2017-09-16 20:55:36
Φωτογραφία για BVLGARI: O Έλληνας με το διασημότερο οίκο κοσμημάτων στον κόσμο... [photos+video]
Η ιστορία του Σωτηρίου Βούλγαρη, του Έλληνα κοσμηματοπώλη των Βασιλιάδων και των σταρς, που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1857.-

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Bulgari... Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία... Και ποιός δεν γνωρίζει τον ιταλικό οίκο κοσμημάτων και παρόμοιων ειδών πολυτελείας. Το διάσημο λογότυπό του -πάντα στα κεφαλαία- και στη θέση του V μπαίνει το γράμμα U, ακολουθώντας έτσι τον αρχαίο ρωμαικό τρόπο γραφής. BVLGARI

 Στα προϊόντα του θρυλικού οίκου περιλαμβάνονται κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, τσάντες και πολλά άλλα αξεσουάρ που απευθύνονται σε άντρες και σε γυναίκες. Καθώς θεωρείται μία από τις πιο ακριβές επιχειρήσεις του είδους της, το target group της είναι κυρίως άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων. Για παράδειγμα , ένα ανδρικό ρολόι μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ποιός είναι ,όμως,ο ιδρυτής της;

Πίσω από το επιβλητικό όνομα Bulgari, βρίσκεται ένας Έλληνας. Ο Σωτήριος Βούλγαρης που καταγόταν από την Τουρκουκρατούμενη ακόμα Ήπειρο, και συγκεκριμένα από την Παραμυθιά.


Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1857 με γονείς τους Γιώργο Βούλγαρη και την Ελένη Στρουγγάρη.

Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο μικρός Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και συνέχισε την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα. Κανένας δεν περίμενε τότε, ότι θα γινόταν ο δημιουργός του διασημότερου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. 

Η πρώτη του επαφή με τα κοσμήματα ξεκινά από τον παππού του Κωνσταντίνο- έναν πλανόδιο πωλητή κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Ο Σωτήρης κληρονόμησε το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων και μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, η πόλη που έμεναν καθώς και άλλα χωριά κοντά σε αυτήν, αντιμετώπισαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι πυρπολήσεις στο χωριό του ήταν συνεχείς με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μετακομίσουν στην κοντινή Κέρκυρα.

Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, ανοίγουν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα. Τότε είναι που ο Σωτήρης γνωρίζει τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.

Το 1880 οι δύο άντρες, αποφασίζουν να μεταναστεύσουν  στην Ιταλία. Μένουν για λίγο καιρό στη Νάπολη όπου και ανοίγουν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Ωστόσο, η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο κοσμηματοπωλείο.

Μετά από διαρρήξεις αναγκάζονται να το κλείσουν και μετακομίζουν στη Ρώμη, όπου φτιάχνουν ‘βραχιόλια, σκουλαρίκια  που τα πουλούν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό.

"Old Curiosity Shop" είναι το νέο μαγαζί που ανοίγουν στην οδό Via Sistina, ένα όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.

Τελικά, οι δρόμοι των δύο συνεργατών χωρίζουν καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές. Ο  Σωτήρης Βούλγαρης αναλαμβάνει μόνος του την επιχείρηση και μεταφέρεται στην περιβόητη οδό Via Condotti. 

Διαφήμιση του Οίκου τη δεκαετία του `60

Η επιχείρησή του ξεκίνησε το 1884 όταν άνοιξε κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη. Η τέχνη του πέρασε στους απογόνους του. Η επιχειρηματικότητα και η εξέλιξη της εταιρίας, ήρθε κυρίως τη δεκαετία του `70, όταν άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα εκτός Ιταλίας. Αυτά ήταν στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Γενεύη, στο Μόντε Κάρλο. Τώρα πια, υπάρχουν περισσότερα από 230 καταστήματα σ` όλο τον κόσμο κι έχουν επεκταθεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του οίκου και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία του, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott. To 2004 άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο στο Μιλάνο και στη συνέχεια, το 2006, στο Μπαλί.  

`Εως το 1897 υπήρχαν ακόμα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και μέχρι το 1913, με τη  βοήθεια των δύο του  παιδιών - Τζιόρτζιο και Κωνσταντίνο- η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Το 1932, αφού πεθάνει ο δημιουργός του οίκου, Σωτήρης Βούλγαρης, οι γιοι του αναλαμβάνουν εξ`ολοκλήρου την επιχείρηση.

Η Βρετανίδα συγγραφέας, Φέι Γουέλτον, έγραψε το 2001 μυθιστόρημα για τον διάσημο οίκο - κατά παραγγελία.

Έως και σήμερα, υπάρχει το αρχικό, επιβλητικό κατάστημα στην οδό  Condotti της Ρώμης.

Τα κοσμήματα του οίκου- εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους-αγαπήθηκαν από βασιλικές οικογένειες και από αστέρες του Χόλλυγουντ. 

Η Μέριλιν Μονρόε, η Σοφία Λόρεν έχουν φορέσει αρκετά από πολυτελή κοσμήματα του οίκου.

Η ιστορία για το σμαραγδένιο δαχτυλίδι που αγόρασε ο  Ρίτσαρντ Μπάρτον για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είναι γνωστή: "Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ τη μπύρα, αυτή μου έμαθε τη BVLGARI." είχε πει χαριτολογώντας.

H Elizabeth Taylor με τα υπέροχα κοσμήματα του οίκου.

Η Gina Lollobrigida φορά το Bulgari Seven Wonders σμαραγδένιο περιδέραιο και ασορτί σμαραγδένια σκουλαρίκια, το 1966 , στο Corbis Monaco Ball.

Η  Ingrid Bergman με σετ Bulgari.

Αριστερά,  η Jessica Chastain φορα  wearing ένα από τα πιο ακριβά κοσμήματα της Elizabeth Taylor, σε εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί.

Η οικογένεια Βulgari, δεν ξέχασε το τόπο της καταγωγής της και με πολλούς τρόπους- δωρεές για την ανέγερση σχολείου, μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας - έδειξε την αγάπη της στην Παραμυθιά.

Τα αδέρφια, μπορεί να πήραν αναγκαστικά ιταλική υπηκοότητα- κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - βοήθησαν όμως αρκετούς Έλληνες που έμεναν στην Ιταλία. Πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι τους στη Ρώμη.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ