2017-09-13 16:00:52
Φωτογραφία για Η άμυνα είναι η συνταγή που φέρνει τίτλους
Μπορεί όλος ο οργανισμός ΑΕΚ να βρίσκεται στον αστερισμό του Σέρχιο Αραούχο και του «τυφώνα» των γκολ που… έρχεται, αλλά όπως έχουν πει σπουδαίοι προπονητές κατά το παρελθόν, «η άμυνα είναι εκείνη που δίνει τα πρωταθλήματα». Κάτι βεβαίως που γνωρίζει καλά και ο Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες προετοιμασίας μέχρι σήμερα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και μέχρι στιγμής, η Ένωση σε αυτόν τον τομέα τα έχει πάει περίφημα.

Η ΑΕΚ, αν λογαριάσει κανείς και τα δύο παιχνίδια με την Μπριζ για τα πλέι-οφ του Europa League, συμπλήρωσε -κόντρα στην Λάρισα- 450 λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ στα πέντε επίσημα παιχνίδια της, μετά τα ματς με την ΤΣΣΚΑ. Οι Μοσχοβίτες, άλλωστε, είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να «τρυπήσει» την άμυνα της ΑΕΚ, δύο φορές από στημένες φάσεις στο ματς του ΟΑΚΑ κι άλλη μια με τον ίδιο τρόπο στην Ρωσία… Είχαμε αναφέρει τότε, πως ο Χιμένεθ έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την επαναλαμβανόμενη «πάθηση» που έδειχνε η ΑΕΚ με τις στημένες μπάλες που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από το Champions League
. Από τότε η ομάδα έμαθε κι όχι μόνο έχει να δεχτεί γκολ 450 αγωνιστικά λεπτά σε πέντε σερί επίσημα ματς, αλλά η ανασταλτική της λειτουργία με την Μπριζ (μέσα κι έξω) και στα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος που ακολούθησαν (αν εξαιρέσουμε κάποια κενά στα Γιάννενα) ήταν υποδειγματική. Είναι ξεκάθαρο πως ο Χιμένεθ έχει δουλέψει πολύ με τους ποδοσφαιριστές του στην ανασταλτική λειτουργία και οι ατελείωτες ώρες τακτικής αποδίδουν καρπούς. Βγάζει μάτι, δε, η ισπανική φιλοσοφία που περνά ο προπονητής, με την ΑΕΚ να γνωρίζει πότε πρέπει να πρεσάρει, πότε πρέπει να παίξει επιθετική άμυνα και πότε πρέπει να δώσει χώρο στον αντίπαλο για να τον «χτυπήσει» στην κόντρα κλέβοντας μπάλες σε κομβικά σημεία του γηπέδου. Όλα αυτά έχουν μπει σε εφαρμογή αφενός λόγω φιλοσοφίας Χιμένεθ και αφετέρου λόγω της δεδομένης ποιότητας που έχει η ΑΕΚ στην άμυνα κυρίως με τους Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Τσόσιτς, αλλά και τον Λαμπρόπουλο που επιστρέφει και τους Τζανετόπουλο-Γιαννούτσο-Γιόχανσον (υπό προϋποθέσεις). Παράλληλα, καθοριστικός είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας και της μεσοαμυντικής γραμμής, εκεί όπου βεβαίως δεσπόζει μέχρι τώρα η επιβλητική παρουσία του Αντρέ Σιμόες, ο οποίος κάνει τρομερή εκκίνηση στη σεζόν. Ο Πορτογάλος είναι ο πλέον κομβικός παίκτης για την ΑΕΚ αγωνιζόμενος ως «κόφτης» και είναι ξεκάθαρο πως πάνω του ο προπονητής ποντάρει πολλά. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι ο παραλληλισμός που έκανε -αστειευόμενος- ο Μανόλο για τον τρόπο παιχνιδιού του Σιμόες με αυτόν του Κασεμίρο στην Ρεάλ, με τον Πορτογάλο να δικαιώνει τον προπονητή του, κάνοντας όργια στην καθοριστική ρεβάνς με την Μπριζ με δύο γκολ κι ένα κερδισμένο πέναλτι. Πάντως, αυτό που οφείλει να κάνει πλέον ο Χιμένεθ και οι ποδοσφαιριστές του, είναι να τελειοποιήσουν τον τρόπο που αμύνεται η ομάδα, διότι είναι βέβαιο πως με την ποιότητα που υπάρχει στην επίθεση τα γκολ θα έρθουν και το μηδέν στην άμυνα θα είναι η συνταγή που θα φέρει την επιτυχία και τους τίτλους.

Πηγή: aek265.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ