2017-09-18 14:07:05
Φωτογραφία για Ο ρόλος των κρυστάλλων χοληστερόλης στην καρδιακή προσβολή [video]
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Cardiology δείχνει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η χοληστερόλη όταν βρίσκεται σε κρυσταλλική κατάσταση, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Tο 2009 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι καθώς η χοληστερόλη συσσωρεύεται κατά μήκος του τοιχώματος μιας αρτηρίας, κρυσταλλώνεται και από υγρή κατάσταση περνά σε μια στερεή κατάσταση.

Οι κρύσταλλοι που είναι αιχμηροί σαν βελόνες μπορούν να τρυπήσουν το ινώδες σκέπασμα της πλάκας.  Στη συνέχεια μπορούν να εισέλθουν στη ροή του αίματος και να προκαλέσουν θρόμβο. Οι παρουσία των κρυστάλλων ανακαλύφθηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε ένας νέος τρόπος διατήρησης ιστών για αυτοψία. Ορισμένες φυσικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο πόσο γρήγορα η χοληστερόλη γίνεται κρυσταλλική και ενδεχομένως προκαλεί ρήξη.

Η χοληστερόλη είναι ένα ζωτικό μόριο που βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες. Επιπλέον, οι μεταβολίτες της χοληστερόλης, όπως χολικά οξέα, οξυστερόλες, βιταμίνη D και στεροειδείς ορμόνες έχουν βασικές φυσιολογικές λειτουργίες. Όμως οι υπερβολικές ποσότητες της χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Η συσσώρευση της χοληστερόλης σε πρώιμες αθηρωματικές βλάβες έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό αφρωδών κυττάρων και τη δημιουργία κρυστάλλων χοληστερόλης -χαρακτηριστικά προηγμένων αθηρωματικών πλακών.

O George Abela, κύριος συγγραφέας και επικεφαλής καρδιολόγος στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), ανέλυσε το υλικό που έφραξε τις στεφανιαίες αρτηρίες 286 ασθενών οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακό έμφραγμα και διαπίστωσε ότι το 89% εξ’ αυτών είχε κρυστάλλους χοληστερόλης. Οι κρύσταλλοι αποτελούνται από λίπος, ασβέστιο και άλλες ουσίες.

Μέτρια έως εκτεταμένη περιεκτικότητα σε κρυστάλλων χοληστερόλης παρατηρήθηκε σε 172 περιπτώσεις (60%). Οι απόλυτα αποφραγμένες αρτηρίες είχαν σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κρυστάλλων χοληστερόλης σε σχέση με τις μερικώς αποφραγμένες. Να σημειωθεί ότι η κρυσταλλική χοληστερόλη μπορεί να βρεθεί σε όλα τα στάδια της αθηρογένεσης και είναι σε κάποιο βαθμό παρούσα στις πρώτες αθηρωματικές αλλοιώσεις. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

“Σε προηγούμενες μελέτες, δείξαμε πως όταν η χοληστερόλη μεταβαίνει από την υγρή κατάσταση σε μια στερεή ή κρυσταλλική κατάσταση, επεκτείνεται σε όγκο όπως όταν το νερό γίνεται πάγος”, δήλωσε ο Abela. “Αυτή η επέκταση στο εσωτερικό του τοιχώματος της αρτηρίας μπορεί να διατρυπήσει την πλάκα και να δημιουργηθεί θρόμβος εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Μετά την είσοδο των ασθενών με καρδιακή προσβολή στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, ο Abela και η ομάδα του αναρρόφησαν αυτή την πλάκα. Ήταν σε θέση να δουν ότι σχηματίστηκαν μεγάλοι κρύσταλλα ικανοί να σπάσουν την πλάκα και τα τοιχώματα των αρτηριών και στη συνέχεια να απελευθερωθούν στην αρτηρία της καρδιάς. «Τώρα γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι κρύσταλλοι αυτοί συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο Abela.

Αυτή η τελευταία έρευνα επιβεβαιώνει μια προηγούμενη: ότι οι κρύσταλλοι χοληστερόλης ενεργοποίησαν την παραγωγή μορίων φλεγμονής, γνωστή ως ιντερλευκίνη-1 βήτα, που επιδεινώνουν την κατάσταση στις στεφανιαίες αρτηρίες.

“Τώρα που έχουμε δείξει πόσο οι εκτεταμένοι κρύσταλλοι χοληστερόλης ερεθίζουν και εμποδίζουν αυτές τις αρτηρίες, οι θεραπείες που διαλύουν τους κρυστάλλους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της καρδιακής βλάβης”, δήλωσε ο Abela.

Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση στατινών, ασπιρίνης και διαλύτες όπως αλκοόλ που μπορεί να εγχυθεί σε χαμηλές δόσεις σε φλέβα κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Η χρήση αυτών των επιλογών θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών και να σώσουν περισσότερες ζωές.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που χρησιμοποιεί ένα ήδη εγκεκριμένο από το FDA αντίσωμα, γνωστό και ως canakinumab (κανακινουμάμπη), έχει αποδείξει ότι εμποδίζει το μόριο φλεγμονής ιντερλευκίνη-1β και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακού γεγονότος. Η κανακινουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα της ανθρώπινης ιντερλευκίνης-1β (IL-Ιβ).

“Η εξοικονόμηση καρδιακού μυός είναι η πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας μιας καρδιακής προσβολής”, δήλωσε ο Abela.

Ο Abela πρόσθεσε ότι με τον έλεγχο της χοληστερόλης ενός ατόμου, με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, την άσκηση και τη λήψη στατινών ανάλογα με τις ανάγκες, θα μπορούσε να αποφευχθεί η δημιουργία αυτών των κρυστάλλων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια μελέτη σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε το 2016, βρήκε πως ένα φάρμακο, η κυκλοδεξτρίνη, αύξησε τη διαλυτότητα των κρυστάλλων χοληστερόλης και μ’ αυτό τον τρόπο μειώθηκε το μέγεθος της πλάκας, εν μέρει λόγω αποβολής της χοληστερόλης μέσω της HDL. Επιπλέον, η κυκλοδεξτρίνη επαναπρογραμμάτισε τα μακροφάγα, κι έτσι δεν δημιούργησαν μια τόσο μεγάλη φλεγμονώδη αντίδραση. Τα μακροφάγα μπορούσαν να απορροφήσουν την περίσσεια χοληστερόλης και να την αφαιρέσουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και την πιθανότητα να δημιουργηθεί πλάκα.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ