2017-09-13 10:55:43
Φωτογραφία για Ψηφίσματα ανεξαρτησίας, αποσχίσεις, Καταλονία, Κουρδιστάν....
Προσωπική άποψη βάσει όσων διαβάζω γύρω από τέτοια θέματα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ενισχυμένη τάση αυτοδιάθεσης και αυτοανακύρηξης κρατιδίων με το "έτσι θέλω". Να αναφέρω εξαρχής πώς οι πράξεις αυτές είναι απόλυτα κατανοητές και ιστορικά καταγεγραμμένες ως συνεχείς ανά εποχές. Οι λαοί πάντα ήθελαν εφόσον έφταναν σε μια κρίσιμη μάζα να ανακυρήξουν δικό τους έθνος και να αυτοπροσδιοριστούν.

Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε έχουμε το πρόβλημα που ονομάζεται πΓΔΤΜ στα σύνορα μας και δημιουργήθηκε από την ενίσχυση στοιχείων για λόγους που αφορούσαν την επεκτατική πολιτική άλλων ηγετών της τότε εποχής.

Και ερχόμαστε στο γιατί ενώ είναι κατανοητό ως αίτημα μιας μάζας ανθρώπων ως δικαίωμα, προσωπικά το βλέπω με εξαιρετική καχυποψία. Τόσο σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα της Καταλονίας, όσο και το Κουρδικό, το Σκωτσέζικο κοκ. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Είναι δούρειος ίππος που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση μελλοντικά με πολλά προβλήματα για την Ελλάδα.


Η αυτοδιάθεση όπως εφαρμόζεται σήμερα και αποκτά μάλλον momentum για πολλές περιπτώσεις, θα γίνει σίγουρα όχημα εκμετάλλευσης για την περίπτωση της Θράκης από την Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιο τέχνασμα να ασκήσουν και οι Αλβανοί δημιουργώντας κρίσιμη μάζα κατοίκων σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

Είναι προφανές πώς το "ανθρωπιστικό δικαίωμα" όπως προσδιοριζόταν από τον αποθανόντα Μπρενζίσνκι ως δούρειος ίππος για εξωτερική πολιτική και ανάμειξη στα εσωτερικά μιας χώρας, πώς έχει μεταμορφωθεί ως ικανοποίηση στα "μειονοτικά εθνικά δικαιώματα" ομάδων, που μπορεί να είναι και δημιούργημα τρίτων όπως στην περίπτωση της πΓΔΤΜ.

Θυμίζω επίσης πώς η κατάσταση των Βαλκανίων σήμερα με τριβές και εντάσεις προήρθε ακριβώς από την εθνική απόσχιση Τσεχοσλοβακίας, Γιουγκοσλαβίας και λοιπών χωρών που πολύ δύσκολα ως αρχικό μέγεθος θα ήταν διαχειρίσιμες ως μονάδες εξωτερικής πολιτικής από τους ισχυρότερους του πλανήτη, σε σχέση με τα κρατίδια του σήμερα.

Πέραν όμως των εσωτερικών εθνικών αποσχίσεων για την Ελλάδα υπάρχει σοβαρό ζήτημα και στα σύνορα της , καθώς οι τόσες πολλές διασπάσεις δημιουργούν πολλούς παράγοντες νέων σχέσεων , ιδιαίτερα έντονων αφού τα νέα κράτη θα προσπαθήσουν να βρούν δικό τους ζωτικό χώρο και λόγο ύπαρξης στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ισορροπίες. Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ειδικά αν για παράδειγμα ένα νέο Κουρδιστάν αναζητήσει έξοδο προς την Μεσόγειο και μέρος κτήσης προς αυτήν.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό, η προσωπική μου σκέψη είναι πώς καλό είναι ως χώρα να είμαστε πολύ μετρημένοι σε αναγνώριση νέων κρατών και αυτό να γίνεται μόνο μετά από πολύ βάσανο και φυσικά ακόμα περισσότερο μέτρημα της ισορροπίας κέρδους-ζημίας που μπορεί να έχουμε αν για παράδειγμα όπως ανέφερα, η Τουρκία χάσει έδαφος και βγεί Κουρδιστάν εκεί.

Θελει σχεδιασμό σοβαρής στρατηγικής και ένα βήμα πίσω για την εμφάνιση όλης της εικόνας και πάντα χωρίς συναισθηματισμούς. Πρώτο πάντα συμφέρον σε σειρά, είναι το δικό μας έθνος-κράτος και μετά όλοι οι άλλοι.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ