2017-09-15 13:14:44
Φωτογραφία για H Google αλλάζει την δωρεάν πρόσβαση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες
Η Google πρόκειται να σταματήσει μια πρακτική που επιτρέπει στους χρήστες της να ξεπερνούν τα «τείχη προστασίας» των εφημερίδων

και να διαβάζουν άρθρα δωρεάν. Ωστόσο οι εκδοτικοί όμιλοι παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με το πόσο έλεγχο έχουν στο πως προβάλλεται το περιεχόμενό τους στην μηχανή αναζήτησης της Google.

Η πολιτική του «δωρεάν πρώτου κλικ» της Google επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έναν περιορισμένο αριθμό συνδρομητικών άρθρων χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν. Πρόκειται για μια «τοξική» πρακτική σύμφωνα με μεγάλους ομίλους ΜΜΕ όπως η γερμανική Axel Springer (Bild, Die Welt κ.α) και η News Corp. (Wall Street Journal, Times κ.α.).

«Αν δεν συμμετάσχεις σε αυτή την πολιτική της Google τότε ουσιαστικά εξαφανίζεσαι από την αναζήτηση. Δεδομένης της δύναμης της πλατφόρμας της Google, αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα», ανέφερε ο Ρόμπερτ Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της News Corp., κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. «Παραμένουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να διαπραγματευτούμε αλλά… η Google μας έχει δείξει ότι εντέλει θα σταματήσει την συγκεκριμένη πολιτική. Και αυτό ουσιαστικά θα αλλάξει όλο το οικοσύστημα της παραγωγής περιεχομένου».


Το συνδρομητικό μοντέλο αποδεικνύεται ως βασική εναλλακτική λύση για τους μιντιακούς όμιλους που υποφέρουν, καθώς τα διαφημιστικά έσοδα πηγαίνουν κυρίως στη Facebook και τη Google.

«Υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη κατανόηση από την Google και τη Facebook ότι η ποιοτική δημοσιογραφία πρέπει να διατηρηθεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα μοντέλο που βασίζεται στη διαφήμιση», δήλωσε ο διαχειριστής μια μεγάλης συνδρομητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η βελτίωση των σχέσεων της με τους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Google, η οποία μάλιστα έχει τεθεί από τον επικεφαλής της, αναφέρουν πηγές κοντά στη Google. «Πάντα εξετάζουμε τις πολιτικές μας αλλά δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Πήτερ Μπάρον, επικεφαλής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Google για την Ευρώπη.

Η πολιτική του «δωρεάν πρώτου κλικ» αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαμάχης όταν ενημερωτικές ιστοσελίδες που δεν συμμετείχαν σε αυτή, μεταξύ των οποίων και η Wall Street Journal, ένιωσαν ότι τιμωρούνταν για αυτή τους την απόφαση. Για παράδειγμα η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι παραπομπές από τα Google News μειώθηκαν κατά 94% τους πρώτους πέντε μήνες του 2017.

«Όπως είναι φυσικό έχουμε διαθέσει αυτό το στατιστικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δικαίως διερευνά την ολοφάνερη κατάχρηση του μονοπωλίου που έχει στις ηλεκτρονικές αναζητήσεις», δήλωσε ο κ. Τόμσον.

Τόσο η Google όσο και η Facebook δέχονται πιέσεις από τους εκδότες σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. «Και οι δύο εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση για να βοηθήσουν τους εκδότες οι οποίοι κινούνται προς το συνδρομητικό μοντέλο. Η ψηφιακή διαφήμιση δεν είναι αρκετή για να συντηρήσει τους οργανισμούς τους», αναφέρει ο Νικ Νιούμαν, ερευνητής του Reuters Institute for the Study of Journalism.

Οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει δημοσία προσπάθειες για να κατευνάσουν τους εκδότες, εν μέσω μιας αύξησης που παρατηρείται στα ψεύτικα νέα στις πλατφόρμες τους. Τον Ιούλιο, η Facebook ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους εκδότες να μεταφέρουν τους αναγνώστες στα δικά τους σάιτς, χωρίς να απαιτεί μερίδιο από τα έσοδα.

Στο μεταξύ, η Google ξεκίνησε την πρωτοβουλία Digital News, για την ανάπτυξη προϊόντων με την βιομηχανία των ειδήσεων που μεταξύ άλλων θα προωθεί και συνδρομητικές ιστοσελίδες.   πηγή
epixirimatias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ