2017-09-29 10:12:12
Φωτογραφία για Εξέλιξη σοκ: Στην εντατική δύο παιδιά με επιπλοκές από την ιλαρά
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της εμφάνισης και εξάπλωση της ιλαράς στη χώρα μας.

Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, εξαιτίας επιπλοκών από την ιλαρά, ενώ και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο παιδί που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το δεύτερο παιδί βρίσκεται στη ΜΕΘ με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως κάτω των πέντε ετών, που θα πάθουν κάποια σοβαρή επιπλοκή της νόσου και θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.


Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις μέσα σε επτά ημέρες καταγράφηκαν επιπλέον 30 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος, αφού κάποια πιο ήπια περιστατικά μπορεί να μην δηλώνονται.

Τα 196 έφτασαν τα κρούσματα

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/824920/exelixi-sok-stin-entatiki-dyo-paidia-me-epiplokes-apo-tin-ilara#ixzz4u3ASdV7n
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ