2017-09-21 16:33:09
Φωτογραφία για Συλλογή σπάνιων αφισών ταινιών του 1930 και 1940 πωλήθηκε για 72.000 λίρες
Οι αφίσες διατηρήθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ως υπόστρωμα χαλιών για δεκαετίες Μια συλλογή σπάνιων και συλλεκτικών αφισών από ταινίες των δεκαετιών του 1930 και 1940, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα για χαλιά, πωλήθηκε πρόσφατα σε μια δημοπρασία για 72.000 λίρες. Δυο χτίστες βρήκαν τις αφίσες το 1985, όταν ανακαίνιζαν το σπίτι συγγενή ενός ιδιοκτήτη κινηματογράφου λίγο έξω από την πόλη του Κάρντιφ. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού επέτρεψαν στους δυο χτίστες να κρατήσουν τις 66 αφίσες, οι οποίες και παρέμειναν φυλαγμένες για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι να συνειδητοποιήσουν την αξία τους.

Στις αφίσες των κλασικών ταινιών δεσπόζουν οι φιγούρες μεγάλων χολιγουντιανών αστέρων της εποχής, όπως οι Laurence Olivier, Boris Karloff, Vivien Leigh και John Wayne. Παραδόξως, η χρήση των αφισών ως υπόστρωμα για όλες αυτές τις δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο παρελθόν οι αφίσες κυκλοφορούσαν σε μεγάλο αριθμό, αλλά μόλις τελείωναν οι προβολές των ταινιών, πετάγονταν στα σκουπίδια για να κάνουν χώρο για τις επόμενες. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν αφίσες της εποχής σε καλή κατάσταση.


Τη μεγαλύτερη αξία είχε η αφίσα του κλασικού γουέστερν του John Ford, «Η ταχυδρομική άμαξα», με πρωταγωνιστή τον John Wayne. Αρχικά η αφίσα είχε αποτιμηθεί στις 1.000 με 2.000 λίρες, αλλά πουλήθηκε τελικά για 37.200 λίρες. Αντίστοιχα, η αφίσα της ταινίας «Σέρλοκ Χολμς: Τη μαργαριτάρια του θανάτου» του 1940 με τον Basil Rathbone πουλήθηκε για 15.600 λίρες, όταν αρχικά είχε αποτιμηθεί στις 600 με 1.000 λίρες. Στη δημοπρασία υπήρξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για αφίσες ταινιών τρόμου, όπως «Τα εγκλήματα ενός άλλου» με τους Boris Karloff και Bela Lugosi, καθώς και ο «Ξένος ανταποκριτής» του Alfred Hitchcock.

Σύμφωνα με τον Ben Rogers Jones του οίκου δημοπρασιών Roger Jones & Co, οι περισσότερες συλλογές αφισών που συναντούν είναι από ταινίες του 1960 και μετά. Συνεπώς η συγκεκριμένη συλλογή, όπως η συγκεκριμένη, είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνεχίζοντας ο Jones τόνισε πως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις αφίσες, ειδικά για από τις ΗΠΑ, ενώ αποκάλυψε πως οι δυο χτίστες ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι από το αποτέλεσμα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ