2017-10-04 09:06:02
Φωτογραφία για Λιγοστεύουν οι ιδιωτικές πληρωμές στην υγεία - πτώση και στα φάρμακα 2,8% το καλοκαίρι
Άννα Παπαδομαρκάκη

Healthmag.gr

Εξαντλούνται τα αποθέματα των πολιτών για κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών 

Εξουθενωμένοι οικονομικά εμφανίζονται οι ασθενείς οι οποίοι σταδιακά μειώνουν τις ιδιωτικές πληρωμές τους για την υγεία, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή του τομέα υγείας στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ) ο γενικός εναρμονισμένος Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εμφανίζεται αυξημένος κατά 0,6% φέτος τον Αύγουστο έναντι του Αυγούστου πέρυσι. Εντούτοις, στη διαμόρφωση του ποσοστού αυτού, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υγεία οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,4% το ίδιο διάστημα, ενώ σε σύγκριση μεταξύ Ιουλίου - Αυγούστου 2017, η πτώση είναι χαμηλότερη της ποσοστιαίας μονάδας.

Η έκθεση επίσης, παρατηρεί και "απρόσμενη μηνιαία και ετήσια μείωση στις πωλήσεις της υποκατηγορίας των «Φαρμακευτικών – Καλλυντικών»" (-2,8% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου και -4,1% τον Ιούλιο φέτος έναντι του Ιουλίου πέρυσι αντίστοιχα)"
. Στο σημείο αυτό, είναι εμφανής η επίδραση του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, που λόγω μειωμένης καλοκαιρινής ζήτησης, δεν έχει προλάβει να φανεί η διαδικασία υποκατάστασης και οι όποιες πιθανές ελλείψεις από τις μειώσεις τιμών καλύπτονται από τα διαθέσιμα αποθέματα.

Η οικονομική εξουθένωση του πληθυσμού σε ότι αφορά τον τομέα υγείας, γίνεται εμφανής και από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμούπου κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, και στην οποία επισημαίνεται ότι οι αποδέκτες του νέου προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υπολογίζονται σε 750.000 άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού.

Η εισηγητική έκθεση αναφέρει πως "ο μεγάλος αυτός αριθμός των ωφελούμενων από το πρόγραμμα υποδηλώνει το υψηλό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 21,2% το 2016 μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, έναντι 52,9% πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (κυρίως συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ που θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα). Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου φτώχειας κατά 31,7 ποσοστιαίες μονάδες, από τις οποίες οι 27,7 μονάδες οφείλονται σε συντάξεις και οι 4 μονάδες σε κοινωνικά επιδόματα".

Σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση επίσης ότι, "τη διετία 2015-2016, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, δεν αποκλίνει σημαντικά από το αντίστοιχο διαχρονικό ποσοστό για την Ελλάδα. Από το 1996 έως το 2009, ο μέσος όρος των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ήταν 20,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ για ελάχιστα έτη το ποσοστό έπεφτε κάτω από το 20%. Αντίθετα, την περίοδο 2012-2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23,1%, και στο σύνολο της περιόδου 2010-2014 ήταν 22%".

Η έκθεση, επισημαίνει παράλληλα και την απώλεια των αποθεμάτων των Ελλήνων, καθώς σημειώνει τα παρακάτω:

"Ένα μέρος της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας την τελευταία διετία θα πρέπει να αναζητηθεί στην εξάντληση του κυκλικού παράγοντα που επέδρασε τα προηγούμενα χρόνια: την περίοδο 2008-2015 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου συνεχώς μειωνόταν σε ετήσια βάση, χάνοντας σε αυτό το διάστημα το 65,8% του αντίστοιχου όγκου του 2007. Έναντι αυτής της σωρευτικής μείωσης το 2016 υπήρξε σταθεροποίηση, με ενδείξεις ανάκαμψης σε επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων. Για την ιδιωτική κατανάλωση, οι απώλειες όγκου μεταξύ 2008 και 2015 ήταν 25,5%, έναντι ανάκαμψής της κατά 1,4% το 2016 σε ετήσια βάση. Τέλος, η θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο πραγματικό ΑΕΠ την περίοδο 2008-2015 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση των εισαγωγών, στη βάση της μειωμένης εγχώριας ζήτησης.

Η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής προσαρμογής συνδέεται στενά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, που μόλις το 2015 άρχισε να δίνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης του αριθμού των απασχολούμενων (+0,5% σε ετήσια βάση), μετά από τη σωρευτική απώλεια 17,7% των απασχολούμενων ή 859 χιλιάδων θέσεων εργασίας μεταξύ 2009 και 2013(σε εθνικολογιστική βάση). Το ίδιο διάστημα, η ανεργία αυξήθηκε κατά 19,7 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας έκτοτε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2014 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015-2016".
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ