2017-08-16 15:46:34
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας στην ΠΦΥ. Τι είναι και πώς λειτουργεί
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου -Virus

Ένα ακόμη έργο στην πορεία μετάβασης της χώρας μας στη λεγόμενη ηλεκτρονική υγεία, έλαβε “σάρκα και οστά”.

Μετά από επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή στα Ζαχαρουχλέικα Αχαϊας, όπου διαπιστώθηκαν τυχόν σφάλματα και ελλείψεις της “πλατφόρμας”, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθιερώθηκε για όλους τους κατόχους ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ (Ν.4486/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α’ 115/07.08.2017).

Ο ΑΗΦΥ περιέχει συνοπτικό το ατομικό ιστορικό υγείας του ασθενούς. Καταρτίζεται από τον οικογενειακό ιατρό ή από τους επαγγελματίες υγείας της ΤοΜΥ. Οι οικογενειακοί, οι άλλοι ιατροί, οι οδοντίατροι και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υποχρεούνται να καταχωρούν στον ΑΗΦΥ όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από εξέταση ή επίσκεψη και είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση, τη θεραπεία, τη νοσηλεία και την αποκατάσταση του ατόμου. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πρόσβαση οποιουδήποτε επαγγελματία υγείας στο Φάκελο κατά τη νοσηλεία ή επίσκεψη σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας, προϋποθέτει τη συναίνεση του ασθενή.


Ειδικότερα, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας κατά την εγγραφή του σε οικογενειακό γιατρό με τη γνωστοποίηση σε αυτόν του ΑΜΚΑ ή του ΑΥΠΑ του, ενημερώνεται από εκείνον ότι ο γιατρός θα έχει πρόσβαση και θα μπορεί να επεξεργάζεται τα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα του στο σύστημά του ΑΗΦΥ. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να ανακαλεί τη συναίνεσή του οποτεδήποτε και να αποκλείει την οποιαδήποτε χρήση των προσωπικών και ιατρικών του δεδομένων. Για την πρόσβαση και επεξεργασία προσωπικών και ιατρικών δεδομένων του ΑΗΦΥ από άλλον γιατρό, εκτός του οικογενειακού, οδοντίατρο ή άλλο επαγγελματία υγείας απαιτείται προηγούμενη συναίνεση του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα ή και σε όλα τα δεδομένα του σε γιατρούς, οδοντιάτρους ή άλλους επαγγελματίες υγείας.

Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι ανήλικος, οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από γονέα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του. Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη.

Η καταχώριση και αποθήκευση δεδομένων, που προκύπτουν κατόπιν επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας, χωρίς την πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του ΑΗΦΥ, δεν απαιτούν συναίνεση.

Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ είναι ενιαίο σε εθνικό επίπεδο και υποχρεωτικό. Τα δεδομένα του Φακέλου, αποτελούν ιδιοκτησία του ατόμου και καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, ανωνυμοποιημένα στοιχεία για τη διενέργεια επιδημιολογικών, στατιστικών, οικονομικών, διοικητικών και διαχειριστικών αναλύσεων, επιτρέπεται να παρέχονται προς το Υπουργείο Υγείας για τη βελτίωση των δεικτών υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καλό ταξίδι Γιάννη...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καλό ταξίδι Γιάννη...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ