2017-09-14 11:38:06
Φωτογραφία για Η Πολωνία, το Brexit και η κατάρα της ιστορίας
της Judy Dempsey

Carnegie Europe 

Σαν να μην έφτανε που οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου ήταν ήδη αρκετά άσχημες, στις 11 Σεπτεμβρίου, η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε πως είχε το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για την απώλεια ζωών και τις καταστροφές που υπέστη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό, υποστήριξε η Βαρσοβία, ήταν το αποτέλεσμα της υπηρεσίας ερευνών της Βουλής.

Περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 3 εκατ. Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κατοχής της Πολωνίας από τους Ναζί, για να μην αναφέρουμε την τεράστια καταστροφή πολλών πόλεων.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, δήλωσε πως το 1953, όταν η Πολωνία βρισκόταν σε κομμουνιστική διακυβέρνηση, δέχθηκε εκφοβισμό από την πρώην Σοβιετική Ένωση να μην ζητήσει αποζημιώσεις από την τότε Δυτική Γερμανία. Ο Mariusz Blaszczak, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πως οι υλικές απώλειες από την κατοχή της Πολωνίας από τους ναζί, αντιστοιχούν σε 1 τρισ. δολάρια.


Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πολωνία κέρδισε το ένα πέμπτο της γερμανικής επικράτειας, ενώ η Σοβιετική Ένωση προσάρτησε το ένα τρίτο της προ-πολεμικής Πολωνίας, που είναι οι σημερινές Ουκρανία και Λευκορωσία. Ήταν μόνο το 1990 που η Πολωνία και η Γερμανία υπέγραψαν μεταπολεμική συνοριακή συνθήκη στην οποία η Γερμανία αναγνώρισε τα μετά το 1945 σύνορα της χώρας.

Η Γερμανία θεωρεί πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, δήλωσε πως το Βερολίνο έχει ήδη πληρώσει αποζημιώσεις για τον πόλεμο "σε τεράστια κλίμακα”. Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του διεθνούς δικαίου της πράξης των μειωμένων αποζημιώσεων 1953, δήλωσε ο Seibert. "Ως εκ τούτου αυτό το ερώτημα είναι κατά την άποψή μας επιλυμένο τόσο νομικά όσο και πολιτικά”. Η πολωνική κυβέρνηση είναι απίθανο να αποδεχτεί αυτή την δήλωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Βαρσοβία προωθεί τη δική της εθνικιστική ατζέντα.

Από τότε που εξελέγη το Νόμος και Δικαιοσύνη πριν από δύο χρόνια, το κόμμα έχει προσπαθήσει να εδραιώσει την εξουσία και την επιρροή του υποβομεύοντας την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και ελέγχοντας τα ΜΜΕ. Σε τέτοιο σημείο που η Κομισιόν τώρα παίρνει νομικά μέτρα για να αμφισβητήσει τις πολιτικές της πολωνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει επιμείνει στην αντί-γερμανική της ρητορική, ισχυριζόμενη ακόμη ότι είναι οι Γερμανοί επενδυτές και όχι οι Πολωνοί, αυτοί που έχουν επωφεληθεί από τα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά κεφάλαια που διανεμήθηκαν από την ΕΕ για να εκσυγχρονίσουν τις δομές της χώρας. Από το 2004 που εντάχθηκε στην ΕΕ, η Πολωνία έχει λάβει κεφάλαια άνψ των 230 δισ. ευρώ.

Μέχρι προσφάτως, οι Γερμανοί αξιωματούχοι αρνουνταν να αντισταθούν σε τέτοια αντί-γερμανική ρητορική, την οποία έρεπε επίσης να υπομείνουν όταν το Νόμος και Δικαιοσύνη βρισκόταν στην εξουσία, από το 2005-200.7. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η ίδια η Merkel έχει επικρίνει την στάση της Πολωνίας για το δικαστικό, για να μην πούμε την μεταναστευτική της πολιτικής στην οποία Η Βαρσοβία έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την ποσόστωσή της για τους πρόσφυγες. Και τώρα το θέμα των αποζημιώσεων.

Στο παρελθόν, η αντι-γερμανική ρητορική της Πολωνίας ίσως να είχε τόση μεγάλη σημασία για την θέση της Βαρσοβίας στην ΕΕ. Είχε αρκετούς συμμάχους. Αλλά η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ θα είχε βαθιές επιπτώσεις στην Πολωνία.

Δεν είναι λόγω του αβέβαιο μέλλοντος των εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών που εργάζονται στην Βρετανία ή του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θ μειωθεί.

Η Βαρσοβία πίστευε ότι το Λονδίνο της προσέφερε ένα αντίβαρο στη Γερμανία και στο γαλλό-γερμανικό άξονα. Και ότι η βρετανία θα έπληττε την κυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ. Τώρα που η Βρετανία βυθίζεται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Πολωνία -αντί να ψάχνει συμμάχους εντός της ΕΕ- αποξενώνει τη Γερμανία, την πιο σημαντική χώρα της Ένωσης. Η Βαρσοβία ενεργεί ενάντια στα δικά της συμφέροντα.

Μόλις τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές, εκτιμάται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος, θα προχωρήσουν γρήγορα στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ κατευθύνεται προς μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τις χώρες της ευρωζώνης να έχουν το προβάδισμα.

Η Πολωνία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει το ευρώ, για αυτό πιστεύει ότι θα δεχθεί μεταχείριση ως μέλος δεύτερης κατηγορίας. Ωστόσο, τώρα που η Βρετανία είναι στο δρόμο της εξόδου, η Βαρσοβία έχει λίγους φίλους εντός της ΕΕ να κερδίσει υποστήριξη για τις μεταρρυθμιστικές της προτάσεις, όπως την ικανότητα ενός μέλους να αποχωρήσει από μεμονωμένες πολιτικές της ΕΕ -παράδειγμα είναι το προσφυγικό ζήτημα- αλλά την ίδια στιγμή να θέλει να διατηρήσει όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ.

Οι στάσεις της Πολωνίας είναι αινιγματικές. Αυτή η μεγάλη και σημαντική χώρα της ΕΕ συνήθως υποστήριζε μια ισχυρή Κομισιόν, ή την μέθοδο της κοινοτικής νομοθεσίας που δίνει στην Κομισιόν κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τώρα, η Βαρσοβία είναι πιο μπλεγμένη από ποντέ στον διακυβερνητισμό, όπου κάποια κράτη-μέλη πιέζουν για περισσότερη εθνική κυεριαρχία εις βάρος της περαιτέρω ολοκλήρωσηςς.

Αναφορικά με την απόφαση της Βαρσοβίας να ανοίξει το ζήτημα των αποζημιώσεων, αυτό δεν θα επιδεινώσει απλώς τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία. Η Πολωνία είναι έτοιμη για έναν τεράστιο καυγά με τους Ανατολικούς της γείτονες, ιδιαίτερα την Ουκρανία. Το Κίεβο μπορεί να φοβάται ότι το Νόμος και Δικαιοσύνη θα αμφισβητούσε επίσης τα σύνορά της με την Ουκρανία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι πολιτικά επικίνδυνο, αν όχι δηλητηριώδες. Ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, Civic Platform, δήλωσε πως ήταν ένα "παιχνίδι προπαγάνδας” που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Γερμανία και να καταλήξει να βοηθάει τη Ρωσία. Εξάλλου, μια ισχυρή, φιλό-ευρωπαϊκή Πολωνία εντός της ΕΕ -που στο παρελθόν έκανε λόμπι υπέρ μιας ισχυρής πολιτικής ανατολικής γειτονίας και των καλών σχέσων με τη Γερμανία, δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Aναδημοσίευση από Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ