2017-09-17 12:27:37
Φωτογραφία για Σε δύσκολη θέση η Λευκορωσία λόγω της στρατιωτικής άσκησης της Ρωσίας
των Douglas Barrie και Bastian Giegerich

Η Λευκορωσία, ο μικρός εταίρος της Ρωσίας στην άσκηση Zapad-17, είναι η γραμμή μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα από τον ιδιοσυγκρασιακό και οιονεί-δημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του προέδρου Alexander Lukashenko, έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει ένα ανεξάρτητο μονοπάτι από τον μεγαλύτερο γείτονά της. Αλλά η Zapad 17, ακουσίως ή σκοπίμως, είναι ενδεικτική του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το Μινσκ απομακρυνθεί πολύ από τη γραμμή της Μόσχας.

Το σενάριο για την άσκηση στις 14-20 Σεπτεμβρίου είναι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Λευκορωσίας από εσωτερική ένοπλη αντιπολίτευση, υποστηριζόμενη από εξωτερικό κρατικό παράγοντα. Το ρωσικό θυλάκιο του Καλίνινγκραντ είναι επίσης στόχος εξτρεμιστικών ομάδων στο σενάριο. Το καθεστώς της Λευκορωσίας στρέφεται στη Ρωσία για στήριξη, και η Μόσχα έρχεται να βοηθήσει. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα είναι πιθανότατα σκόπιμη, με μόνο την κατάληξη να έχει αναθεωρηθεί. Σε αντίθεση με την πολύχρωμη επανάσταση στην Ουκρανία, σε αυτό το σενάριο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταφθάνουν για να στηρίξουν τ καθεστώς, αντί ο ηγέτης του καθεστώτος να βρει καταφύγιο στη Μόσχα.


Η συγκεκριμένη άσκηση έχει επίσης γίνει όχημα πάνω στο οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν φορτώσει τις ευρύτερες ανησυχίες και φόβους τους για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές προθέσεις. Αυτές οι ανησυχίες δεν υποχωρούν από την απάθεια της Ρωσίας όσον αφορά το συνολικό μέγεθος της άσκησης. Ενώ σε στενούς όρους η Zapad 17 παραμένει κάτω από το όριο των 13.000 στρατιωτών που ορίζει το έγγραφο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη το 2011, ένα επίπεδο που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πρόσκληση διεθνών παρατηρητών, μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στην τελική άσκηση βάσει της οποίας οι δυνάμεις της Λευκορωσίας και της Ρωσίας αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των συνολικών συμμετεχόντων. Επιπλέον, μέρος όσων συμμετέχουν στην άσκηση μπορεί να μην είναι στρατιώτες και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους συνολικούς αριθμούς, αν και θα μπορούσαν να εκτελέσουν καθήκοντα στρατιωτικού τύπου στη διάρκεια ης άσκησης (ιδίως σε σενάρια υβριδικών απειλών). Εάν ενωθούν όλοι μαζί, το συνολικό πεδίο και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ μεγαλύτερος από το όριο που προβλέπει ο ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας που θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση είναι αυτές στο Μπορισόφσκι, στο Λεπέλσκι, στο Λοσβίντο και στο Οσιπομπίσκι. Οι εναέριες δυνάμεις και αυτές της αεράμυνας σε Ντομάνοβο και Ρουζάνσκι θα χρησιμοποιηθούν επίσης, όπως και μια περιοχή γύρω από το χωριό Ντρετούν. Οι εν λόγω περιοχές είναι αξιοσημείωτες, καθώς βρίσκονται κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο στη Μόσχα, και ακολούθησαν τα περιφερειακά events και αυτά στη ρωσική δυτική στρατιωτική περιοχή στο Μινσκ και στην Αγία Πετρούπολη αντιστοίχως. Αλλού διεξήχθησαν διοικητικές ασκήσεις που αφορούσαν προσωπικό των δυνάμεων αεράμυνας, καθώς και ασκήσεις πτήσεων και εκτόξευσης. Μονάδες πυραύλων εδάφους-αέρος και από τις δύο χώρες, πραγματοποίησαν προσφάτως ασκήσεις με πυρά στην περιοχή Ashuluk στη Ρωσία, πιθανώς με τους S-300 και τους S-400.

Η εν λόγω περιοχή Ashuluk χρησιμοποιήθηκε επίσης τον Αύγουστο από μια πυραυλική μονάδα από τη ρωσική νότια στρατιωτική περιφέρεια διεξάγοντας ασκήσεις πυροδότησης με το 9K720 Iskander-M. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι συνήθεις βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας και ο πιο πρόσφατος 9Μ728 πύραυλος cruise που είναι τώρα μέρος του Iskander-M. Η μονάδα Iskander-M της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας προσφάτως φέρεται να μεταφέρθηκε πάνω από 500 χλμ στο πλαίσιο της άσκησης. Πραγματικά, δεδομένου του μεγέθους της, για να είναι στρατιωτικά αποτελεσματική κάπου κοντά στα σύνορά της, η Ρωσία πρέπει να βγάλει και να αναπτύξει γρήγορα τις δυνάμεις της σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο στόλος της Βαλτικής της Ρωσίας θα συμμετέχει επίσης στη Zapad-17, προσομοιάζοντας τον αποκλεισμό της ζώνης επιχειρήσεων και την αποκοπή διαδρόμων διαφυγής, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 29 Αυγούστου. Αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν είναι καθησυχαστική για τα κράτη του ΝΑΤΟ στη βαλτική.

Στην ενημέρωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το σενάριο της άσκησης Zapad ως ένα "προσομοιωμένο, που δεν συνδέεται με συγκεκριμένη περιοχή”. Συνέχισε αναφέροντας ότι "σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο”. Η πολιτική και στρατιωτική σημασία του εξωτερικού που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της Μόσχας, δίνει στην εν λόγω άσκηση μια σημασία που δεν πρόκειται να ξεφύγει της προσοχής εκείνων των κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Αναδημοσίευση από Capital.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ