2017-09-04 09:22:11
Φωτογραφία για Tο μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα όλων των εποχών
10.000 χιλιάδες άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, καλούνται να μοιραστούν τις καθημερινές τους στιγμές και προσωπικά τους δεδομένα για 20 χρόνια, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο πείραμα όλων των εποχών, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του νορβηγικού επιστημονικού - φιλανθρωπικού ιδρύματος Kavli. 

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα πρέπει να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να "καλωδιώσουν" τα σπίτια τους και τους ίδιους, ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους. Ειδικότερα, τα 10.000 άτομα που θα πάρουν μέρος, θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο και θα καταγράφονται όλες τους οι κινήσεις εντός και εκτός σπιτιού. Από το που βρίσκονται κάθε στιγμή στο χάρτη, μέχρι τι τρώνε, τι μουσική ακούνε και τι προβλήματα υγείας παρουσιάζουν. 

Οι ερευνητές επιδιώκουν να βρουν άτομα από όλες της γειτονιές της Νέας Υόρκης μέσα στο επόμενο έτος, που θα ξεκινήσει αυτή η νέα κοινωνική μελέτη με όνομα "The Human Project”
. Στόχος του πειράματος θα είναι να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, για την υγεία, τη γήρανση, την εκπαίδευση, τη συμπεροφά και πολλές άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής, τα οποία στη συνέχεια οι επιστήμονες (γιατροί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση. Σημειώνεται, ότι έχουν υπάρξει και άλλες ιατρικές μελέτες μεγάλων δεδομένων, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας σχεδιάζει να ξεκινήσει προσλήψεις εκατομμυρίων ανθρώπων αυτό το φθινόπωρο για μία έρευνα που θα προωθήσει εξατομικευμένη θεραπεία.

 Όμως, το “Human Project", που ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αποτελεί την πρώτη μελέτη που θα δώσει πρόσβαση σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων. “Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ. Μιλάμε ουσιαστικά για την πρώτη πραγματική σύνθεση τεχνικών μεγάλων δεδομένων (big data) από πολλές επιστήμες και τομείς με στόχο την ποσοτικοποίηση και κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης με έναν αυστηρό επιστημονικά τρόπο”, σημείωσε ο Vasant Dhar, καθηγητής του Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο περιοδικό Big Data. 

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες θα ελέγχουν τα πάντα, κάνοντας από εξετάσεις αίματος και ούρων μέχρι γενετικούς ελέγχους και τεστ IQ. Σημειώνεται, ότι οι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων, όπως και στα εκπαιδευτικά και στα οικονομικά τους στοιχεία. Ακόμη, τα κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται, τι κάνουν και τι συζητούν, μέσω ειδικών συσκευών παρακολούθησης. Οι ιατρικές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται, για να ελέγχουν την εξέλιξη και τα προβλήματα του κάθε οργανισμού, βάσει της ζωής που κάνει. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν 500 δολάρια ανά οικογένεια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύτιμα για την επιστήμη και θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα συμπεράσματα ακόμη και για τον ανθρώπινο οργανισμό και για πολλές ασθένειες, όπως το άσθμα και το Αλτσχάιμερ. 

Ο υπεύθυνος του "The Human Project" Paul Glimcher, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστήριξε πως αντίθετα με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, θέλει οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ακριβώς σε τι ερευνητικό πείραμα πρόκειται να συμμετάσχουν. "Ο τρόπος που χρησιμοποίησε η Silicon Valley για να ελέγχει τον κόσμο, ήταν εγκληματικός”, δήλωσε ο Glimcher. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε γνώριζαν ότι παρακολουθούνταν συνεχώς οι αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο, οι προσωπικές τους συνομιλίες και οι τοποθεσίες που βρίσκονταν. “Στόχος μας είναι, οι 10.000 συμμετέχοντες να είναι λεπτομερώς ενημερωμένοι για τα πάντα”, πρόσθεσε.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ