2017-09-29 08:08:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Ανατροπή για υπόθεση φόνου του 2014 - Ένοχος τελικά ο «αθώος»
Ασυνήθιστη στα δικαστικά πράγματα της Κύπρου ανατροπή συντελέστηκε χθες σχετικά με υπόθεση φόνου που διαπράχθηκε το 2014 σε χωριό της Πάφου. Το Εφετείο, στο οποίο προσέφυγε η Νομική Υπηρεσία, άλλαξε την απόφαση του Κακουργιοδικείου, κρίνοντας ένοχο το άτομο που είχε παραπεμφθεί σε δίκη για το φόνο, αλλά είχε αθωωθεί.

Η Αλίκη Χριστοφόρου βρέθηκε δολοφονημένη έξω από το σπίτι της στην Κρήτου Τέρρα στην επαρχία Πάφου, στις 23 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 78 ετών. Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία βάσει στοιχείων και μαρτυριών είχε συλλάβει ως υπόπτους τον σύζυγο της, 83 ετών τότε και την αδερφή του θύματος, 77 ετών τότε, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διαπράχθηκε το έγκλημα λόγω οικονομικών διαφορών μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ο σύζυγος παραπέμφθηκε τον Οκτώβριο του χρόνου εκείνου σε δίκη στο Κακουργιοδικείο, ενώ η αδερφή της νεκρής δεν κατηγορήθηκε τελικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας. Ο 83χρονος τότε σύζυγος, αθωώθηκε ωστόσο κατά τη δίκη, αφού η αδερφή της δεν παρείχε τελικά ικανοποιητική μαρτυρία.


Η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης που εξέδωσε τότε το Κακουργιοδικείο. Σήμερα το Εφετείο εκδίκαση την έφεση αυτή και βρήκε ένοχο τον ηλικιωμένο άντρα στην κατηγορία για τη δολοφονία της συζύγου του, ορίζοντας την 20η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία για την επιβολή ποινής.

Τη Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησε στην υπόθεση ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αριστείδου.

Η Αλίκη Χριστοφόρου βρέθηκε νεκρή στην αυλή του σπιτιού της στις 10: 30 το πρωί της 23ης Ιουλίου 2014, σκεπασμένη με κουβέρτα κάτω από δέντρο σε σημείο που συνήθιζε να διανυκτερεύει τα καλοκαίρια με τον σύζυγο της και έχοντας τραύμα στο μέτωπο και μώλωπες στο πρόσωπο. Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους που διενήργησε αυτοψία και νεκροψία ανέφερε ότι την κρανιοεγκεφαλική κάκωση την προκάλεσε κτύπημα από κάποιο όργανο.

Οι υποψίες εναντίον του συζύγου του θύματος ηγέρθησαν από ενωρίς, μετά την διαπίστωση ότι επισκέφτηκε το πρωί το Νοσοκομείο Πάφου όπου κρατήθηκε για νοσηλεία, φέροντας μώλωπες στο πρόσωπο. Ανακρινόμενος είπε ότι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του με την σύζυγο και την κουνιάδα του δέχτηκε επίθεση από άγνωστα πρόσωπα, τα οποία τους χτύπησαν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη σκηνή. Αντιθέτως, η 77χρονη τότε αδερφή του θύματος δεν ανέφερε το συγκεκριμένο γεγονός στην κατάθεση της και ισχυρίστηκε ότι οι μώλωπες που είχε στο πρόσωπο της προκλήθηκαν από πτώση της στο έδαφος.

Βάσει μαρτυριών που εξασφάλισε η Αστυνομία, τα μέλη της οικογένειας είχαν έντονες οικογενειακές διαφορές και το τελευταίο διάστημα από την κατοικία τους ακούγονταν έντονοι καυγάδες και φωνασκίες.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης η Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης εξασφάλισε μαρτυρία σύμφωνα με την οποία το επίμαχο χρονικό διάστημα η 77χρονη τότε βρισκόταν στο σπίτι της αδερφής της, γεγονός το οποίο η ίδια απορρίπτει.

Επίσης ανακρινόμενη για τα εμφανή χτυπήματα και σημάδια που φέρει στο πρόσωπο της απάντησε ότι αυτά προκλήθηκαν από πτώση στο έδαφος ενώ ο ιατρός αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κτυπήματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στην ράχη.

Από ανεξάρτητη μαρτυρία, ανέφερε επιπρόσθετα ο εξεταστής, προκύπτει ότι αργά το απόγευμα στις 22 Ιουλίου άκουσαν τον σύζυγο του θύματος να φωνάζει « να πάτε στ’ ανάθεμα» ενώ επίσης άκουσε και γυναικείες φωνές χωρίς ωστόσο να δει ποια πρόσωπα ήταν.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ο 83χρονος τότε άντρας, ανέφερε πως μετέβη το πρωί του φόνου στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς με τραύματα στο πρόσωπο και ανέφερε στην Αστυνομία ότι στην διάρκεια της νύχτας δέχτηκε επίθεση από άγνωστα πρόσωπα.

Είχε επίσης αναφέρει στους αστυνομικούς ότι και η σύζυγος του είχε χτυπηθεί και βρισκόταν μάλλον όπως ανέφερε τραυματισμένη στο περιβόλι τους που εφάπτεται του δρόμου Κάθηκα – Πόλεως Χρυσοχούς λίγο έξω από το χωριό Κρήτου Τέρρα.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στη σκηνή εντόπισαν την Αλίκη Χριστοφόρου νεκρή κάτω από δένδρα σκεπασμένη μάλιστα με κουβέρτα στο σημείο ακριβώς που διανυκτέρευαν κάθε βράδυ τα καλοκαίρια με το σύζυγο της.

Ο σύζυγος και η αδερφή της 78χρονης τότε Αλίκης Χριστοφόρου παραπέμφθηκαν αρχικά και οι δύο στο Κακουργιοδικείο και εναντίον τους εξεταζόταν υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και φόνο εκ προμελέτης. Τελικά ωστόσο, η 77 ετών αδερφή του θύματος αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί. Η κατηγορούσα αρχή ανέστειλε τη δίωξη της αδερφής του θύματος για να την καλέσει ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση προκειμένου να στοιχειοθετήσει υπόθεση ανθρωποκτονίας εναντίον του συζύγου της άτυχης γυναίκας.

Η μαρτυρία της ωστόσο δεν κρίθηκε ικανή από το Κακουργιοδικείο να αποδείξει την ενοχή του 83χρονου τότε άντρα της αδερφής της και έτσι αυτός αθωώθηκε. Απόφαση για την οποία η Νομική Υπηρεσία είχε ασκήσει έφεση με αποτέλεσμα τη σημερινή απόφαση του Εφετείου για ενοχή του ηλικιωμένου άντρα για τον φόνο της συζύγου του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ