital.gr ==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ