2017-10-02 01:03:07
Φωτογραφία για Το πρωινό που ρίχνει τη χοληστερίνη και πώς θα το φτιάξετε
Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να προληφθεί αποτελεσματικότερα με μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει χυλό με βρόμη, αντί της λήψης στατινών, σύμφωνα με τους ειδικούς Πρόκειται για το porridge, τo αγαπημένο πρωινό των Άγγλων, που καταναλώνεται κυρίως τις κρύες μέρες του χειμώνα και αποτελείται από νιφάδες βρόμης και γάλα ή νερό.

Τα τελευταία χρόνια το porridge έχει μετατραπεί στο ιδανικό πρωινό όσων προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν να τρέφονται υγιεινά και θρεπτικά. Οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου πρωινού, οφείλονται στη βρόμη και συγκεκριμένα στη β-γλυκάνη, η οποία μειώνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Η β-γλυκάνη βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως όμως στη βρόμη και το κριθάρι.

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση βρόμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.


Πώς η β-γλυκάνη μειώνει τη χοληστερόλη

Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που επιβραδύνει τη μεταφορά των τροφίμων στο έντερο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν. Επιπλέον, δεσμεύει τη χοληστερόλη, καθώς διέρχεται από το έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης από βρόμη, πίτυρο βρόμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μίγματα των εν λόγω β-γλυκανών σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα και συνταγογραφούνται σε όσους έχουν ή κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, έχουν παρενέργειες, όπως ρινορραγίες, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις και κίνδυνο διαβήτη.

Ο χυλός βρόμης, εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους λόγω της αίσθησης πληρότητας που προκαλεί. Η βρόμη είναι χαμηλή σε λιπαρά και περιέχει μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος

Πώς θα φτιάξετε χυλό βρόμης

Το καλό είναι ότι χρειάζεστε μόλις 3 συστατικά: δημητριακά (κυρίως βρόμη), ζεστό νερό (ή γάλα) και μέλι/ζάχαρη (ή αλάτι).

Βράστε τη βρόμη στο γάλα ή το νερό μέχρι να φτιαχτεί ένας χυλός στον οποίο θα λιώσετε το αλάτι ή το μέλι.

Πολλοί προσθέτουν πολλά ακόμα συστατικά για να το εμπλουτίσουν, όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο, κανέλα κτλ. Έτσι όμως ξεφεύγετε από την εκδοχή ενός υγιεινού πρωινού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ