2017-08-15 00:32:13
Φωτογραφία για ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΝΥΧΤΑ!..Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης,Κάλαμος,Καπανδρίτη,Βαρνάβας
Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, αλλά υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά εδώ και λίγη ώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα.

Ολες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Επίσης στα πύρινα μέτωπα απειλούνται και σπίτια, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν τους δυνατούς ανέμους που αναμένονται.


Κλειστοί δρόμοι και εκτροπή οχημάτων

Λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους

Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο

Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

Α' στρατόπεδο Βαρνάβα

Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε περιοχή ιδιαίτερης επικινδυνότητας

Σε νεότερη ανακοίνωση (στις 18:30), η πυροσβεστική επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στον Κάλαμο είναι σε πλήρη εξέλιξη και πως αναπτύσσεται με ταχύτητα σε «ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή», δηλαδή σε μικτή οικιστική ζώνη. Για αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα, για την ασφάλειά τους, αλλά και για να μην εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

«Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», επισημαίνει ακόμη η πυροσβεστική.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών της πυροσβεστικής

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε τις ώρες πτήσεων των αεροσκαφών που επιχείρησαν σε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Σκουρλέτης-Τόσκας σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Για τις πυρκαγιές στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο, την Ηλεία και την Κεφαλονιά ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Σκουρλέτης: Είναι η ώρα της μεγαλύτερης δυνατής προσπάθειας

Είναι η ώρα της μεγαλύτερης δυνατής προσπάθειας, είναι η ώρα που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, είτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είτε είναι στο επιχειρησιακό επίπεδο, είτε βρίσκεται στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως είναι η στιγμή που δεν χρειάζεται λαϊκισμός, αλλά σεβασμός, πρώτα απ’ όλα στους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολες ώρες, και σεβασμό σε όλους όσοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουμε λιγότερες δηλώσεις, διότι αυτό που έχει σημασία είναι να σβήσουμε όλα τα μέτωπα» συνέστησε.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως το κλειδί της επιτυχίας είναι ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων και υπογράμμισε: «Επιχειρούμε με ό,τι διαθέσιμα έχουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι τα μέτωπα είναι πολλά. Κανείς μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα, και για τις ελλείψεις που διαχρονικά έχει η χώρα μας και για τις αιτίες αυτών των ελλείψεων, αλλά δεν είναι η ώρα για να βγάλουμε τα συμπεράσματα».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών πυροσβεστών, αλλά και των πολιτών, οι οποίοι συνδράμουν, όπως προσέθεσε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν και γρήγορο αποτέλεσμα.

Τόσκας: Η προσπάθεια γίνεται με συντονισμό

Ο Νίκος Τόσκας επισήμανε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουμε και από τον οποίο παίρνουμε κατευθύνσεις» ενώ υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων.

Η προσπάθεια γίνεται με συντονισμό είπε ο κ. Τόσκας ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέχουν τα μέσα τους, ενώ ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που προσπάθησε από χθες με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τεράστιο κόπο να μειώσει και να ελέγξει τη φωτιά (στην Αττική).

Απευθυνόμενος δε στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε: «Είμαι εδώ μαζί σας από χθες, βλέπω με πόση προσπάθεια ενεργείτε και έχετε φέρει σε ελέγξιμη κατάσταση την πυρκαγιά, που άλλες χρονιές, είχε κάψει περίπου 150 χιλ στρέμματα το 2009, και είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:

Παρά τα όσα λέγονται, το ΠΣ με τα δικά του και τα μισθωμένα μέσα ενήργησαν μέσα σε 20 λεπτά, χρόνος απόλυτα αποδεκτός.

Μίλησε μάλιστα για την ιδιαιτέρως κοπιαστική μάχη που δίδεται από τα ίδια σχεδόν άτομα.

Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν χθες 91 πυρκαγιές και σήμερα άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί.

Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε στο κέντρο της Αθήνας

Εκκενώθηκε μοναστήρι

Νωρίτερα, εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι, ενώ είχε εγκλωβιστεί μια γυναίκα σε σπίτι στην οδό Βάρναλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται ανάμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις.

Τα μέτωπα σε Κάλαμο και Βαρνάβα αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Τα στρατόπεδα είχαν εκκενωθεί τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση κατασκηνώσεων στο Γραμματικό.

Η δραματική δήλωση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα

«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, κάνοντας με τρεις λέξεις μια γλαφυρή περιγραφή για την σκηνές Αποκάλυψης που εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Η κυρία Ασημακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά επανέλαβε: «Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά» είπε μεταξύ άλλων και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας «θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες».

Αντιδήμαρχος Ωρωπού: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές

«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

Η δραματική νύχτα

Στην περιοχή του Καλάμου από τη νύχτα άρχισαν να πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προώθησαν τη φωτιά προς το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία. Η φωτιά στον Κάλαμο, ενώ αργά το απόγευμα έμοιαζε να έχει καλύτερη εικόνα γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής αναζωπυρώθηκε, τα μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν και η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από εκείνη την ώρα και ακολούθως, κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ