2017-08-23 09:56:22
Φωτογραφία για BILD: ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ESM ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Εάν το ρεπορτάζ της Bild, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πάντως, δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Η Bild αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σε αντάλλαγμα για μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στους πόρους του ΕΜΣ ο Γερμανός υπουργός θέλει να αποκτήσει το Ταμείο μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. 


Η εφημερίδα προσθέτει ότι η πρόταση αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να εργαστεί με την Μέρκελ πάνω σε ένα σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι συμμερίζεται την άποψη του Μακρόν ότι είναι αναγκαία η μεταφορά πόρων από πλουσιότερα σε λιγότερο πλούσια κράτη, στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ συγχαίρει τον Σόιμπλε για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

Ως πράξη «δικαιοσύνης για τις γενιές» περιέγραψε τις επιδόσεις της κυβέρνησής της στα θέματα προϋπολογισμού και δημιουργίας νέου χρέους η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, συγχαίροντας τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα σχέδια δαπανών που έχει καταρτίσει και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες ότι το κόμμα της έχει εμμονή με το χρέος. Σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο Μούνστερ, η Καγκελάριος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και εκλέγεται εκεί, ενώ θεωρείται ότι ανήκει στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, όπως και ο κ. Σόιμπλε.

«Ο Γενς Σπαν γνωρίζει πόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λοιδορείται ως "ο άνθρωπος που μπορεί να σκεφτεί μόνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό"», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, για να προσθέσει ότι το χρέος αποτελεί βάρος για τις επόμενες γενιές. «Θα επρόκειτο για την σημαντικότερη μορφή αδικίας αν παραδίδαμε ακόμη μεγαλύτερα βουνά χρέους, άρα είναι σωστή η δέσμευσή μας να μην δημιουργήσουμε νέο χρέος τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε. Το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν πιστοί στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων επενδύσεων στην παιδεία, σε έργα υποδομής και στην καινοτομία.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ