2017-08-16 11:37:41
Φωτογραφία για ΦΩΤΙΕΣ: Ποιες ήταν οι προτάσεις του ΥΠΕΘΑ για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης
Η έλλειψη σχεδιασμού και η υποτίμηση του κινδύνου των καλοκαιρινών πυρκαγιών δεν αμφισβητείτε εκ του καταστροφικού αποτελέσματος.Η ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων έγινε αργά αλλά και η προετοιμασία δήμων και κοινοτήτων για ακόμη μια φορά δεν ήταν αυτή που θα ΄πρεπε.

Υπήρχε κάποια πρόταση που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΘΑ είχε προτείνει να προχωρήσει η Ελλάδα στην ενοικίαση ενός ρωσικού αεροσκάφους BERIEV. Το αεροσκάφος είχε χρησιμοποιηθεί στις θανατηφόρες πυρκαγιές του 2007. Τότε κάποιοι είχαν θέσει θέμα αγοράς του, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες για το αν μπορούσε να είναι επιχειρησιακά χρήσιμο στην μορφολογία του ελληνικού εδάφους. Το BERIEV μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να “βουτά” σε χαράδρες όπως τα  ευέλικτα Canadair,αλλά είναι ένα αεροσκάφος που μπορεί τις πρώτες ώρες τις φωτιάς να “την τελειώσει” με τις ρίψεις νερού που μπορεί να κάνει. Το σκεπτικό της πρότασης του ΥΠΕΘΑ ήταν να χρησιμοποιείται το BERIEV σε τέτοιες αποστολές “άμεσης αναχαίτισης” πυρκαγιών.


Παράλληλα το ΥΠΕΘΑ πρότεινε και πίεσε γι΄ αυτό να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα πιο καινούργια Canadair 415 που πετούν οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τίποτα από τα δύο δεν έγινε αφού φαίνεται ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε οικονομία εκεί ακριβώς που δεν έπρεπε.

ΠΗΓΗ: http://www.militaire.gr/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5/
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ