2017-09-16 11:57:13
Φωτογραφία για Πόσο περπατάνε καθημερινά οι άνθρωποι στις διάφορες χώρες
Ερευνητές του Stanford University της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τους επιστήμονες Jure Leskovec και Scott Delp -υπολογιστών και βιοϊατρικής αντίστοιχα- κατέγραψαν την κινητικότητα των ανθρώπων σε 111 χώρες, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα από αισθητήρες κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήσαν εφοδιασμένα με μια σχετική εφαρμογή (Azumio Argus).

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους βηματισμούς σχεδόν 718.000 χρηστών (1.159 από την Ελλάδα, με μέση ηλικία 30 ετών) για περίπου 95 μέρες. Το 90% των ατόμων προέρχονταν από ανεπτυγμένες χώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στο εσωτερικό των χωρών υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων στο πόσο κινούνται, δηλαδή πόσα βήματα κάνουν μέσα στη μέρα.

Ο μέσος άνθρωπος του πλανήτη κάνει κατά μέσο όρο σχεδόν 5.000 βήματα, για την ακρίβεια 4.961, μέσα στη μέρα.


Ο μέσος Κινέζος εμφανίζεται να κάνει 6.189 βήματα και ο Ιάπωνας 6.010 βήματα καθημερινά, ενώ ο μέσος Σαουδάραβας μόνο 3.807 και ο μέσος Ινδονήσιος 3.513.

Ο μέσος Έλληνας κάνει λιγότερα βήματα από το μέσο όρο (4.350) και η Ελλάδα εμφανίζεται ως η χώρα όπου οι κάτοικοί της κάνουν τα λιγότερα βήματα σε όλη την Ευρώπη. Ο Έλληνας περπατά καθημερινά περίπου όσο ο μέσος Αιγύπτιος (4.315 βήματα), ο μέσος Ινδός (4.297) και ο μέσος Βραζιλιάνος (4.289), αλλά λιγότερο από τον Πορτογάλο (4.744), τον Ρουμάνο (4.759), τον Τούρκο (5.057), τον Γάλλο (5.141), τον Ιταλό (5.296) και τον Ισπανό (5.936).

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο άνιση είναι μια χώρα στα βήματα των κατοίκων της, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των παχύσαρκων σε αυτήν τη χώρα. Στις πέντε χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στη σωματική κινητικότητα, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ο μέσος κάτοικος κάνει τον ίδιο περίπου αριθμό βημάτων μέσα στη μέρα (4.774 και 4.962 αντίστοιχα), στη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες (ΗΠΑ) υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι.

Το πόσο περπατάει κανείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι αν η πόλη προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Κοιτάζοντας τρεις πόλεις της Καλιφόρνιας σε στενή γεωγραφική γειτνίαση – Σαν Φρανσίσκο, Σαν Χοσέ και Φρεμόντ – οι ερευνητές είδαν ότι το Σαν Φρανσίσκο είχε και το υψηλότερο σκορ. Σε πόλεις που εμπνέουν για περπάτημα, ο καθένας τείνει να κάνει περισσότερα βήματα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μεγάλες διαφορές υπάρχουν στο περπάτημα σε μια χώρα, τόσο λιγότερο κινητικές είναι οι γυναίκες της, κάτι που ισχύει π.χ. για τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Αντίστροφα σε χώρες με πιο ομοιόμορφη σωματική δραστηριότητα όπως η Ιαπωνία, οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν περίπου τον ίδιο αριθμό βημάτων κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο φιλική, ασφαλής και ευχάριστη είναι μια πόλη και ευρύτερα μια χώρα στο περπάτημα, τόσο ωφελείται η υγεία των κατοίκων της.

Παρά την προφανή αξία αυτού του συνόλου δεδομένων, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη η οποία τροφοδοτήθηκε από δεδομένα smartphone. Οι εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί γύρω από αυτά δεν είναι πάντα απόλυτα ακριβείς στη μέτρηση των βημάτων διαφορετικών ανθρώπων. Επίσης τα δεδομένα που εξετάστηκαν προέρχονται από χρήστες που προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Argus, που σημαίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν απαραιτήτως κοινωνία γενικότερα.

Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ