2017-09-04 12:14:19
Φωτογραφία για Στελέχωση ΤΟΜΥ: Δεκτοί οι παθολόγοι, μόνον εφόσον δεν υπάρξουν αιτήσεις γενικών γιατρών
Η ΑΡΣΙ κάνει λόγο για “έκνομο αποκλεισμό”, ο οποίος εισάγεται με λαθραίο και κουτοπόνηρο τρόπο Οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν δικαίωμα να στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), παρά μόνον στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη θέση από γενικό γιατρό.

Αυτό καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), σημειώνοντας πως οι ειδικευμένοι παθολόγοι καλούνται να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό...

ΙΑΤRONET.GR

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΑΡΣΙ, στους πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους 4461/17 και 4486/17 για τις ΤΟΜΥ, οι οποίοι παρατίθενται πιο κάτω, οι ιατρικές ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Ειδικής Παθολογίας αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά αυτές τις θέσεις.

Στην εφαρμοστική απόφαση, ωστόσο, οι παθολόγοι αποκλείονται, καθώς προβλέπεται πως οι αιτήσεις τους θα γίνονται δεκτές μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει για την ίδια θέση αίτηση γενικού γιατρού.


Η ΑΡΣΙ κάνει λόγο για “έκνομο αποκλεισμό”, ο οποίος εισάγεται με λαθραίο και κουτοπόνηρο τρόπο σε μια μόνο παράγραφο, στην οποία αναφέρεται “… ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, και εν ελλείψει αυτών, ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας”.

Σημειώνει πως με την απαράδεκτη και έκνομη αυτή ανισοτιμία – αποκλεισμό, η κυβέρνηση δίνει το μήνυμα σε όλους τους ειδικευόμενους Παθολογίας που έχουν απομείνει στην χώρα να πάρουν και αυτοί των ομματιών τους και να φύγουν στο εξωτερικό.

Το προεδρείο της ΑΡΣΙ καταλήγει πως ο λαός δεν χρειάζεται μια τέτοια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - “μαϊμού” - μνημονιακή μακέτα:

“Αντίθετα, χρειάζεται μια δωρεάν αποκλειστικά δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πλήρως ενταγμένη στο ΕΣΥ, οργανικά διασυνδεμένη με τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς μόνιμους επιμελητές κλάδου ΕΣΥ και γενικά υγειονομικούς λειτουργούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμες θέσεις”.

Δομές

Για να λειτουργήσει το μοντέλο – αναφέρει – απαιτούνται σοβαρές και πλήρεις δομές (πολυδύναμα επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στην περιφέρεια και περιφερειακά ιατρεία στην ευθύνη των Κέντρων Υγείας), με προσανατολισμό στην Πρόληψη.

Η αρμονική οργανική διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διασφαλίζει την ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα και την αποφόρτιση των νοσοκομείων από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπίζονται από τα Κέντρα Υγείας.

Επίσης, διασφαλίζει πως ιατρικές ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται τόσο με την πρωτοβάθμια όσο και με την νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα αποξενώνονται από κανένα από τα δύο αντικείμενα.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Νόμος 4461/2017

Νόμος 4486/2017
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ