2017-08-19 15:30:17
Φωτογραφία για Η Αγκυρα εκτοπίζει την Ελλάδα από το Αιγαίο
Γράφει η Κύρα Αδάμ

Καθόλη τη διάρκεια του 2016 η Τουρκία, προκειμένου να εκτελέσει ασκήσεις με πυρά, προέβη σε κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας στην Λήμνο και στη Σαμοθράκη, στις νήσους Μελαδιούς και Χταπόδια (νοτίως Σάμου και Ικαρίας). Προκειμένου να παγιώσει την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, εξέδωσε τις ΝΟΤΑΜ Α5876 και Α5882.

Μολονότι η θέση της Τουρκίας συνιστά εχθρική, επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας, η Αθήνα με τις δικές της ΝΟΤΑΜ κατήγγειλε την κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά δεν αντέδρασε σοβαρά και αποτελεσματικά. 

Η αδράνεια της Αθήνας ενθάρρυνε την Αγκυρα να εκδώσει στις 3 Αυγούστου 2017 τη ΝΟΤΑΜ Α3603, με την οποία εκτελεί άσκηση με πυρά ολόκληρο τον Αύγουστο στην περιοχή Σκύρου, Λήμνου, Ψαρών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση (ΝΟΤΑΜ), υπάρχει κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, μετατρέποντας σε τουρκικό βιλαέτι την ελληνική κυριαρχία στο ΣΥΝΟΛΟ πλέον του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να ξεμυτίσουν ανατολικά του Θερμαϊκού, της Κύμης και της Κέας για εκτέλεση άσκησης. 


Η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α 1858 (ενδεχομένως για αντιπερισπασμό),για εκτέλεση ελληνικής αεροναυτικής άσκησης σε δέκα περιοχές στο Αιγαίο για τον Αύγουστο του 2017.

Δύο περιοχές της ελληνικής άσκησης επικαλύπτουν δύο από τις τρεις τουρκικές περιοχές, που καταλαμβάνουν εθνική κυριαρχία, σε Λήμνο, Σαμοθράκη, Μελαδιούς και Χταπόδια.

Η Αγκυρα αντέδρασε αμέσως, ωσάν το Αιγαίο να αποτελεί τουρκική επικράτεια, και ζήτησε από την Αθήνα να τροποποιήσει δύο ελληνικές περιοχές για να μην επικαλύπτουν τις τουρκικές. 

Δηλαδή, η Ελλάδα να εκτοπιστεί από το Αιγαίο. 

Η Αθήνα αρνήθηκε να το πράξει, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να εκδώσει τη ΝΟΤΑΜ Α3764, με τη οποία κηρύσσει διεθνώς την ελληνική άσκηση στο σύνολό της και για τις δέκα περιοχές άκυρη και χωρίς καμία αξία και ότι οι τουρκικές ασκήσεις θα γίνουν κανονικά, παρά τις όποιες αιτιάσεις της Αθήνας. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία σε όλο το Αν. Αιγαίο και για όλον τον χρόνο να εκτελεί ασκήσεις και μάλιστα και σε ελληνική κυριαρχία, δυσχεραίνοντας επικίνδυνα και σοβαρά τις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και στην ΥΔΡΑ… 

Αυτή η μεθόδευση της Αγκυρας συνιστά εχθρική επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας.

Και όλες οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι πολιτικά, νομικά και στρατιωτικά παράνομες, διότι:

* Παραβιάζει το άρθρο 2 του Καταστατικού του ΟΗΕ, καθώς επίσης και τη Σύμβαση του Σικάγου 1947, περί κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των χωρών, την περιοχική Συμφωνία ICAO 1950 περί καθορισμού FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης και των αρμοδιοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας.

* Παραβιάζει τη Σύμβαση της Λωζάννης 1923, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936 περί ελληνικής κυριαρχίας σε Λήμνο και Σαμοθράκη.

* Παραβιάζει το σύνολο των μνημονίων Παπούλια – Γιλμάζ και Μπακογιάννη – Γκιουλ.

Λόγω της διαχρονικής τακτικής «ελαφράς αντιμετώπισης» που εφαρμόζει η Αθήνα, και δεν καταγγέλλει την Τουρκία σε αρμόδιους οργανισμούς και δεν εφαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, η Αγκυρα επιδιώκει να καταστήσει τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε τουρκικά κεκτημένα και να εκτοπίσει την Ελλάδα από το Αιγαίο.
πηγή koukfamily
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ