2017-08-27 00:57:13
Φωτογραφία για ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ Πως ο Horacio Pagani δημιούργησε τα ομορφότερα αυτοκίνητα στον κόσμο
Η σούπερ luxurious ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Pagani, χωρίς αμφιβολία, κατασκευάζει κάποια από τα πιο εντυπωσιακά όμορφα

supercars που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Από το 1982 που ο Horacio Pagani έφτασε στην Ιταλία με μια απλή συστατική επιστολή του θρύλου των αγωνιστικών αυτοκινήτων Juan Manuel Fangio μέχρι σήμερα, ο γιος του φούρναρη από την Αργεντινή, έχει δημιουργήσει πραγματικά ένα μύθο γύρω από το όνομα του. 

Δύο μοντέλα του και κάποια νέα που βασίστηκαν σε αυτά, έχουν αναδειχθεί σε ολόχρυσα στάνταρτς της ακριβοθώρητης αγοράς υπέρπολυτελών αυτοκινήτων, αποδεικνύοντας στην πράξη τα οράματα και το ταλέντο του συγκεκριμένου ανθρώπου. 

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί τα τελευταία χρόνια για τα Pagani. Κάποια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, κάποια άλλα ανταποκρίνονται -εν μέρει- στην αλήθεια. Διαβάστε παρακάτωπέντε συναρπαστικά γεγονότα για τα Pagani που είναι απολύτως αληθινά:


1. Γεννημένος στην πόλη Casilda της ΒΑ Αργεντινής από πατέρα φούρναρη, ιταλικής καταγωγής, ο Horacio Pagani ξεκίνησε να ασχολείται με τα αυτοκίνητα από πολύ μικρή ηλικία, σπουδάζοντας μάλιστα μηχανικός στη Santa Fe, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ανοίγοντας παράλληα ένα μικρό συνεργείο στο οποίο εξασκούσε την τέχνη του. Πριν καλά-καλά κλείσει τα 19, βρέθηκε έντελώς τυχαία να εργάζεται στη Renault ως μέλος μιας ομάδας που βελτίωνε τα αμαξώματα αγωνιστικών αυτοκινήτων της εταιρείας. Εκεί γνώρισε και τον θρύλο των αγωνιστικών αυτοκινήτων Juan Manuel Fangio ο οποίος θα του έκανε ένα μεγάλο δώρο, πιθανά το πιο σημαντικό που έχει λάβει ποτέ στη ζωή του.

Στα 20 του, ο Pagani φεύγει για την Ιταλία θέλοντας να επισκεφτεί για μερικές ημέρες το εργοστάσιο της Lamborghini στην Sant’Agata της Μπολόνια. Εντυπωσιασμένος, γνωρίζει μέσω μιας συστατικής επιστολής, που του είχε δώσει ως δώρο ο Fangio, τον επικεφαλή μηχανικό της εταιρείας, τον Giulio Alfieri. Ο Alfieri δοκιμάζει τις γνώσεις του νεαρού και εντυπωσιάζεται σε τέτοιο βαθμό που προσλαμβάνει τον Horacio στην εταιρεία σε ηλικία μόλις 20 ετών. Εκείνος, μετακομίζει στην Ιταλία χωρίς δεύτερη κουβέντα και ξεκινά από τις τυπικές εργασίες στην αλυσίδα κατασκευής ενός αυτοκινήτου, όπως στα πατώματα, στην τοποθέτηση εξαρτημάτων κλπ. Παράλληλα, ο Pagani, πιθανά στις ελεύθερες ώρες του, συμμετέχει στην ομάδα του περίφημου Marcello Gandini, του Ιταλού σχεδιαστή που ένα χρόνο νωρίτερα είχε παρουσιάσει για την Lamborghini ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της ιστορίας της, το Countach.Πολύ αργότερα μάλιστα, το 1987, όταν ο Pagani είχε αναλάβει πλέον επικεφαλής μηχανικός στην εταιρεία, είχε ο ίδιος σχεδιάσει μια πολύ βελτιωμένη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή έκδοση του συγκεκριμένου μοντέλου, το Countach Evoluzione, το οποίο όμως εξαιτίας του κόστους του δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Ήταν ακριβώς εκείνη η εποχή που ο Horacio άρχισε να βλέπει τη μεγάλη επανάσταση που θα έφερνε η χρήση ανθρακονήματος στην κατασκευή των supercars αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πείσει την Lamborghini να αγοράσει το δικό της χυτήριο, ώστε να μπουν γρήγορα σε αυτή την αγορά. Η ιταλική εταιρεία μάλιστα είχε σαν δικαιολογία το παράδειγμα της μεγάλης ανταγωνίστριας της, της Ferrari, που επίσης δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τότε. Η διαφωνία αυτή έκανε τον Pagani να αποχωρήσει από την Lamborghini και την ίδια χρονιά, βρίσκοντας γρήγορα το κεφάλαιο, δημιούργησε τη δική του εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων από ανθρακονήματα, την Modena Design, που συνεχίζει τη λαμπρή εμπορική της πορεία μέχρι και σήμερα.

2. Η απόλυτη ακρίβεια και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τα αυτοκίνητα με το σήμα της Pagani να είναι εξωπραγματικά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι για αυτό ακριβώς το σήμα, που βρίσκεται στον πίσω προφυλακτήρα της Huayra, απαιτούνται 24 ώρες για την κατασκευή ενός και μόνο κομματιού, είναι από αλουμίνιο και από το ίδιο μείγμα αργιλίου που χρησιμοποιείται για τις απίστευτα όμορφες ζάντες.

3. Ενώ οι βίδες και τα μπουλόνια είναι τα πιο φτηνά εξαρτήματα ενός συνηθισμένου αυτοκινήτου, κάθε μπουλόνι της Huayra είναι κατασκευασμένο από επεξεργασμένο τιτάνιο (εμπορικής αξίας «7»), το οποίο μάλιστα έχει χαραγμένο στην επιφάνεια του το logo της Pagani. Αυτό και μόνο το μπουλόνι κοστίζει 80 δολάρια και αν υπολογίσει κανείς πως το συγκεκριμένο μοντέλο έχει 1.400, το συνολικό τους κόστος ξεπερνά την αξία της αγοράς μιας Porsche 911 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

4. Στον τομέα της αεροδυναμικής, η Huayra χρησιμοποιεί τα λεγόμενα «flaps», σαν κι αυτά που συναντά κανείς στα μαχητικά αεροσκάφη και που αλλάζουν κλίση συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες, ώστε να επιτυγχάνεται κορυφαία μείωση της αντίστασης σε κάθε περίπτωση (είναι συνολικά 4 και βρίσκονται τοποθετημένα στα τέσσερα άκρα του αμαξώματος, αντίστοιχα).

5. Από τη Γενεύη του ’99, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Zonda, το μεγάλο στοίχημα για τον Pagani ήταν να πείσει τον πλανήτη ότι τα αυτοκίνητά του θα γίνουν future classics. Ότι πέρα από επιδόσεις και οδική συμπεριφορά, το όνομά του θα γραφτεί στην Ιστορία με γράμματα το ίδιο μεγάλα, αν όχι με του Ferrari που έχτισε το μύθο του στους αγώνες, τουλάχιστον με του Ferrucio Lamborghini. Ο χρόνος απέδειξε ότι κέρδισε το στοίχημα. Σήμερα οι Zonda 10ετίας πουλιούνται σε δημοπρασίες ακόμη και εφτά φορές πάνω από την αρχική τιμή τους. Ο Horacio έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Εξελίσσοντας διαρκώς την αρχική ιδέα δημιουργούσε αρκετές ειδικές εκδόσεις, έτσι ώστε να κρατά ζωντανή τη φλόγα. Αλλά φρόντισε να παράγει πολύ λίγα αντίτυπα κάθε φορά, ώστε κάθε μία να είναι πραγματικά συλλεκτική. Η Huayra έβαλε την Pagani στη δεύτερη φάση της ιστορίας της, δίνοντας επιπλέον ώθηση στο ταξίδι προς την αιωνιότητα πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Μίνως ήταν παππούς μας!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Μίνως ήταν παππούς μας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ