2017-09-15 13:22:10
Φωτογραφία για ΕΚΛΕΙΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ-Πετάει η Κύκνος παρά την κρίση
Κόντρα στην κρίση κινείται η ιστορική βιομηχανία ντοματοποιϊας Κύκνος, η οποία το 2015 έκλεισε 100 χρόνια λειτουργίας.

Ειδικότερα το 2016 η βιομηχανία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως τον εκσυγχρονικό των εγκαταστάσεων της για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Η Κύκνος παράγει και εμπορεύεται τοματοειδή σε κονσέρβες, σε χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες και σε ασηπτικούς σάκους, καθώς και κέτσαπ και σάλτσες. Επίσης, παράγει κομπόστες φρούτων. Διαθέτει, συγχρόνως, λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια και βυσσινάδα, με το σήμα της.

Σταθερά εξάγει μέρος της παραγωγής της στη Βρετανία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ολλανδία και από το 2015 στις ΗΠΑ, ενώ κατά περιόδους διαθέτει προϊόντα της και στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Η κονσερβοποϊα ξεκίνησε τις δραστηριότητες της σαν μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και ντοματοπολτού από τους αδερφούς Μιχαήλ και Κωστή Μανουσάκη στην Ασίνης Αργολίδας, ενώ το 1915 συντάχθηκε το καταστατικό της πρώτης στα Βαλκάνια Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών.


Με την ίδρυση της βιομηχανίας ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην επεξεργασία και συντήρηση των προϊόντων της Αργολικής γης και άλλων περιοχών που μέχρι τότε σάπιζαν στα χωράφια. Τα πρώτα προϊόντα KYKNOS είναι ολόκληρες τομάτες, μπάμπιες, φασολάκια σε κονσέρβα και ο γνωστός σε όλους μας τοματοπολτός.

Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρίας στο Ναύπλιο όπου η εταιρία εγκαθιστά τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού, ενώ το 1960, η εταιρία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ ένα χρόνο αργότερα παράγει και διαθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ.

Το 1990, η Κύκνος παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης

Το 2007 η εταιρία ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει το μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής.    πηγή
epixirimatias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ