2017-09-10 08:45:48
Φωτογραφία για Λογισμικό διαγιγνώσκει το Πάρκινσον και χωρίς εμφανή συμπτώματα.  (VIDEO)
Αυστραλοί ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να εν εντοπίσει τη νόσου του Πάρκινσον ακόμα και όταν δεν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Neurology.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη νόσο του Πάρκινσον και μέχρι να φτάσει ο ασθενής στον νευρολόγο τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου έχουν πλέον υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Το νέο διαγνωστικό λογισμικό, που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη, χρησιμοποιεί ήδη υπάρχουσα τεχνολογία και έχει ακρίβεια 93%.

«Το να ξεκινάμε τη θεραπεία όταν πια ο ασθενής έχει τρόμο ή αστάθεια είναι πολύ αργά. Το ιδανικό είναι να ξεκινά η αγωγή εγκαίρως. Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι η νόσος πριν από την πλήρη εκδήλωση των συμπτωμάτων επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να γράψουν ή να ζωγραφίσουν, αλλά οι προσπάθειες αξιοποίησης αυτών των δεδομένων δεν έχουν αποφέρει καρπούς προς το παρόν», εξηγεί ο δρ Ντίμες Κουμάρ, επικεφαλής ερευνητής.


Με ένα στυλό και ένα χαρτί

Το παραμετροποιημένο λογισμικό που ανέπτυξαν οι ειδικοί καταγράφει τον τρόπο που το άτομο χαράσσει μια σπείρα πάνω στο χαρτί και αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ο μόνος απαιτούμενος εξοπλισμός είναι ένα στυλό, ένα χαρτί και μια επίπεδη επιφάνεια σχεδίασης.

«Με το νέο αυτό εργαλείο μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος έχει νόσο Πάρκινσον και να υπολογίσουμε τη σοβαρότητα της πάθησης, με ακρίβεια 93%. Αν και θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα, ελπίζουμε ότι στο μέλλον οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λογισμικό για να διαγνώσουν εγκαίρως τη νόσο Πάρκινσον και να βοηθήσουν όσους ζουν ήδη με τη νόσο», εξηγεί ο δρ Κουμάρ.

Το τεστ έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε 62 ασθενείς, εκ των οποίων οι μισοί δεν είχαν εμφανή συμπτώματα και οι άλλοι μισοί είχαν ήπια έως σοβαρή νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών καθηκόντων επιδεξιότητας - γράφοντας μια φράση, γράφοντας ξεχωριστές επιστολές, γράφοντας μια σειρά από γράμματα και σχεδιάζοντας μια καθοδηγούμενη σπείρα του Αρχιμήδη - και αποφάνθηκαν ότι η σπείρα ήταν η πιο αξιόπιστη και επίσης η πιο εύκολη για τους συμμετέχοντες.

Newsroom ΔΟΛ
 
olalathos
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ