2017-09-13 08:58:13
Φωτογραφία για Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας
Τετάρτη 13 Σεπτέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Έξαλλοι είναι οι γιατροί για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ με νέα του εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επ’ ακριβώς τη θεραπεία των ασθενών τους, αφού δεν μπορούν να γράφουν εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου παρά μόνο τη δραστική ουσία.

Πρόκειται για μία παλαιότερη υπόθεση που επανάφερε ο ΕΟΠΥΥ και παρότι τα δικαστήρια είχαν αποφανθεί για το αντίθετο. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για το τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων: «Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις»

Βέβαια η εγκύκλιος αυτή δεν εκδόθηκε τυχαία. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την τρόικα να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη με μέτρα. Μέτρα όμως που δεν είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα το κονδύλι για τα φάρμακα να έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο.


Τι λένε οι γιατροί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ενώ αναρωτιέται γιατί δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο η συγκεκριμένη εγκύκλιος που αλλάζει τη θεραπεία των ασθενών.

Σημειώνει ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου το κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικώνκριτηρίων.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας από την πλευρά του που εκπροσωπεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των γιατρών της χώρας, προειδοποιεί πως θα αξιοποιήσει κάθε ένδικο μέσο ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της εγκυκλίου στην πράξη καθώς όπως επισημαίνει υπάρχουν και κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Και αυτό διότι όταν αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία ενός φαρμάκου σε μία συνταγή, μπορεί να επιλεγεί οποιοδήποτε σκεύασμα και να χορηγηθεί στον πάσχοντα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επικαλείται μάλιστα δύο αποφάσεις του ΣτΕ που εκτός των άλλων καθορίζουν ότι: «Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να αποφασίζεται και να χορηγείται σύμφωνα με τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, από τον αμέσως υπεύθυνο θεράποντα ιατρό, στον οποίο δεν πρέπει να τίθενται υπέρμετροι περιορισμοί κατά την άσκηση του έργου και της επιλογής της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής».

Άρον άρον αλλαγές λόγω τρόικας

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε άρον άρον μία εγκύκλιο λόγω της εμφάνισής της τρόικας στη χώρα μας, με περιεχόμενο που έχει εδώ και καιρό αποσαφηνισθεί ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Διαβάστε ΕΔΩ για τις πιέσεις της τρόικας για τα φάρμακα και όχι μόνο: «Τρόικα» ξανακαλεί υπ.Υγείας! Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν»

Πάντως ο ιατρικός κόσμος δεν αρνείται την εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά με την προϋπόθεση ότι το φάρμακο θα επιλέγεται από τον γιατρό και όχι από τον φαρμακοποιό λόγω έλλειψης κάποιου σκευάσματος.

Η αντίφαση πάντως στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ εστιάζεται στο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει και στην τρόικα πως θα στηρίξει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τα ελληνικά γενόσημα, με τις αλλαγές που επαναφέρει πλήττεται η ελληνική παραγωγή καθώς μπορεί να επιλεγεί οποιοδήποτε σκευασμα ακόμη και μη επώνυμο γνωστό στην αγορά και ως “φασόν”.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ